V Moskve zadržali zástupcu náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl

Ruská polícia zadržala v piatok zástupcu náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Chalila Arslanova, ktorý je podozrivý zo sprenevery najmenej 6,7 miliardy rubľov (96,46 milióna eur) pri nákupoch vojenskej techniky.

07.02.2020 15:11
debata (94)

Arslanova zadržali ráno v blízkosti jeho domu v Moskve a predviedli na výsluch, ktorý sa údajne týka nových podozrení súvisiacich s jeho osobou, uviedol denník Kommersant. Podľa agentúry TASS vojenskí vyšetrovatelia v piatok požiadali, aby bol Arslanov vzatý do väzby. Doteraz ho vyšetrovali na slobode.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že Arslanov sa podieľal na krádeži peňazí spoločnosti Vojentelekom. Kauza sa vyšetruje od roku 2013. Arslanov sa počas vyšetrovania podrobil aj výsluchu na detektore lži, z ktorého vyplynulo, že o údajnej sprenevere nevedel.

Arslanov naďalej zastáva funkciu zástupcu náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Ruskej federácie, ale odišiel na dovolenku a fakticky si neplní svoje úradné povinnosti. Na základe nariadenia vyšetrovateľov nesmie opustiť územie krajiny.

Ako informovala agentúra Interfax, v kauze podvodov pri štátnych objednávkach figurujú aj ďalší vysokopostavení dôstojníci. Podľa vyšetrovateľov je Arslanov zapletený do dvoch prípadov sprenevery vo veľkom objeme: v prvom prípade ide o sumu 191 miliónov rubľov (2,74 milióna eur) a v druhom o 6,5 miliardy rubľov (93,58 milióna e­ur).

94 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #Rusko #náčelník generálneho štábu