Pakistanský parlament zahlasoval v prospech verejného vešania pedofilov

Pakistanský parlament v piatok schválil nezáväznú rezolúciu, ktorá požaduje verejné vešanie zločincov usvedčených zo sexuálneho zneužívania detí.

07.02.2020 16:58
debata (28)

„Tí, ktorí páchajú zločiny na deťoch, si nezaslúžia milosť a mali by byť vešaní uprostred miest. Popravy obesením budú slúžiť na odradenie ďalších (potenciálnych páchateľov),“ vyhlásil pakistanský minister pre parlamentné záležitosti Alí Mohammed Chán po tom, ako v Národnom zhromaždení predstavil danú rezolúciu.

Za rezolúciu, ktorá však nie je právne záväzná, hlasovala viac než polovica poslancov, informuje tlačová agentúra DPA.

Pakistan uplatňoval do roku 2014 neoficiálne moratórium na trest smrti. Toto opatrenie však zrušili pre osoby usvedčené z terorizmu po tom, ako členovia radikálneho islamského hnutia Taliban postrieľali takmer 150 detí v armádou prevádzkovanej škole v meste Pešávar na severe krajiny.

Odvtedy v Pakistane obesili približne 400 odsúdených väzňov. V uplynulých rokoch krajina zaznamenala vrcholný počet prípadov sexuálneho zneužívania detí, avšak usvedčenia sú zriedkavé.

Ľudskoprávny aktivista Taimur Kamal tvrdí, že zákonodarcovia zašli žiadosťou o verejné vešanie priďaleko. „Hnev voči páchateľom je pochopiteľný, ale požiadavka hrdelného trestu nie je riešením,“ uviedol.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #pedofília