Voľby v Česku by vyhralo ANO, ODS predbehla Pirátov

Ak by sa parlamentné voľby v Českej republike uskutočnili v januári, vyhralo by ich vládnuce hnutie ANO premiéra Andreja Babiša. Podľa volebného modelu, ktorého výsledky v utorok zverejnilo Centrum pre výskum verejnej mienky (CVVM), by za ANO hlasovalo 32 percent voličov.

07.02.2020 23:22
Demonštrácia / Babiš / Praha / Foto: ,
Demonštrácia na pražskej Letnej za rezignáciu českého premiéra Andreja Babiša.
debata (5)

Zmena oproti poslednému modelu z konca minulého roka sa odohrala na mieste číslo dva, kam sa vrátila Občianska demokratická strana (ODS) a na tretie miesto z neho zosadila v poslednom čase mierne stagnujúcich Pirátov. Za ODS by hlasovalo podľa januárového volebného modelu 15 a za Pirátov 13,5 percenta opýtaných.

Na ďalších miestach nasledujú Česká strana sociálno demokratická (ČSSD), ktorej CVVM nameralo 9,5 percenta, a Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) s 8,5 percentami hlasov.

Protiimigrantská Sloboda a priama demokracia (SPD) klesla pod päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti – momentálne by získala podľa CVVM len štvorpercentnú podporu. Ešte horšie je na tom nováčik na českej politickej scéne, hnutie Trikolóra kontroverzného českého politika Václava Klausa mladšieho. Za Trikolóru by hlasovali len dve percentá občanov.

Naopak, nad päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti sa po dlhšom čase prehupli Československá strana ľudová (KDU-ČSL), Starostovia a nezávislí (STAN) a aj strana TOP 09. Prvé dva subjekty by získali 5,5 a tretí rovných päť percent.

Volebný model CVVM pracuje okrem údajov o straníckych preferenciách jednotlivých voličov aj s informáciami o tom, nakoľko je volič rozhodnutý ísť voliť, a tiež nakoľko je rozhodnutý voliť „svoju“ stranu, a či prípadne nerozmýšľa aj o inej.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #voľby v Česku