Počet prípadov nákazy koronavírusom sa podľa zdravotníkov stabilizoval

Počet prípadov nového koronavírusu nahlasovaných na dennej báze v Číne sa "stabilizuje". Oznámila to v sobotu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), píše agentúra AFP.

08.02.2020 07:23 , aktualizované: 20:29
koronavírus, laboratórium Foto:
Zamestnanec pracuje v ochrannom oblečení v laboratóriu Chuo-jen 6. februára 2020 v čínskom meste Wu-chan, ktoré sa špecializuje na dôkaz ribonukleovej kyseliny (RNA) nového koronavírusu 2019-nCoV.
debata (120)

„Došlo k ustáleniu v počte prípadov nahlasovaných v (provincii) Chu-pej,“ povedal šéf krízového tímu WHO Michael Ryan na tlačovom brífingu vo švajčiarskej Ženeve. „Nachádzame sa v etape štyroch dní, počas ktorých sa počet nahlásených prípadov nezvýšil. Sú to dobré správy, ktoré možno odrážajú dosah zavedených kontrolných opatrení,“ dodal.

WHO ale zároveň varovala, že je príliš skoro robiť akékoľvek predpovede o tom, či došlo k možnému zvýšeniu počtu nakazených.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus takisto uviedol, že nedochádza k „skutočnému zvyšovaniu“ počtu prípadov, no taktiež vyzval na „opatrnosť“.

Zároveň varoval pred dezinformáciami šíriacimi sa v súvislosti s vírusom, ktoré podľa jeho slov sťažujú prácu zdravotníkom. „Nebojujeme len proti vírusu, ale aj proti trolom a konšpirátorom, ktorí presadzujú dezinformácie a podkopávajú tak reakcie na epidémiu,“ vyhlásil.

Aktivista, ktorý informoval o víruse, bol nasilu odvedený do karantény

Čínsky právnik Čchen Čchiou-š, ktorý ako aktivista a novinár na voľnej nohe informoval o opatreniach proti novému koronavírusu vo Wu-chane, bol vo štvrtok nasilu odvedený do karantény a zmizol. V sobotu o tom informovali spravodajská stanica CNN a internetový denník Mail Online.

„Keď Čchena Čchiou-š odvádzali preč, cítil sa dobre a mal normálnu teplotu. Očakávame, že sa bezpečne vráti a bude zdravý. Doposiaľ sa neskontaktoval so svojou rodinou,“ uviedol na Čchenovom Twitteri jeho známy s oprávnením používať aktivistov účet.

„Bojíme sa o jeho fyzickú bezpečnosť a zároveň o to, aby sa počas svojho zmiznutia nenakazil vírusom,“ uviedol pre BBC jeden z aktivistových priateľov. Čchenova matka medzitým zverejnila video, v ktorom taktiež vyzvala na bezpečný návrat svojho syna.

Čchen začal videá z Wu-chanu, ktorý je považovaný za epicentrum šírenia nákazy, zdieľať 24. januára, teda deň po uzavretí mesta.

Aktivista podľa Mail Online navštevoval novovybudované nemocnice, pričom sa nebál odhaľovať ich nedostatky a kritizovať niektoré z rozhodnutí miestnej administratívy.

„Je ľahké umiestniť na štadión 1 000 postelí, avšak kde sa bude spolu 1000 ľudí stravovať? Ako sa budú kúpať a kam budú chodiť na toaletu?“ položil si otázku na sociálnych médiách.

Na jednom videu zas demonštroval, ako ľahko sa dá dostať preč z oddelenia miestnej nemocnice vo Wu-chane, ktoré bolo určeného pre pacientov.

Predstavitelia polície mesta Wu-chan, ako aj mesta Čching-tao pre CNN uviedli, že nemajú o Čchenovi žiadne informácie.

Podľa aktualizovaných údajov zomrelo na koronavírus už vyše 720 nakazených, čím bola prekonaná bilancia epidémie ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS) z rokov 2002 a 2003.

Čínske úrady zároveň evidujú takmer 35-tisíc prípadov nakazenia, pričom v ďalších 30 krajinách sveta bolo dokopy zaznamenaných viac než 320 nakazených osôb.

Nový koronavírus dostal dočasný názov

Čínska Národná komisia pre zdravie (NHC) v sobotu oznámila nové dočasné oficiálne pomenovanie pre nový druh koronavírusu. Ten sa zatiaľ bude nazývať nový koronavírus spôsobujúci pneumóniu (novel coronavirus pneumonia, NCP). Na sobotňajšej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia NHC, píše denník South China Morning Post (SCMP).

Národná komisia pre zdravie zároveň odporučila, aby tento názov prijali čínske ministerstvá a organizácie a používali ho dovtedy, kým nebude pre túto nákazu určené trvalé pomenovanie.

Piatim Britom vo Francúzsku diagnostikovali koronavírus

Piatim Britom vrátane jedného dieťaťa diagnostikovali vo Francúzsku nový typ koronavírusu, informovali v sobotu na svojich webových stránkach stanice Sky News a BBC. Nakazení Briti prišli do kontaktu s mužom, ktorý bol predtým v Singapure.

Francúzska ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová podľa BBC povedala, že pätica prišla do kontaktu s Britom, ktorý sa v januári vrátil zo Singapuru. Všetci sa istý čas zdržiavali na tom istom mieste v horskej chate na východe Francúzska. Zdravotný stav nakazených podľa Buzynovej nevyvoláva obavy.

Počet prípadov nákazy koronavírusom vo Francúzsku sa týmto zvýšil na 11 osôb. V Británii zatiaľ zaznamenali tri prípady nákazy.

Výskyt nového druhu koronavírusu spôsobujúceho zápal pľúc hlásili prvýkrát 31. decembra 2019 z Wu-chanu, mesta v provincii Chu-pej.

Vo Wu-chane zomreli na koronavírus Japonec i Američan

Japonec, ktorý bol pravdepodobne nakazený novým druhom koronavírusu, zomrel v Číne, informovala v sobotu tlačová agentúra Kjódó s odvolaním sa na japonské ministerstvo zahraničných vecí.

Muža-šesťdesiatnika hospitalizovali v stredočínskom meste Wu-chan na ťažký zápal pľúc. Ak sa potvrdí, že zomrel skutočne na uvedenú infekciu, pôjde o prvý prípad japonskej obete epidémie koronavírusu, poznamenáva agentúra DPA.

Hovorca amerického veľvyslanectva v Číne v sobotu novinárom agentúry AFP oznámil, že v nemocnici vo Wu-chane – epicentre nákazy – zomrel 6. februára občan Spojených štátov, ktorému koronavírus bol naozaj diagnostikovaný. Ide teda o prvý potvrdený prípad úmrtia cudzinca na túto infekciu, konštatuje AFP.

Hongkong začal posielať do karantnény každého, kto prichádza z Číny

Hongkonské úrady začali v sobotu vyžadovať povinnú dvojtýždňovú karanténu u každého, kto prichádza z pevninskej Číny, čím vystupňovali svoje úsilie zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu. Samospráva Hongkongu ohlásila toto opatrenie už pred niekoľkými dňami, podrobnosti však ministri zverejnili až v piatok večer – len šesť hodín pred jeho vstupom do platnosti, informovala tlačová agentúra AFP.

Predpokladá sa, že veľká väčšina ľudí prekračujúcich hranicu zostane v „sebakaranténe“ a bude podrobovaná každodenným telefonickým i osobným kontrolám. V prípade nedodržania dĺžky izolácie má previnilcom hroziť až šesťmesačné väzenie.

Úrady v Hongkongu, ktorý je čínskym územím s osobitným štatútom, si od povinnej karantény sľubujú praktické zastavenie cezhraničného cestovného ruchu pri súčasnom zachovaní zásobovania potravinami a iným tovarom z pevninskej Číny. Počty prichádzajúcich v uplynulých týždňoch poklesli o 75 percent, v piatok večer však čakali pri hraničnom priechode v Šen-čene ešte tisíce ľudí, aby stihli prejsť do zavedenia nových pravidiel o polnoci miestneho času.

Povinná karanténa sa týka aj ľudí, ktorí boli počas uplynulých 14 dní v pevninskej Číne a následne cestujú letecky do Hongkongu z iných regiónov. Pre zahraničných návštevníkov, ktorí nemajú zabezpečené ubytovanie, sú pripravené dočasné karanténne zariadenia. Návštevníkom s vízami pre pobyt kratší ako 14 dní vstup do Hongkongu neumožnia, čo podľa AFP postihne väčšinu cestujúcich z pevninskej Číny.

Novozavedené pravidlá sa netýkajú osôb vykonávajúcich určité dôležité povolania, ako sú členovia posádok lietadiel a lodí alebo vodiči kamiónov.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #epidémia #koronavírus