Masová streľba v Thajsku si vyžiadala najmenej 20 obetí na životoch

Vojak, ktorý dnes zaútočil na niekoľkých miestach v meste Nakchon Rátčchasímá na východe Thajska, zastrelil podľa posledných informácií miestnych úradov najmenej 20 osôb. Ďalších 21 ľudí utrpelo zranenia. Agentúra Reuters napísala, že pre Thajsko ide o neobvyklý prípad, s násilím sa stretávajú skôr krajiny na juh od neho. Útočník je na úteku, vraj sa ukryl v nákupnom centre.

08.02.2020 16:02 , aktualizované: 21:37
debata (5)

Miestne médiá zverejnili zábery, na ktorých vojak vystúpil z auta a niekoľkokrát vystrelil; ľudia sa vzápätí dali na útek. Útočník, ktorého motív zostáva nejasný, útok naživo vysielal na sociálnych sieťach. Jeho profil na facebooku je už zablokovaný. Predtým počas dneška na ňom napísal, že „smrť je pre každého nevyhnutná“.

Vojak podľa všetkého najprv zastrelil svojho veliteľa a na základni, kde pôsobí, ukradol zbrane a muníciu, napísala britská BBC. Muž potom autom odišiel do mesta, kde najprv začal strieľať v budhistickom chráme, a potom v obchodnom centre Terminal 21. V ňom sa zrejme ukryl. „Nevieme, prečo to urobil. Vyzerá to, že sa zbláznil,“ cituje Reuters hovorcu thajského ministerstva obrany.

Polícia uzavrela nákupné stredisko a tiež okolité ulice. Miestnych obyvateľov vyzvala, aby nevychádzali z domov. Na záberoch z bezpečnostných kamier bolo vidieť, ako sa útočník so zbraňou pohybuje v obchodnom centre. Iné zábery zaznamenali požiar, ktorý v budove zrejme vypukol, keď vybuchla plynová bomba, ktorú útočník zasiahol.

Denník Bangkok Post napísal, že páchateľ, ktorý má 32 rokov, drží vo vnútri nákupného centra rukojemníkov. Túto informáciu ale úrady oficiálne nepotvrdili. Zvnútra budovy sa však ozývala streľba. Hovorca ministerstva obrany neskôr potvrdil, že vojaci a policajti z nákupného strediska evakuujú stovky ľudí. „Koľko ľudí je stále vo vnútri, ale nevieme,“ dodal hovorca.

Ministerstvo zdravotníctva požiadalo obyvateľov, aby v nemocniciach v okolí darovali krv, ktorá je potrebná pre veľké množstvo zranených.

Mesto Nakchon Rátčchasímá, ktoré je známe tiež pod menom Korat, leží asi 250 kilometrov na severovýchod od Bangkoku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Thajsko