V Číne zabíja nielen vírus, ale aj cenzúra

Za koronavírusom sa po Číne neozvyčajne rýchlo šíri hnev. Vyvolal ho prípad doktora Li Wen-lianga, ktorý zomrel v nemocnici vo Wu-chane v centre nákazy. Lekár sa stal pre mnohých hrdinom, lebo už v decembri sa snažil upozorniť na rýchlo rastúce počty chorých v meste. No namiesto toho, aby sa čínske úrady snažili situáciu riešiť, doktora zastrašovala polícia. Vyšetrovala ho pre údajné rozširovanie neoverených chýrov.

08.02.2020 17:15
debata (32)

Báječný syn

To, čo polícia ešte 3. januára nazývala klamstvami, je dnes epidémia, ktorá si vyžiadala minimálne 639 mŕtvych a viac ako 31 500 nakazených takmer v 30 krajinách sveta. Li Wen-liang bol oftalmológom, ktorý pracoval v centrálnej nemocnici vo Wu-chane. Po vypočúvaní políciou sa vrátil do práce, kde sa nakazil koronavírusom. Predtým však musel podľa spravodajskej stránky Business Insider podpísať dokument, v ktorom súhlasil s tým, že nebude o koronavíruse diskutovať na verejnosti.

"Nemyslím si, že rozširoval nejaké chýry. Nie je to teraz všetko realitou? Môj syn bol báječný,“ povedal pre britskú BBC po smrti lekára jeho otec Li Šu-jing. Podľa niektorých čínskych zdrojov je manželka mŕtveho doktora tehotná.

"Je to vážna výzva pre režim,“ vyhlásil pre Pravdu Steve Tsang, profesor a riaditeľ SOAS Inštitútu Číny na Londýnskej univerzite. Odborník poukázal na rozhorčenie Číňanov, ktoré vyvolala Liho smrť. BBC uviedla, že na čínskych sociálnych sieťach sa po úmrtí doktora šírili heslá: Vláda vo Wu-chane dlhuje doktorovi Li Wen-liangovi ospravedlnenie a Chceme slobodu prejavu. Proti nim však zasiahla cenzúra čínskeho komunistického režimu.

"Verejný hnev môže viesť k destabilizácii. Z toho dôvodu bude strana pod vedením Si Ťin-pchinga tvrdšia a bude cenzurovať šíriace sa názory ešte prísnejšie ako predtým. Si nedovolí, aby smrť doktora Liho niekto využil proti nemu, komunistickej strane alebo vláde. Zatiaľ nie je dôvod myslieť si, že by režim nedokázal potlačiť prejavy nespokojnosti,“ povedal Tsang.

Porušená sociálna zmluva

"Reakcia na Liho smrť je pozoruhodná. Vidíme ju na internete a dokonca aj v niektorých neštátnych médiách,“ reagoval pre Pravdu Jonathan Sullivan z Inštitútu čínskej politiky na Nottinghamskej univerzite.

Podľa experta je šírenie koronavírusu a s ním spojené úmrtie lekára problémom pre režim. Mŕtvy doktor zvýraznil pomalý postup úradov a to, že zakrývali rozsah nákazy. "Kríza vzbudzuje otázky o kapacite štátu zabezpečiť blaho obyvateľstva. De facto tu hovoríme o sociálnej zmluve. Od Číňanov sa očakáva, že sa podvolia všetkým politickým rozhodnutiam. Strana sa však za to musí postarať o materiálne blaho, stabilitu a vytvorenie podmienok na udržateľné fungovanie životov obyvateľov. Stav súčasnej zdravotnej núdze znamená, že režim nedodržiava svoju časť sociálnej zmluvy,“ pripomenul Sullivan.

Úrady už pripustili, že reakcia na šírenie sa vírusu nebola dostatočná. "Nezverejnili sme informácie dostatočne rýchlo ani sme nepoužili efektívne informácie, aby sme zlepšili našu prácu,“ sypal si minulý týždeň popol na hlavu v čínskej televízii CCTV starosta Wu-chanu Čou Sien-wang.

"Je pochopiteľné, že mnohí ľudia sú znepokojení a nahnevaní. Najmä keď sa ukazuje, že bola potlačená počiatočná snaha zdravotníckych profesionálov informovať. Režim bude teraz šíriť svoju verziu udalostí. Bude poukazovať na zlyhanie na lokálnej úrovni, na hrdinstvo lekárov, na odolnosť a jednotu čínskeho ľudu. To všetko je do istej miery pravda, ale zámerne sa tu zabúda na systematické chyby ústredných orgánov. V minulosti však bola táto metóda pri potláčaní hnevu verejnosti účinná,“ uviedol Sullivan.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #cenzúra #koronavírus