Koronavírus zabil viac ľudí ako SARS, vrchol môže mať za sebou

Nový koronavírus, ktorý sa od vlaňajšieho decembra šíri z čínskeho mesta Wu-chan, má už vyše 800 obetí a prekonal tak epidémiu SARS, na ktorú v rokoch 2002 až 2003 zomrelo vo svete 774 ľudí.

09.02.2020 07:48 , aktualizované: 13:48
Philippines China Outbreak Foto:
Filipíny doviezli z Číny charterovým lietadlom svojich občanov. Na palube bolo 29 dospelých a jedno dieťa, zostanú v karanténe 14 dní.
debata (28)

Na nový koronavírus zomrelo 812 ľudí v Číne a jeden človek na Filipínach, nakazených je potvrdené cez 37 500 prípadov, z toho veľká väčšina v Číne. Informovala agentúra AP.

Počty novo nakazených sa podľa AP začínajú stabilizovať. V Číne oznámili v noci na nedeľu približne 2656 prípadov za posledných 24 hodín, väčšina z nich je hlásená z provincie Chu-pej, ktorej metropola Wu-chan je epicentrom novej epidémie. Posledný údaj je zhruba o pätinu nižší, než bol nárast v predchádzajúcich 24 hodinách, uviedla AP.

.....

VIDEO: Slovenské nemocnice trénujú, čo robiť v prípade podozrenia na koronavírus.

Video

Už v sobotu povedal novinárom v Ženeve jeden z popredných expertov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na mimoriadne udalosti Mike Ryan, že za posledné štyri dni sa stabilizoval počet prípadov novo nakazených v provincii Chu-pej. Každý z tých dní tam podľa neho pribudlo približne rovnaké množstvo nakazených.

Nový koronavírus vyvoláva ochorenie s príznakmi chrípky a u niektorých pacientov môže spôsobiť ťažký zápal pľúc. Podľa expertov na neho zomierajú hlavne starí ľudia a osoby s podlomeným zdravím.

Nákaza sa doteraz rozšírila do takmer troch desiatok krajín, úmrtie mimo Číny ale potvrdili zatiaľ len Filipíny. Obeťou koronavírusu sa však stal aj Američan, ktorý tento týždeň zomrel v čínskom Wu-chane. Podľa agentúry Kjódó má koronavírus možno aj prvú japonskú obeť, vo wuchanskej nemocnici totiž zomrel Japonec s vážnym zápalom pľúc.

V Hongkongu úrady pustili z karantény ľudí z výletnej lode

Úrady v Hongkongu pustili z karantény 3 600 cestujúcich a 1 800 členov posádky z obrovskej výletnej lode World Dream, ktorá v tomto meste musela kotviť viac ako štyri dni. Informujú o tom miestne médiá. Panovali obavy, že ľudia z posádky môžu byť nakazení koronavírusom, pretože počas predchádzajúcej plavby zrejme prišli do styku s ôsmimi pasažiermi, u ktorých testy chorobu preukázali. Posádka ale mala výsledky negatívne.

Denník South China Morning Post na svojich internetových stránkach informuje, že všetci cestujúci aj posádka z lode po absolvovaní zdravotnej prehliadky vystúpili. Úrady pôvodne počítali s tým, že urobiť testy 1 800 člennej posádke potrvá štyri dni, ale nakoniec to zdravotníci vďaka personálnym posilám pri odbere vzoriek aj práci v laboratóriách stihli počas jedného dňa.

Loď vyplávala z Hongkongu minulú nedeľu a mierila na Taiwan. Tamojšie úrady jej ale zakázali pristáť, pretože sa ukázalo, že počas predchádzajúcej plavby medzi Hongkongom a Vietnamom na nej cestovali ľudia nakazení koronavírusom.

V Japonsku je od začiatku tohto týždňa v karanténe výletná loď Diamond Princess, ktorou sa na luxusnú dovolenku po východnej Ázii vydalo asi 3 700 ľudí z piatich desiatok krajín sveta. Agentúra Kjódó dnes informovala, že do soboty sa na nej koronavírusom nakazilo 64 ľudí, testy podstúpilo asi 300 cestujúcich a členov posádky. Ďalších približne sto ľudí má príznaky možnej nákazy koronavírusom, ako je horúčka, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus