Strelec v Thajsku zabil 26 ľudí a 57 zranil, konal z osobných dôvodov

Thajský premiér Prajut Čan-o-ča v nedeľu oznámil, že 32-ročný vojak pri sobotňajšej masovej streľbe v meste Nakchón Rátčchasímá zabil 26 ľudí a ďalších 57 zranil. Podľa premiéra bolo páchateľovo konanie motivované "osobným problémom".

09.02.2020 09:00
debata (6)

„Táto udalosť je v Thajsku bezprecedentná a ja chcem, aby k takejto krízovej situácii už nikdy nedošlo,“ uviedol predseda vlády pred nemocnicou, kde boli hospitalizované niektoré z obetí.

Podľa premiéra je motív vojakovho konania osobný a súvisí s predajom domu, píše agentúra AFP.

Prajut prisľúbil, že všetky výdavky spojené s liečbou zranených zaplatí jeho vláda.

Útočníka v nedeľu ráno (okolo 02.30 h SEČ) po zhruba 17 hodín trvajúcej dráme a neúspešnom vyjednávaní zastrelili príslušníci thajských bezpečnostných síl. Stalo sa tak v miestnom nákupnom centre, kde sa napokon zabarikádoval. Policajti sa pokúšali s vojakom vyjednávať aj prostredníctvom jeho matky.

Provinčná metropola Nakchón Rátčchasímá, známa aj pod názvom Kchórát, sa nachádza približne 260 kilometrov severovýchodne od Bangkoku.

Seržant menom Čakrapchan Tchommá začal vyčíňať v miestnych kasárňach, kde zabil viacerých ľudí. Následne ukradol z kasární zbrane aj vojenské auto a odviezol sa do centra mesta. Tam na viacerých miestach – vrátane budhistického chrámu – strieľal z automatickej zbrane, ktorou sa mu podarilo zabiť a zraniť veľké množstvo nevinných ľudí. Fotografie a videá zachytávajúce krviprelievanie zverejnil aj na Facebooku.

Jednou z prvých vojakových obetí bol jeho veliaci dôstojník, s ktorým sa údajne dostal do sporu pre peniaze.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Thajsko