Trump: Teplo zahubí koronavírus

Pevninská Čína oznámila v pondelok ďalší nárast prípadov nákazy koronavírusom po dočasnom poklese v predchádzajúci deň. Čínske ministerstvo zdravotníctva informovalo o 3 062 nových prípadoch za posledných 24 hodín. Počet infikovaných v Číne tak dosiahol 40 171. Počet úmrtí stúpol až o 97, čo je najviac za jeden deň, a síce na 908. Americký prezident Donald Trump očakáva, že sa epidémia skončí v apríli tohto roku, keď sa oteplí.

10.02.2020 06:29 , aktualizované: 21:49
koronavírus nemocnica čína wuchan lekári doktor... Foto:
Lekári ošetrujú pacientov, ktorí sú infikovaní novým druhom koronavírusu na izolavenej jednotke intenzívnej starotlivosti v nemocnici v čínskom meste Wu-chan.
debata (81)

Počet úmrtí na nový vírus je už vyšší, než si vyžiadala epidémia ochorenia SARS (za ktorým stojí iný typ koronavírusu) z rokov 2002–2003, ktorému vtedy na celom svete podľahlo 774 ľudí a vyše 8 000 sa ním nakazilo. Vtedajšia epidémia SARS taktiež začala v Číne.

WHO v sobotu uviedla, že počet prípadov nového koronavírusu nahlasovaných na dennej báze v Číne sa už podľa všetkého „stabilizuje“. Podľa WHO je však stále predčasné tvrdiť, že by epidémia ochorenia v krajine už kulminovala. Mimo Číny zaznamenali vyše 360 prípadov nákazy. Vyliečilo sa 3 283 ľudí.

Trump očakáva, že sa epidémia skončí v apríli

Americký prezident Donald Trump v pondelok vyjadril očakávanie, že sa epidémia nového koronavírusu v Číne, ktorá si už vyžiadala vyše 900 životov, skončí v apríli tohto roku, keď sa oteplí. Informovala o tom agentúra AFP.

„Vírus… odíde v apríli. Teplo, vo všeobecnosti, takéto druhy vírusov zabíja. To by bola dobrá vec,“ povedal prezident novinárom v Bielom dome.

Trumpove prognózy sú podľa AFP v rozpore s doterajšími opatrnými vyhláseniami popredných amerických zdravotníckych predstaviteľov. Tí varovali, že akékoľvek predpovede ohľadne ďalšieho vývoja epidémie sú zatiaľ predčasné. Podľa expertov nemožno odhadnúť, či teplejšie počasie skutočne prispeje k ústupu epidémie.

Trump v pondelok v Bielom dome opäť vyslovil uznanie Číne a jej prezidentovi Si Ťin-pchingovi za snahy, ktorých cieľom je zamedziť ďalšiemu šíreniu vírusu. Ústup epidémie v priebehu apríla podľa Trumpa očakáva aj čínsky prezident, s ktorým pred niekoľkými dňami o tejto problematike telefonicky hovoril.

Do Číny dorazil tím expertov WHO

Do Číny v pondelok pricestovala skupina expertov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá má podporiť boj proti novému typu koronavírusu. Informoval o tom generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Šéf WHO na tlačovej konferencii v Ženeve povedal, že tím skúsených expertov pod vedením Brucea Aylwarda pripraví pôdu pre príchod početnejšieho medzinárodného tímu, uviedla agentúra TASS.

WHO sa s Čínou na vyslaní odborníkov dohodli koncom januára počas Ghebreyesusovej návštevy v tejto krajine.

Ghebreyesus tiež vyzval všetky krajiny, aby zdieľali informácie o novom koronavíruse a zintenzívnili prípravy na možné šírenie tejto infekcie na svojich územiach: prispôsobili vybavenie laboratórií na rýchlu diagnostiku, vyvinuli metódy na sledovanie kontaktov pacientov a ďalšie nástroje na ochranu zdravia širokej verejnosti.

Výskyt nového druhu koronavírusu spôsobujúceho zápal pľúc, ktorý je podobný pôvodcovi ochorenia SARS, hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019.

Nákaza sa odvtedy rozšírila do vyše 25 krajín sveta vrátane napríklad Nemecka, Južnej Kórey, Japonska, Spojených štátov či Kanady, čo viedlo WHO k vyhláseniu stavu globálnej zdravotnej núdze.

Počet prípadov nákazy sa v Británii zdvojnásobil

Počet osôb, u ktorých v Británii potvrdili koronavírus 2019-nCoV, sa v pondelok zdvojnásobil na osem. Informovalo o tom britské ministerstvo zdravotníctva po tom, čo vírus diagnostikovali ďalším štyrom ľuďom.

Podľa spravodajskej televízie Sky News sa štvorica infikovala pri kontakte s tretím nakazeným Britom vo francúzskom lyžiarskom stredisku.

Štyroch nových nakazených previezli na oddelenia infekčných chorôb v londýnskych nemocniciach.

Nový typ koronavírusu v Británii prvýkrát pozitívne diagnostikovali u študenta z Univerzity v Yorku a jeho príbuzných 31. januára po návrate z Číny.

U prvého Brita sa vírus potvrdil 6. februára. Úrady majú podozrenie, že tento človek sa po infikovaní v Singapure stal prenášačom, pretože ho spájajú s najmenej siedmimi potvrdenými prípadmi nákazy v Británii, Francúzsku a Španielsku.

Británia v pondelok označila nový koronavírus za vážnu a bezprostrednú hrozbu pre verejné zdravie. S odvolaním sa na vyhlásenie britského ministra zdravotníctva Matta Hancocka o tom informoval portál spravodajskej televízie Sky News.

„Minister vyhlasuje, že výskyt a prenos koronavírusu predstavuje vážne a bezprostredné ohrozenie verejného zdravia. Opatrenia uvedené v týchto nariadeniach sú považované za účinné prostriedky na spomalenie alebo zabránenie ďalšieho prenosu vírusu,“ píše sa vo vyhlásení ministerstva zdravotníctva.

Vyhlásenie ministerstva zdravotníctva dáva britskej vláde dodatočné právomoci v boji s vírusom 2019-nCoV

81 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus