V primárkach v Iowe zvíťazil Buttigieg, Sanders plánuje výsledky napadnúť

Starosta mesta South Bend v štáte Indiana Pete Buttigieg napokon tesne zvíťazil v minulotýždňovom hlasovaní na chaotických volebných zhromaždeniach Demokratickej strany v americkom štáte Iowa. Informovala o tom agentúra AFP odvolávajúca sa na nedeľné vyhlásenie demokratickej strany v Iowe.

10.02.2020 07:30
primárky iowa Pete Buttigieg Foto: ,
Starosta mesta South Bend v štáte Indiana Pete Buttigieg.
debata (9)

Buttigieg (38) v tzv. caucusov v Iowe získal 14 delegátov a len veľmi tesne predstihol Bernieho Sandersa (78), senátora za štát Vermont, ktorý si zaistil 12 delegátov.

Na treťom mieste skončila senátorka za štát Massachusetts Elizabeth Warrenová, ktorá získala osem delegátov, štvrtý je bývalý americký viceprezident Joe Biden (šesť delegátov) a piata senátorka za štát Minnesota Amy Klobucharová (jeden delegát).

Delegáti budú rozhodovať na júlovom celorepublikový zjazd Demokratickej strany, o tom, kto získa demokratickú nomináciu, aby kandidoval vo voľbách a postaví sa tak proti republikánskemu kandidátovi Tým bude s najväčšou pravdepodobnosťou súčasný americký prezident Donald Trump, keďže v rámci Republikánskej strany nemá vážnejšieho súpera.

Hlasy odovzdané už minulý pondelok na prvých demokratických volebných zhromaždeniach v Iowe sa pre technické problémy sčítavali manuálne a zverejnenie výsledkov hlasovania sa preto veľmi posunulo, pričom niektorí z demokratov sa medzičasom, dožadovali prerátania, respektíve preverenia hlasov.

„Môžete očakávať, že požiadame Demokratickú stranu v Iowe o prehodnotenie nezrovnalostí, ktoré sme identifikovali a našli za nich,“ povedal stanici CNN v nedeľu Faiz Shakir, manažér Sandersovej predvolebnej kampane. „Podľa nás sa k tomu pristupovalo nekompetentne,“ do­dal.

Predseda americkej Demokratickej strany Tom Perez už minulý týždeň požiadal v súvislosti s technickými problémami o prerátanie, respektíve preverenie, výsledkov hlasovania.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #primárky #prezidentské voľby v USA