Nástupkyňa Merkelovej odstúpi z postu v CDU

Nástupkyňa kancelárky Merkelovej končí. Annegret Krampová-Karrenbauerová odstúpi z postu šéfky CDU. Nebude sa ani v budúcnosti uchádzať o kreslo kancelárky.

10.02.2020 10:31 , aktualizované: 11:07
debata (12)

S prekvapujúcou informáciou prišli veľké nemecké médiá ako magazín Der Spiegel či denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Krampová-Karrenbauerová je ministerkou obrany. „Mala to oznámiť na zasadnutí výboru strany,“ reagoval na správy z CDU pre Pravdu politológ Ronny Patz z univerzity v Mníchove.

S Krampovou-Karrenbauerovou sa počítalo ako s nástupníčkou Merkelovej. Na poste šéfky CDU ju nahradila v decembri 2018. Ako predsedníčka kresťanských demokratov pravdepodobne skončí v lete. Krampovej-Karrenbauerovej sa nepodarilo príliš zvrátiť klesajúce preferencie CDU. Musela bojovať s konzervatívnejším krídlom strany.

Krampová-Karrenbauerová by mala ostať ministerkou obrany

Od roku 2018 však CDU poznačilo viacero škandálov. Zatiaľ posledným bolo hlasovanie v durínskom krajinskom parlamente, kde členovia CDU hlasovali „v rozpore s odporúčaniami a požiadavkami strany“ za kandidáta Slobodnej demokratickej strany (FDP) Thomasa Kemmericha spoločne s členmi AfD.AFP s odvolaním sa na stranícky zdroj píše, že Merkelová chce, aby Krampová-Karrenbauerová zotrvala na poste ministerky obrany. Odchádzajúca šéfka CDU zároveň vyhlásila, že v priebehu pondelka zvolá tlačovú konferenciu, kde poskytne podrobnejšie informácie k svojmu rozhodnutiu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #Annegret Krampová-Karrenbauerová