Turecko údajne 'zneutralizovalo' 101 sýrskych vojakov ako odvetu za zabitie 5 Turkov

Turecké ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že jeho armáda "zneutralizovala" 101 príslušníkov sýrskej armády po tom, ako pri ostreľovaní v provincii Idlib na severozápade Sýrie prišlo o život päť tureckých vojakov.

10.02.2020 20:35
debata (28)

Príslušné ministerstvo podľa agentúry AFP uviedlo, že jeho vojaci bombardovali sýrske pozície v danej oblasti v pondelok večer. Podľa AFP nebolo bezprostredne možné tvrdenia Turecka nezávisle overiť.

„Podľa našich zdrojov bolo neutralizovaných 101 vojakov (sýrskeho) režimu, zničené boli tri tanky a dve delá a zasiahnutý bol jeden vrtuľník,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo.

Päť tureckých vojakov zabili v pondelok príslušníci sýrskej armády pri ostreľovaní v Idlibe. Pri útoku bolo zranených ďalších päť vojakov a turecká armáda zareagovala „zničením cieľov“, uviedlo ministerstvo obrany.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) k útokom oboch strán došlo už druhýkrát v priebehu osem dní a boli podniknuté v oblasti Taftanáz.

Sýrska armáda v nedeľu oznámila, že za posledných niekoľko dní získala znovu kontrolu nad 600 štvorcovými kilometrami územia v povstalcami ovládaných oblastiach v provinciách Idlib a Aleppo. Sýrske vládne sily pritom vo svojom vojenskom ťažení pokračujú napriek prímeriu, na ktorom sa ešte v januári dohodli Turecko a Rusko.

Cieľom sýrskej armády je najmä získať úplnú kontrolu nad strategicky dôležitou diaľnicou M5, ktorá spája juh krajiny s Aleppom na jej severe, pričom prechádza cez Damask. Obe tieto veľké mestá ovláda sýrsky režim.

Ruskom aktívne vojensky podporovaná ofenzíva sýrskej armády na území provincie Idlib na severozápade Sýrie sa začala ešte vlani v decembri. O život pri nej odvtedy prišlo už viac ako 350 civilistov a ďalších asi 700 000 ich ušlo do relatívneho bezpečia v blízkosti hraníc Sýrie s Tureckom.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Sýria #Turecko #Idlib