OSN: Severná Kórea s pomocou Číny obchádza sankcie

Severná Kórea vlani porušila sankcie Organizácie Spojených národov (OSN) dovozom ropy, ale tiež tým, že za pomoci čínskych lodí vyviezla uhlie za 370 miliónov dolárov. S odvolaním sa na dôvernú správu OSN to dnes napísala agentúra Reuters.

10.02.2020 23:05
debata (8)

KĽDR podľa správy, určenej pre potreby Bezpečnostnej rady OSN, tiež cez odmietavý postoj svetového spoločenstva a jeho sankčné opatrenia naďalej posilňovala svoj jadrový a raketový program.

„KĽDR v roku 2019 nezastavila svoje nedovolené programy jadrových a raketových zbraní, v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN,“ uvádza sa v šesťdesiatsedem stranovej správe, ktorá má byť zverejnená budúci mesiac. Dokument poukazuje tiež na to, že Pchjongjang využíva aj nepovolené externé obstarávanie niektorých komponentov a technológii.

Severná Kórea je od roku 2006 terčom sankcií OSN, ktoré pätnásťčlenná Bezpečnostná rada postupne ešte posilnila v snahe obmedziť financovanie jadrových a raketových programov KĽDR.

Výbor monitorujúci uplatňovanie sankcií v správe s odvolaním sa na poznatky od nemenovanej členskej krajiny OSN upozornil, že KĽDR v snahe vyhnúť sa vplyvu sankcií začala vyvážať milióny ton tovaru za pomoci člnov. A to napriek faktu, že podobný export má od roku 2017 zakázaný.

KĽDR takto dokázala medzi vlaňajším januárom až augustom vyviezť 3,7 milióna ton uhlia v odhadovanej hodnote 370 miliónov dolárov. Väčšina – odhadom 2,8 milióna ton – sa uskutočnila prekládkou zo severokórejských na čínske člny. Severná Kórea tiež vyviezla do čínskych prístavov najmenej milión ton piesku v hodnote asi 22 miliónov dolárov. Čína však opakovane tvrdí, že sankcie OSN dodržiava.

Sankcie od roku 2017 dovoz ropy do KĽDR obmedzili na pol milióna barelov. Podľa správy ale Spojené štáty v minulých desiatich mesiacoch opakovane hlásili, že dovoz ropy „mnohokrát“ prekročil povolené množstvo.

Sankcie OSN síce nemajú poškodzovať severokórejské obyvateľstvo, avšak správa pripustila, že „nepochybne mali nezamýšľaný vplyv na humanitárnu situáciu a poskytnutie pomoci, hoci prístup k údajom a dôkazom je obmedzený a neexistuje žiadna spoľahlivá metóda, ktorá by oddelila sankcie OSN od iných faktorov“.

Obavy Ruska a Číny

Rusko a Čína vyjadrili obavy, že sankcie poškodzujú severokórejských civilistov, a vyjadrili nádej, že uvoľnenie niektorých obmedzení by mohlo pomôcť prelomiť patovú situáciu v rokovaniach o jadrových zbraniach medzi Washingtonom a Pchjongjangom.

Ďalší stáli členovia BR OSN, Spojené štáty, Francúzsko a Británia ale usúdili, že ešte nenastal čas o zrušení sankcií uvažovať.

Severokórejský líder koncom minulého roka vyhlásil, že KĽDR už nie je viazaná jednostranným záväzkom zastaviť jadrové a raketové skúšky. Vytkol Spojeným štátom, že nevyužili lehoty k pokroku v rokovaniach o jadrovom odzbrojení v roku 2019, a kritizoval ich za „brutálne a neľudské“ sankcie.

KĽDR podľa správy OSN v minulom roku vykonala 13 raketových skúšok a vypustila najmenej 25 rakiet, vrátane nových typov rakiet krátkeho doletu a rakiet odpaľovaných z ponoriek.

Správa vytýka KĽDR tiež hackerské útoky na finančné inštitúcie vo svete. „Tieto útoky viedli k strate peňazí a poskytli KĽDR nedovolené príjmy, ktoré porušovali finančné sankcie,“ uviedla správa. Pre tieto útoky je príznačné chabé riziko, vysoké výnosy a obtiažna zistiteľnosť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Severná Kórea #sankcie #OSN