Covid-19 zabil už viac ako tisíc ľudí, padajú hlavy úradníkov

Nový typ koronavírusu má v pevninskej Číne na svedomí už 1016 mŕtvych. V pondelok podľa miestnych úradov počet obetí stúpol o rekordných 108 ľudí. Nakazených pribudlo 2478, teda menej ako v nedeľu.

11.02.2020 05:00 , aktualizované: 20:19
Čína, koronavírus, Wu-chan Foto:
Kongresové centrum vo Wu-chane sa premenilo na dočasnú nemocnicu.
debata (34)

Celkový počet potvrdených prípadov tak stúpol na 42 638, z ktorých sa však niektorí už vyliečili. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Veľká väčšina nových obetí a nakazených pochádza z centrálnej provincie Chu-pej – v nej leží aj najhoršie zasiahnuté mesto Wu-chan, ktoré je ohniskom epidémie. Úrady provincie pritom v pondelok večer uviedli, že chcú ešte preveriť ďalších viac ako 16 000 ľudí, u ktorých existuje podozrenie, že sú vírusom nakazení.

V Číne sa v pondelok skončilo novoročné voľno, ktoré úrady v snahe zabrániť šíreniu choroby predĺžili o desať dní. V krajine sa však aj napriek koncu sviatkov neotvorili niektoré obchody, školy či továrne. Zastavenie prevádzok dopadá na druhú najväčšiu svetovú ekonomiku a globálny dodávateľský reťazec, v dôsledku epidémie klesla aj dôvera investorov v ekonomiku eurozóny.

Nový druh koronavírusu dostal v utorok nové pomenovanie – Covid-19. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), píše agentúra AFP.

„Máme názov pre toto ochorenie – a je to Covid-19,“ povedal novinárom v Ženeve šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vysvetlil, že skratka „co“ zastupuje slovo korona, „vi“ znamená vírus a „d“ označuje anglické slovo disease (ochorenie).

Padajú hlavy zodpovedných

Vedenie provincie Chu-pej v utorok zbavilo úradu miestneho šéfa komunistickej strany a tiež predsedu zdravotnej komisie. Úrady neuviedli presný dôvod ich prepustenia, avšak v Číne v poslednej dobe rastie kritika toho, akým spôsobom miestni činitelia k epidémii pristupovali v jej začiatkoch.

Nákaza sa už rozšírila do niekoľkých desiatok krajín, úmrtie mimo pevninskú Čínou však zatiaľ zaznamenali po jednom na Filipínach a v Hongkongu. Najviac infikovaných mimo Číny hlási Japonsko. Vietnam v utorok informoval o svojom už 15. prípade, keď sa nákaza potvrdila u trojmesačného dieťaťa.

Hongkong v utorok oznámil nákazu u štyroch ľudí z obytného domu, v ktorom žili muž a žena, ktorí vykazovali symptómy ochorenia. Miestne úrady teraz vyšetrujú, či sa vírus nemohol rozšíriť po domovej inštalácií. Ak by sa toto podozrenie potvrdilo, značne by vzrástlo riziko vzniku nových lokálnych ohnísk nákazy. Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová vyzvala obyvateľov mesta, aby zostávali čo najviac doma.

Epidemiológ: Koronavírus môže ohroziť až 60 percent svetovej populácie

Epidémia nového typu koronavírusu šíriaceho sa z Číny môže zasiahnuť až 60 percent svetovej populácie v prípade, že sa ju nepodarí dostať pod kontrolu, povedal hongkonský epidemiológ v oblasti verejného zdravotníctva Gabriel Leung. Jeho vyjadrenia sprostredkoval v utorok na svojej webovej stránke denník The Guardian.

Leung sa podľa denníka na konferencii Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve, ktorá sa začala v utorok, chystá oznámiť, že hlavným problémom je rozsah narastajúcej svetovej epidémie. Druhou prioritou je zistiť, či sú účinné radikálne opatrenia prijaté Čínou, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu. Ak áno, ostatné krajiny by tiež mali uvažovať nad ich zavedením.

V USA majú už 13. prípad

V Spojených štátoch sa potvrdila nákaza u človeka, ktorý bol nedávno z Wu-chanu evakuovaný a zdržiaval sa spolu s ďalšími navrátilci v povinnej karanténe na vojenskej základni v Kalifornii. Ide už o 13. prípad v USA.

Thajsko v utorok pre obavy zo šírenia nákazy zakázalo vylodenie viac než 2000 ľudí, ktorí sú na palube výletnej lode MS Westerdam spoločnosti Holland America. Plavidlo hľadá v ázijských vodách prístav už niekoľko dní, odmietlo ho už Japonsko a Filipíny. Prítomnosť vírusu na palube sa pritom zatiaľ nepotvrdila.

Koronavírus vyvoláva ochorenie s príznakmi chrípky (horúčku, kašeľ, problémy s dýchaním), len u niektorých pacientov vedie k rozvoju vírusového zápalu pľúc, ktorý môže vyústiť až do zlyhania dýchania. Podľa doterajších informácií odborníkov umierajú na vírus prevažne seniori a ľudia s podlomeným zdravím.

V počte obetí už cez víkend nový koronavírus prekonal epidémiu SARS, na ktorú v rokoch 2002 až 2003 zomrelo vo svete 774 ľudí.

Rus predstieral, že má koronavírus, hrozí mu päť rokov

Až päť rokov väzenia hrozí mladému Rusovi, ktorý si vystrelil zo spolucestujúcich v metre, keď pred nimi predstieral, že má koronavírus. Na záberoch, po ktorých zhliadnutí polícia autora tohto nápadu zatkla, sa mladý ruský „prankster“ zrazu zvalil na zem v idúcom vozni moskovského metra. Na tvári mal pritom rúško, aké nosia Číňania v obave pred nákazou koronavírusom.

Viacero spolucestujúcich mladému mužovi najskôr začalo pomáhať, skláňali sa nad ním, a pokúšali sa zistiť, čo sa mu stalo. Keď sa však začal na zemi chaoticky zmietať ako pri epileptickom záchvate a jeho dvaja kamaráti začali kričať, že má koronavírus, všetci ľudia vrátane tých, ktorí sa mu dovtedy snažili pomôcť, od neho v panike utiekli.

Moskovská polícia teraz pátra aj po dvoch komplicoch, ktorí medzi cestujúcimi rozširovali fámu, že ich kamarát má koronavírus.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus