Merkelovú bez nástupkyne máta skorší odchod

Mal to byť pokojný a postupný odchod z veľkej politiky. Tak si ho nemecká kancelárka Angela Merkelová naplánovala, keď koncom roku 2018 odovzdala vedenie Kresťanskodemokratickej únie Annegret Krampovej-Karrenbauerovej.

11.02.2020 12:00
Annegret Krampová–Karrenbauerová, Angela Merkelová Foto: ,
Annegret Krampová–Karrenbauerová (vľavo) sa vzdala úlohy nástupkyne Angely Merkelovej.
debata (6)

Vyvolená nástupkyňa, ktorej pridlhé meno Nemci často nahrádzajú iniciálkami AKK, sa na straníckom poste mala zacvičiť, aby po budúcoročných voľbách, v ktorých už Merkelová nemieni kandidovať, bola pripravená prevziať kancelársky post. Všetko je však zrazu inak. AKK ohlásila svoj odchod z vedenia CDU a Merkelová si nemôže byť istá, či k štrnástim rokom stráveným na čele spolkovej vlády pridá ešte posledné dva.

Minimerkelová, ako ju občas prezývajú pre jej povesť mladšej kópie dosluhujúcej kancelárky, v pondelok oznámila, že do polroka odstúpi z čela strany a v parlamentných voľbách na jeseň 2021 nebude volebnou líderkou. Politička, ktorá podobne ako Merkelová je známa ako uvážlivá a pragmatická centristická politička, chce do leta zorganizovať proces výberu kandidáta CDU na kancelára a ihneď potom sa vzdá predsedníckeho postu. Pôvodne CDU mala o svojom volebnom lídrovi rozhodovať až koncom tohto roka.

„Náhla a prekvapujúca rezignácia AKK je pravdepodobne výsledkom vnútorných rozporov v CDU v otázke, ako riešiť problém v Durínsku,“ povedal pre Pravdu Christian Schweiger, politológ z univerzity v Chemnitzi.

Nevyjasnené vzťahy v strane

Vo východonemeckom Durínsku minulý týždeň časť miestnych kresťanských demokratov napriek naliehaniu AKK pri voľbe krajinského premiéra hlasovala spolu s pravicovo populistickou Alternativou pre Nemecko (AfD). Nový durínsky predseda vlády po škandále, ktoré jeho zvolenie s podporou AfD vyvolalo, síce odstúpil, ale vnútropolitické otrasy z prelomenia povojnového tabu, že s krajnou pravicou demokrati nespolupracujú, neutíchli.

AKK ako dôvod svojej rezignácie uviedla práve nevyjasnený vzťah medzi časťou CDU na jednej strane a AfD a radikálnou Ľavicou na strane druhej. Ona pritom spoluprácu s oboma odmieta. „Akékoľvek zbližovanie s AfD oslabuje CDU,“ vyhlásila.

Durínsko, kde vlani v októbri CDU utrpela ponižujúcu porážku, keď po prvý raz od znovuzjednotenia Nemecka nielenže nezvíťazila, ale skončila až za stranami z ľavého a pravého okraja politického spektra, sa po paktovaní s AfD stalo pre AKK povestnou poslednou kvapkou. Ako včera pripustila, rozhodnutie v nej už nejaký čas dozrievalo. V CDU totiž vraj cíti silné odstredivé tendencie, ktoré viedli k spochybňovaniu jej líderstva, ako aj spôsobilosti stať sa kandidátkou na kancelárku. Odstupujúca šéfka CDU kritizovala aj rozhodnutie Merkelovej oddeliť kancelársku funkciu od vedenia strany. „Je jasné, že posty predsedu strany a spolkovej vlády by mali byť v jednych rukách,“ citovala ju agentúra AFP.

V tieni Merkelovej

AKK aj po prevzatí vedenia v CDU zostávala v tieni Merkelovej. „V strane si nevybudovala dostatočne pevné postavenie, čo sa jasne ukázalo v durínskej kauze, keď sa jej nepodarilo presvedčiť a usmerniť miestnych spolustraníkov a napokon zaspätkovala od svojej pôvodnej požiadavky, aby sa v Durínsku vypísali predčasné voľby,“ hovorí Schweiger. „AKK navyše bola pod neustálou paľbou vnútrostraníckych vyzývateľov, najmä Friedricha Merza, ktorý má dnes dobré vyhliadky stať sa budúcim šéfom CDU a jej kandidátom na kancelára,“ dodal profesor z Chemnitzu.

Merz, niekdajší šéf poslaneckého klubu CDU a nedávny neúspešný protikandidát AKK v súboji o post predsedu strany, iba minulý týždeň odstúpil z vedenia najväčšej investičnej spoločnosti BlackRock, čo analytici považujú za jasnú predzvesť jeho chystaného návratu do veľkej politiky. Kontakt so stranou nikdy úplne nestratil, čo sa ukázalo aj v decembri 2018, keď ho AKK iba tesne porazila. Merz má podporu najmä v radoch tých členov CDU, podľa ktorých sa politika Merkelovej príliš odklonila od pravicových a konzervatívnych postojov. Ako tradičný hodnotový konzervatívec a ekonomický liberál kancelárku často obviňoval zo „sociálnodemo­kratizácie“ CDU a zo zanedbávania národnej identity. Rád hovorí o nevyhnutnosti dominancie domácej kultúry, ktorej sa podľa neho musia prispôsobiť všetci, ktorí chcú žiť v Nemecku.

Politológ Schweiger predpovedá, že CDU teraz čakajú silné turbulencie, ktoré môžu viesť k predčasnému koncu veľkej koalície so sociálnymi demokratmi (SPD). "Príchod Merza na čelo CDU by s najväčšou pravdepodobnosťou viedol ku koncu veľkej koalície a predčasným voľbám, s oveľa kontrastnejšou politickou agendou oproti SPD.

Hoci profesor z Chemnitzu pripúšťa, že z krátkodobého hľadiska to bude znamenať politickú destabilizáciu v Nemecku, zo stredno- a dlhodobej perspektívy však CDU obnovením svojho profilu stredopravicovej konzervatívnej strany môže podľa neho získať späť voličov, ktorí od nej odišli k AfD. „Môže to byť napokon pozitívny krok k oživeniu demokratickej súťaže medzi CDU a SPD a oslabeniu extrémnych prúdov,“ dodal Schweiger.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #Angela Merkelová #Annegret Krampová-Karrenbaeurová