Česko stále pociťuje následky orkánu

Obyvatelia Česka musia ešte v utorok prispôsobiť svoj pohyb po verejných priestranstvách silnému vetru, ktorý so sebou do Európy priniesol orkán Sabine.

11.02.2020 10:41
nitra, strom, vietor Foto: ,
Ilustračné foto
debata

V krajine ostávajú naďalej desaťtisíce domácností bez elektriny. Čiastočné obmedzenia platia naďalej pre železničnú dopravu. Vietor komplikuje situáciu na cestách a diaľniciach. Informoval o tom web českej spravodajskej televízie ČT24.

Podľa predpovedí meteorológov by vietor mal zoslabnúť až v utorok popoludní. V niektorých častiach Česka naďalej platí kalamitný stav, najmä v Stredočeskom a Královohradeckom kraji. Na hlavnej diaľnici D3 prerušili dopravu v dôsledku pádu stromu, do ktorého následne vrazili autá.

Na najvyššom vrchu v Českom stredohorí Milešovke ešte v utorok ráno namerali vietor s rýchlosťou v nárazoch až do 111 kilometrov za hodinu, v nížinách polohách dosahovali rýchlosť okolo 70 kilometrov za hodinu. Počas utorka by podľa meteorológov rýchlosť vetra mala dosahovať 55 – 90 kilometrov za hodinu, na horách až 110 kilometrov za hodinu.

V železničnej doprave bolo potrebné prerušiť prevádzku na 132 tratiach, na väčšine z nich sa ju podarilo medzičasom obnoviť.

debata chyba
Viac na túto tému: #orkán #ČR