V Bagdade snežilo, po druhý raz za posledných približne 100 rokov

Obyvatelia irackej metropoly Bagdad sa v utorok zobudili do zasneženého rána. Ako poznamenala agentúra AFP, v meste snežilo po druhý raz za posledných približne 100 rokov. Posledné snehové prehánky Bagdad zaznamenal v roku 2008.

11.02.2020 11:18
Irak Bagdad počasie sneženie Foto: ,
Na snímke muž čistí auto od snehu v Bagdade 11.februára 2020
debata (35)

„Sneženie môže pokračovať do stredy. Spôsobila ho studená vlna, ktorá do Iraku prišla z Európy,“ vyhlásil Amer al-Džabéri, šéf mediálneho oddelenia Irackého meteorologického centra.

Bagdad je skôr ako na zimu zvyknutý na teplo. Najvyššia nameraná teplota v histórii dosiahla 51 stupňov Celzia. V uplynulých rokoch bol rekord niekoľkokrát takmer prekonaný.

V týchto dňoch sa teplota v Bagdade podľa portálu weather.com pohybuje od mínus dvoch stupňov v noci do siedmich stupňov cez deň.

Sneženie okrem Bagdadu zasiahlo aj šiitské posvätné mesto Karbalá, južne od Bagdadu, ktoré ročne priťahuje množstvo pútnikov.

Sneh sa v Iraku vyskytuje najmä na severe krajiny. V strede a na juhu Iraku sú zrážky zriedkavé. Irak v posledných rokoch zasiahlo viacero vĺn extrémneho počasia. V roku 2018 nedostatok vody spustil krízu na juhu a v strede krajiny. V roku 2019 Irak zasiahli povodne. Na severe zase vysoké teploty spôsobili požiare, ktoré spálili úrodu. Experti tvrdia, že Iraku chýbajú prostriedky na vyrovnanie sa s následkami klimatickej zmeny.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Bagdad #sneh