Po vynesení odsuzujúceho rozsudku sa priamo na súde v Moskve zastrelil muž

Priamo v súdnej sieni sa dnes v Moskve po odsúdení zastrelil bývalý pracovník ruskej väzenskej služby. Súd mu vymeral trojročné väzenie za vymáhanie úplatku vo výške desiatich miliónov rubľov (145 500 eur). Informovali o tom ruské tlačové agentúry.

12.02.2020 18:41
debata (2)

Súd uznal bývalého šéfa dopravnej správy väzenskej služby Viktora Sviridonova (71) vinným z mimoriadne závažného vydierania, za ktoré trestný zákonník ukladá väzenie v rozmedzí od siedmich do 15 rokov väzenia. Uložil mu však trojročný trest vzhľadom k tomu, že sa priznal, a tiež s ohľadom na jeho vážny zdravotný stav.

Sviridonovov obhajca Alexandr Kotelnickij agentúre TASS povedal, že jeho mandant bol vo štvrtom štádiu rakoviny. „Počítali sme s tým, že súd vzhľadom na stupeň ochorenia od výkonu trestu odňatia slobody ustúpi,“ uviedol advokát.

Ako sa odsúdenému podarilo na súd preniesť pištoľ, s ktorou samovraždu spáchal, nie je jasné. Zbraň podľa advokáta jeho klient dostal ako vyznamenanie ešte v čase, keď pracoval pre políciu, a to za vyriešenie prípadu vraždy v Kazachstane. Sviridonov dosiahol hodnosť plukovníka, než prešiel k väzenskej službe.

Samovraždu v súdnej sieni vyšetrovatelia podľa TASS skúmajú podľa paragrafu o nedbanlivosti, pokiaľ ide o počínanie ochranky súdu a prácu obsluhy bezpečnostnej kontroly pri vchode do budovy. Sviridonov podľa nemenovaného zdroja agentúry Interfax preniesol pištoľ v taške, ktorá nebola náležite skontrolovaná.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #súd #streľba