Macron sa zastal dievčaťa, ktoré kritizovalo islam

Francúzsky prezident Emnmanuel Macron sa v stredu postavil na stranu dievčaťa, ktoré na internete kritizovalo islam a začalo za to dostávať vyhrážky zabitím od islamských fanatikov. Kauza rozdelila francúzsku spoločnosť, mnohí sa dievčaťa zastávajú, no časť verejnosti je k nemu kritická.

12.02.2020 22:50
Francúzsko, Emmanuel Macron, Foto:
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (25)

„Zákony sú jasné: Máme právo rúhať sa, kritizovať, zosmiešňovať náboženstvá. Protizákonné je podnecovať nenávisť a útočiť na niekoho dôstojnosť,“ vyhlásil v stredu Macron.

Línie sporu sa pritom evidentne tiahnu aj naprieč samotnou francúzskou vládou. Ministerka spravodlivosti Nicole Belloubet napríklad začiatkom týždňa vyhlásila, že výroky dievčaťa na adresu islamu sú „útokom na slobodu vyznania“.

Koreňom sváru je vyhlásenie šestnásťročnej Mily, že islam je „náboženstvo nenávisti“. Schytala za to veľkú kritiku na sociálnych sieťach aj v médiách, začali jej chodiť vyhrážky zabitím a na internete sa objavili aj jej osobné údaje vrátane adresy školy, ktorú navštevovala.

Dievča v reakcii na to radšej prestalo chodiť do svojej pôvodnej školy a minister školstva Gabriel Attal v pondelok oznámil, že pre ňu našli novú školu. Ktorá to je, to zostane z bezpečnostných dôvodov utajené.

Celá kauza sa začala už 18. januára, keď Mila odvysielala na Instagrame naživo príspevok, v ktorom oznámila, že je lesbička, a istý mladý používateľ, ktorý sa hlási k islamu a má zjavne homofóbne názory, jej na to odpísal, že je „špinavá lesba“. „Neznášam náboženstvo. Korán je náboženstvom nenávisti,“ reagovalo na to mladé dievča.

Hoci si Mila pomýlila vieru (islam) a jej svätú knihu (Korán), jej otvorené slová si získali na internete veľa fanúšikov. Rovnako však aj veľa odporcov, ktorí ju obviňujú z hanobenia náboženstva. Francúzski používatelia internetu sa tak rozdelili na tých, ktorí k svojím príspevkom píšu hashtag #JeSuisMila (Ja som Mila), a tých, ktorí píšu #JeNeSuisPasMila (Ja nie som Mila).

Mila sa odvtedy objavila aj vo viacerých televíznych reláciách, a prezentovala sa ako inteligentné dievča, ktoré trvá na svojich názoroch. „Nie som rasistka. Voči náboženstvu sa nedá byť rasistický. Povedala som to, čo si myslím, neprinútite ma, aby som to ľutovala,“ povedala napríklad. Zároveň však vyhlásila, že sa ospravedlňuje ľuďom, ktorí „praktikujú svoju vieru v pokoji“.

Politické body si na mladom dievčati snaží nahnať aj nacionalistická strana Národné zhromaždenie pod vedením Marine Le Penovej. Tá o Mile vyhlásila, že má „viac odvahy ako všetci politici, čo boli posledných tridsať rokov pri moci“.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #islam #Emmanuel Macron