Europoslanci obvinili Chorvátov, že porušujú práva migrantov

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) pri stredajšej rozprave na plenárnom zasadnutí o humanitárnej situácii na vonkajšej hranici Európskej únie kritizovali Chorvátsko za údajné porušovanie práv migrantov na pomedzí s Bosnou. Európsku komisiu vyzvali, aby zjednala nápravu. Chorvátski europoslanci výhrady odmietli ako neodôvodnené.

13.02.2020 01:00
debata (65)

Niektoré humanitárne organizácie, vrátane Vysokého úradu OSN pre utečencov (UNHCR) dlhodobo chorvátske úrady vinia z toho, že nezákonne posielajú migrantov späť cez bosnianske hranice a v niektorých prípadoch ich aj bijú.

K nim sa vo štvrtok pripojili europoslanci, z ktorých niektorí sa podľa svojich slov boli osobne presvedčiť na chorvátsko-bosnianskej hranici o situácii.

„To, že sa Chorvátsko snaží, aby sa nestalo hotspotom migrácie ako Grécko, jeho políciu neoprávňuje, aby mlátila migrantov, púšťala na nich psov, ilegálne deportovala migrantov späť, bez toho aby mohli požiadať o azyl,“ povedala nemecká europoslankyňa Cornelia Ernstová. „Ochrana hraníc neznamená porušovanie ľudských práv,“ dodala.

Komisárka pre rovnosť Helena Dalliová označila situáciu na vonkajších hraniciach EÚ za znepokojivú a uviedla, že únia už v tomto smere urobila viacero opatrení na nápravu. Komisia finančne podporuje krajiny na únijných hraniciach a apeluje na ne, aby porušovaniu práv utečencov zabránili. Posilnila tiež právomoci Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnô stráž (Frontex) a zintenzívni aj monitorovacie akcie, ktoré by mali dohliadať na dodržiavanie práv azylantov.

Rečníci z radov chorvátskych europoslancov rovnako ako chorvátske úrady tvrdili, že k migrantom sa na 1300 kilometrov dlhej dlhej hranici s Bosnou pristupuje v medziach zákona a humánne.

„Šírite falošné správy o situácii na hraniciach. Ich jediným zdrojom sú pochybné organizácie, ktoré chcú presadiť migráciu. Migranti šíria nepravdy a lži, ja tým správam neverím,“ uviedol Tomislav Sokol, ktorý bol do EP zvolený za vládne Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ).

Za pravdu Sokolovi a ďalším obhajcom tvrdého prístupu Chorvátska voči utečencom prichádzajúcim po takzvanej balkánskej trase dala aj česká europoslankyňa Michaela Šojdrová. „Chorvátski pohraničí robia to, čo robiť majú, aby strážili hranicu,“ uviedla s tým, že EÚ by však mala pomáhať najohrozenejšej skupine medzi utečencami – totiž deťom.

„Oslovte českého ministra vnútra, ktorý je sociálny demokrat, aby prijal 50 maloletých detí bez sprievodu,“ vyzvala prítomných v emotívnom prejave Šojdrová, ktorá sa v otázke prijatia detských utečencov do Česka dlhodobo angažuje. Narážala tým tiež na skutočnosť, že väčšina kritikov Chorvátska na pléne pochádzala z radov ľavicových politikov. Český minister vnútra a predseda ČSSD Jan Hamáček rovnako ako premiér Andrej Babiš žiadosť Grécka o premiestnení detských utečencov z preplnených migračných centier odmieta.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #migranti