Čína oznámila 5 090 nových prípadov nákazy, koronavírus je už aj v Afrike

Čína v piatok oznámila 5 090 nových prípadov nákazy koronavírusom a 121 nových úmrtí. Informovala o tom agentúra Reuters.

14.02.2020 07:26 , aktualizované: 19:16
čína koronavírus nemocnica kombinéza zdravotník... Foto:
Zdravotníci v špecializovanej nemocnici na liečbu ochorenia COVID-19 vo Wu-chane.
debata (12)

Novým druhom koronavírusu sa doposiaľ v Číne nakazilo už viac ako 64 600 osôb. Z nich 55 748 sa momentálne podrobuje liečbe, zatiaľ čo 1 380 osôb už na následky ochorenia zomrelo.

Zdravotnícka komisia v čínskej provincii Chu-pej už predtým nahlásila v piatok 116 nových úmrtí a 4 823 nových prípadov nákazy. Väčšinu z nich tvorili pacienti, u ktorých bol vírus diagnostikovaný klinickým spôsobom a nie na základe laboratórnych testov.

Zdravotnícki predstavitelia v najťažšie postihnutej provincii Chu-pej oznámili, že tieto zmeny sú dôležité preto, aby pacienti čo najskôr dostali potrebnú liečbu a nemuseli čakať, kým to, že sú infikovaní koronavírusom, potvrdia aj výsledky testov.

Koronavírus už je v Afrike

Egyptské ministerstvo zdravotníctva v piatok potvrdilo prvý prípad nákazy novým koronavírusom v krajine. Podľa agentúry AFP ide o vôbec prvý potvrdený prípad výskytu nového koronavírusu v Afrike.

Egyptské úrady o výskyte vírusu, ktorý sa šíri z Číny, okamžite upovedomili Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) a nakazeného pacienta hospitalizovali a umiestnili do karantény.

Podľa ministerstva zdravotníctva v Káhire bola prítomnosť nového koronavírusu potvrdená u cudzinca, u ktorého sa neprejavovali nijaké symptómy ochorenia. Z akej krajiny pacient pochádza, ministerstvo podľa agentúry Reuters neuviedlo. Podľa hovorcu ministerstva je pacientov stav stabilizovaný.

Experti sa obávajú, že africké krajiny nie sú pripravené na šírenie nového koronavírusu. V Afrike, kde žije asi milión Číňanov, je kritický nedostatok vybavenia a nedostatočné prostriedky na analýzu.

Prví pasažieri vystúpili z výletnej lode

Prvá skupina pasažierov, ktorí mali negatívny test na nový koronavírus, odišla v piatok z výletnej lode Diamond Princess umiestnenej do karantény pri pobreží Japonska a svoju izoláciu dokončia v ubytovacích zariadeniach vyčlenených vládou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Predstaviteľ japonskej vlády potvrdil, že 11 pasažierov vo veku 80 rokov a viac odviedli z lode a dopravili do zariadení, kde zostanú až do skončenia karantény 19. februára.

V doku, kde obrovské plavidlo kotví, bolo vidieť, ako sa autobus so zatemnenými oknami vzďaľuje od menšieho člna a jeho vodič je od hlavy po päty v ochrannom odeve, s maskou na tvári a okuliarmi.

Na palube výletnej lode Diamond Princess diagnostikovali nový koronavírus od 3. februára, keď zakotvila pri pobreží Japonska a dali ju do karantény, vyše 200 ľuďom. Medzi osobami na lodi sa nachádza aj Slovák.

Pasažierov Diamond Princess požiadali, aby sa zdržiavali vo svojich kabínach a na otvorenú palubu vychádzali iba na krátky čas, a to s rúškami na tvárach a s rukavicami. Vzhľadom na stres, ktorý v náročných podmienkach zažíva niekoľko stoviek starších pasažierov na lodi, japonské úrady rozhodli, že umožnia niektorým dokončiť karanténu na súši, ak si to budú želať. Podmienkou je, aby splnili určité požiadavky a mali negatívny test na koronavírus.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019. Mimo Číny bol odvtedy zaznamenaný v najmenej 25 krajinách.

Aerolinky predlžujú pozastavenie letov do Číny

Letecké spoločnosti Lufthansa, Swiss a Austrian Airlines až do 28. marca predlžujú pozastavenie letov do a z Pekingu, ako aj do a zo Šanghaja. Informácie priniesli v piatok agentúry DPA a AP.

Lety prevádzkované nemeckou spoločnosťou Lufthansa boli pôvodne zastavené do 29. februára. Dôvodom bola epidémia nového smrtiaceho koronavírusu, ktorý sa začal šíriť v Číne a dostal sa aj do vyše 20 ďalších krajín sveta.

Lufthansa predtým oznámila, že až do konca marca ruší aj ďalšie destinácie na pevninskej Číne – nebude lietať do miest Nan-ťing, Šen-jang a Čching-tao.

Koronavírusom sa v Číne nakazilo 1716 zdravotníkov, šesť zomrelo

Novým typom koronavírusu sa v Číne nakazilo už 1 716 pracovníkov v zdravotníctve a šesť z nich nákaze podľahlo. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informoval predstaviteľ čínskej Národnej zdravotnej komisie Ceng I-sin. Väčšina prípadov je z najhoršie postihnutej provincie Chu-pej, odkiaľ sa infekcia začala koncom minulého roka šíriť.

„Služba zdravotníckych pracovníkov v prvej línii je skutočne nesmierne náročná, majú málo odpočinku, sú pod obrovským psychickým tlakom a sú vystavení vysokému riziku nákazy,“ povedal Ceng na dnešnej tlačovej konferencii.

Viac ako 87 percent infikovaných zdravotníkov je z provincie Chu-pej, v ktorej metropole Wu-chan epidémia vypukla. Odvtedy sa chorobou COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, nakazilo v pevninskej Číne 63 951 ľudí a 1 380 na ňu zomrelo.

Čínske úrady a nemocnice priznávajú, že majú pre lekárov, sestry a ďalší zdravotnícky personál nedostatok ochranných oblekov, rúšok a ďalšieho ochranného vybavenia.

Vlnu rozhorčenia a smútku vyvolala na čínskych sociálnych sieťach smrť lekára Li Wen-Lianga, ktorý bol jedným z prvých, kto na nebezpečenstvo nového typu koronavírusu v decembri poukázal a kto vyzýval s kolegami na nosenie ochranných pomôcok. Čínska polícia ho obvinila zo šírenia poplašných správ. Neskôr sa tento oftalmológ pôsobiaci vo Wu-chan sám údajne nakazil od pacientky a minulý týždeň zomrel.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus