V Nemecku zasiahli proti skupine podozrivej z pravicového terorizmu

Orgány v šiestich spolkových krajinách Nemecka uskutočnili v piatok zákroky proti údajným členom a podporovateľom pravicovo-teroristického zoskupenia.

14.02.2020 11:22
debata (6)

Tlačová agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie generálnej spolkovej prokuratúry v Karlsruhe.

Vyšetrovanie sa týka celkove 13 podozrivých, pri zákrokoch však zatiaľ nikoho nezatkli. Podľa doterajších zistení uvedené zoskupenie vytvorilo v septembri 2019 päť osôb. Ich cieľom bolo údajne narušiť štátne a spoločenské zriadenie Nemeckej spolkovej republiky.

Prokuratúra sa domnieva, že členovia skupiny chceli navodiť pomery podobné občianskej vojne, a to prostredníctvom zatiaľ nekonkretizovaných útokov na politikov, žiadateľov o azyl a osoby moslimského vierovyznania. Zvyšní podozriví zase údajne prisľúbili, že budú skupinu finančne podporovať, dodajú jej zbrane alebo sa budú spolupodieľať na jej budúcich útokoch.

Generálna prokuratúra dala v tejto súvislosti prehľadať byty a iné priestory na 13 miestach v spolkových krajinách Bádensko-Württembersko, Bavorsko, Dolné Sasko, Porýnie-Falcko, Sasko-Anhaltsko a Severné Porýnie-Vestfálsko. V Bavorsku bol navyše prehľadaný byt osoby, ktorá nie je medzi podozrivými.

Prehliadky mali objasniť predovšetkým to, či podozriví už disponovali zbraňami alebo iným vybavením na spáchanie útokov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko