USA zakázali srílanskému generálovi vstup na svoje územie

Spojené štáty zakázali veliteľovi srílanskej armády Šavendrovi Silvovi vstup na svoje územie. Stalo sa tak na základe "dôveryhodných" dôkazov, že sa v záverečnej fáze srílanskej občianskej vojny v roku 2009 dopustil porušovania ľudských práv. Informovala o tom agentúra v piatok AFP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí.

14.02.2020 18:26
Šavendra Silva Foto: ,
Na archívnej snímke z apríla 2009 srílanský generál Šavendra Silva
debata (3)

Je nežiaduce, aby generálporučík Šavendra Silva, ktorého vymenovanie do funkcie náčelníka štábu srílanskej armády vyvolalo vlani vlnu kritiky zo strany medzinárodného spoločenstva, navštívil Spojené štáty, povedal americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Občianska vojna na Srí Lanke sa v roku 1983 začala povstaním organizácie Tigri oslobodenia tamilského Ílamu proti vláde. Vzbúrenci sa snažili o vytvorenie samostatného štátu na severe a východe niekdajšieho Cejlónu, obývaného etnickou skupinou Tamilov.

Vojna sa skončila v roku 2009 víťazstvom vládnych vojsk, napätie medzi väčšinovými indoárijskými Sinhálcami a menšinovými drávidskými Tamilmi však stále trvá. Dlhoročný ozbrojený konflikt si vyžiadal viac ako 80 000 obetí na životoch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #generál #Srí Lanka