Pelosiová: Čína chce cez 5G sieť vyvážať digitálnu autokraciu

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová v piatok varovala pred spoluprácou s čínskou spoločnosťou Huawei pri budovaní 5G sietí, informovala agentúra DPA. Čína chce podľa nej takto vyvážať digitálnu autokraciu.

14.02.2020 20:44 , aktualizované: 23:30
debata (23)

Pelosiová na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyjadrila presvedčenie, že ak sa západné krajiny budú spoliehať na technológie Huawei, podporia tým „digitálnu autokraciu“.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov žiadala o medzinárodnú infraštruktúru v oblasti mobilnej komunikácie a Európu vyzvala, aby spolupracovala s USA, čo by podľa nej bolo výhodné pre obe strany.

Výstavba 5G sietí podľa nej nie je len o konkurencii medzi technológiami, ale aj o ochrane západnej demokracie.

Demokratka Pelosiová je jedným z najtvrdších kritikov republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa, pripomína AP. Trump však v minulosti americkým firmám nariadil, aby prestali obchodovať so spoločnosťou Huawei, lídrom na trhu zariadení pre mobilné siete, a vyzval spojencov, aby tento príklad nasledovali.

Steinmeier: Vo svete je zrejmá stále deštruktívnejšia dynamika

Vo svetovej politike je podľa nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera zrejmá stále deštruktívnejšia dynamika: rok od roku sa vzďaľujeme od medzinárodnej spolupráce smerujúcej k mieru.

Steinmeier, podľa ktorého za to môže aj nacionalizmus mocností, to dnes povedal na úvod 56. mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Konkrétne kritizoval Rusko, Čínu a Spojené štáty.

„Rusko, či už právom, alebo neprávom dotknuté a odcudzené, nielen že bez ohľadu na medzinárodné právo anektovalo Krym, ale uskutočnilo vojenskú silu a násilnú zmenu hraníc na európskom kontinente znovu prostriedkom politiky,“ uviedol nemecký prezident.

Rovnako Čína podľa neho medzinárodné právo akceptuje selektívne, a to vtedy, keď nejde proti jej záujmom. „Jej počínanie v Juhočínskom mori znepokojuje susedov v regióne. Jej postup voči menšinám vo vlastnej krajine znepokojuje nás všetkých,“ vyhlásil Steinmeier.

„A náš najbližší spojenec, Spojené štáty americké, sa za súčasnej vlády zriekajú aj myšlienky medzinárodného spoločenstva,“ poznamenal s tým, že podľa terajšej americkej vlády má každý svoje záujmy stavať nad záujmy všetkých ostatných.

„Akoby sa myslelo na všetkých, keď každý myslí na seba. ‚Great again‘ – a keď je nutné, tak aj na náklady susedov a partnerov,“ uviedol v narážke na volebný slogan amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Odklon od medzinárodného práva k právu silnejšieho podľa bývalého nemeckého ministra zahraničia škodí všetkým. Jednak nás vracia do doby, keď každý hľadal svoju bezpečnosť na úkor druhých, čo vedie k nedôvere, väčšiemu zbrojeniu a v konečnom dôsledku k menšej bezpečnosti.

Jednak bráni tomu, aby medzinárodné spoločenstvo nachádzalo verejné a presvedčivé odpovede na otázky a problémy, ktoré ani najväčšie krajiny nemôžu riešiť samy, ako sú napríklad klimatické zmeny. Ústup od medzinárodného k nacionálnemu tak podľa Steinmeiera vedie do slepej uličky, do temnej doby.

V Mníchove rokovali aj šéfovia diplomacií Číny a Vatikánu

Najvyšší predstavitelia rezortov diplomacií Svätej stolice a Číny – arcibiskup Paul Gallagher a Wang I – absolvovali v piatok spoločné stretnutie, ktoré sa uskutočnilo počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

Ako informovala agentúra AP, šlo o bilaterálnu schôdzku, ktorá bola prvou na najvyššej úrovni od roku 2018, keď obe strany podpísali prelomovú dohodu o vymenúvaní čínskych biskupov. Čína a Vatikán nemali diplomatické vzťahy od 50. rokov 20. storočia.

Podľa tlačovej služby Vatikánu sa rozhovor diplomatov týkal dohody uzavretej v roku 2018, života katolíkov v Číne, ale aj prebiehajúcich snáh o získanie kontroly nad šíriacim sa novým koronavírusom, ktorým sa v Číne nakazili tisíce ľudí a ktorý sa rozšíril aj do viacerých ďalších štátov.

Podľa Vatikánu obe strany vyjadrili nádej, že „sa zintenzívni medzinárodná spolupráca na podporu občianskeho spolužitia a mieru vo svete.“ Diskutovali aj o ľudských právach a medzikultúrnom dialógu, uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu.

Vatikán bol za podpísanie dohody o vymenúvaní čínskych biskupov kritizovaný konzervatívnym krídlom vo vnútri cirkvi, pričom hongkonský arcibiskup na dôchodku, kardinál Joseph Zen, tvrdí, že čínska vláda napriek dohode pokračuje v prenasledovaní veriacich podzemnej cirkvi v Číne.

Na trojdňovej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa tento rok zúčastňuje niekoľko desiatok lídrov, vrátane amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, či šéfov ruskej a iránskej diplomacie Mohammada Džaváda Zarífa a Sergeja Lavrova. Na konferencii sa zúčastnia aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg či šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg.

Zdroj: TASR

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei #5G internet #Nancy Pelosiová