Útok ozbrojencov v Mali si vyžiadal najmenej 21 obetí na životoch

Najmenej 21 ľudí prišlo o život v piatok počas útoku ozbrojencov v dedine v strednej časti Mali, informovala agentúra AP.

14.02.2020 21:13
debata

Útočníci podpaľovali domy a lúpili dobytok. Vláda Mali útok odsúdila a vyhlásila, že ho bude vyšetrovať a páchateľov postaví pred spravodlivosť.

Mierová misia OSN v Mali podľa svojich vyjadrení do dediny poslala vojakov a poskytla leteckú podporu s cieľom zabrániť ďalším útokom a evakuovať zranených.

Šéf mierovej misie OSN v Mali Mahamat Saleh Annadif útoky odsúdil a povedal, že je nevyhnutne potrebné ukončiť násilie v tejto oblasti.

Organizácia etnika Fulanov, ktorí sú tradične kočovnými pastiermi, z útoku obviňuje príslušníkov etnickej skupiny Dogonov. Zrážky medzi etnickými skupinami využívajú islamisti, ktorí verbujú Fulanov do svojich radov. Dogonovia sú zase obviňovaní, že podporujú armádu Mali v jej zásahoch proti džihádistom.

Pri najkrvavejšom z útokov bolo v marci 2019 v dedine Ogossagou pri hraniciach s Burkinou Faso zmasakrovaných zhruba 160 členov kmeňa Fulanov. Z útoku sú obviňovaní práve Dogonovia. Pri útoku ozbrojencov v júni 2019 v dedinách Sobane-Kou, Gangafani a Yoro zahynulo približne 75 Dogonov. Z tohto útoku sú zasa obviňovaní Fulanovia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mali