Čína bojuje s koronavírusom hrozbami i tradičnou čínskou medicínou

Počet obetí ochorenia novým koronavírusom v pevninskej Číne stúpol v piatok o ďalších 143. Celkovo tak na chorobu COVID-19 spôsobenú koronavírusom v pevninskej Číne zomrelo 1523 osôb. Počet nakazených sa zvýšil o 2641 na 66 492. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje čínskej národnej zdravotníckej komisie. Počet novo nakazených je nižší, než predchádzajúci deň. Ľuďom, čo zatajujú symptómy nákazy, môže hroziť až trest smrti, varoval čínsky súd.

15.02.2020 07:18 , aktualizované: 11:25
Vírus / Koronavírus / Foto: ,
debata (8)

Osoby, čo zámerne zatajujú alebo skresľujú symptómy ochorenia novým koronavírusom, sa dopúšťajú trestného činu, za ktorý môžu byť odsúdené aj na trest smrti. Uvádza sa to v sobotňajšom oznámení čínskeho súdu, o ktorom informovala agentúra DPA.

Trestným činom môže byť podľa súdu aj úmyselné utajovanie informácií týkajúce sa miest, ktoré občania v poslednej dobe navštívili. V prípade, ak niekto takýmto spôsobom zapríčiní ďalšie šírenie vírusu, hrozí mu podľa súdu obvinenie z vážneho ohrozenia verejnej bezpečnosti.

„V extrémnych prípadoch môžu byť (previnilci) odsúdení na 10 rokov väzenia bez možnosti predčasného prepustenia, doživotie alebo dokonca na smrť,“ citovala z oznámenia súdu oficiálna tlač v Pekingu.

Čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC) v sobotu okrem toho vydala zákaz cestovania pre osoby, ktoré majú horúčku, kašeľ alebo iné symptómy ochorenia. Zákaz sa vzťahuje na cestnú, železničnú aj leteckú dopravu.

V Pekingu už od piatku platí mimoriadne opatrenie, v rámci ktorého musia zostať v 14-dňovej domácej karanténe všetky osoby vracajúce sa do čínskej metropoly po skončení predĺžených novoročných sviatkov. Osobám, ktoré toto nariadenie neuposlúchnu, hrozia bližšie nešpecifikované sankcie. Počas sviatkov sa po celej Číne presúvali desiatky miliónov ľudí.

Za epicentrum nákazy je považovaná centrálna čínska provincia Chu-pej. Tam v piatok podľa miestnej zdravotníckej komisie zomrelo na chorobu COVID-19 ďalších 139 osôb. Počet nakazených sa zvýšil o 2420 na 54 406.

Počet novo nakazených sa výrazne znížil v porovnaní s predchádzajúcim dňom, keď bolo v pevninskej Číne nahlásených vyše 5000 nových prípadov a v provincii Chu-pej cez 4800.

Počet chorých prudko vzrástol vo štvrtok, keď začala provinčné zdravotnícka komisia do štatistík zahŕňať aj prípady, ktoré boli diagnostikované novými klinickými metódami. Úrady novú metodiku zdôvodnili tým, že to klinicky diagnostikovaným pacientom umožní prístup ku včasnej liečbe.

Liečia aj čínskou medicínou

Pre vysoký počet potvrdených aj podozrivých prípadov provincia Chu-pej postavila provizórne nemocnice a poskytla pre ubytovanie pacientov niektoré verejné budovy. Novovymenovaný šéf zdravotníckej komisie provincie Chu-pej Wang Che-šeng na sobotňajšej tlačovej konferencii uviedol, že cieľom je zabezpečiť, aby žiadny pacient nezostal bez liečby. Viac ako polovica potvrdených prípadov je podľa neho teraz liečená tradičnou čínskou medicínou.

Mestá uzavreli, ľudia sú v karanténe

Čínski predstavitelia varovali, že COVID-19 sa môže ďalej šíriť, pretože sa budú vracať do práce ľudia po predĺžených novoročných sviatkoch. Krajina už zaviedla niektoré bezprecedentné opatrenia v snahe zamedziť ďalšiemu šíreniu vírusu.

Mestá v provincii Chu-pej, ktoré majú spolu viac ako 60 miliónov obyvateľov, boli prakticky uzavreté a všetky verejné činnosti zastavené. Ľudia, ktorí sa vracajú po voľne do Pekingu, musia zostať 14 dní v izolácii doma alebo v daných miestach pod zdravotníckym dohľadom.

Viceguvernér čínskej centrálnej banky Fan I-fej v sobotu sľúbil, že Čína pomôže spoločnostiam obnoviť výrobu, akonáhle to bude možné. Podpredseda Čínskej komisia pre reguláciu bankovníctva a poisťovníctva Liang Tchao potom dodal, že Čína zrýchli poskytovanie úverov na dôležité investičné projekty a podporí malé a súkromné ​​firmy, ktoré sa pre koronavírus dostanú do ťažkostí.

Najviac prípadov ochorení je práve v Číne, mimo pevninskú Čínou bolo zaznamenaných takmer 450 prípadov v 24 krajinách a teritóriách a tri úmrtia – v Japonsku, Hongkongu a na Filipínach. V piatok prvý prípad oznámil Egypt.

Čínsky šéf diplomacie: Krajina z epidémie koronavírusu vyjde silnejšia

Čína zo súčasnej epidémie nového koronavírusu vyjde silnejšia ako kedykoľvek predtým a ďalej bude „pochodovať ešte odhodlanejším krokom“. Vyhlásil to jej minister zahraničia Wang I v prejave na mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Aktuálny vývoj podľa neho ukazuje, že epidémiu je možné zvládnuť. Zahraničným štátom poďakoval za pomoc.

„Sme odhodlaní tento boj nielen viesť, ale aj vyhrať,“ vyhlásil Wang, podľa ktorého Peking v reakcii na epidémiu zaviedol najrozsiahlejšie opatrenia, ktoré kedy boli v podobnom prípade prijaté. Rýchlosť a efektivita reakcie ukazujú na výhody čínskeho systému, myslí si tiež predstaviteľ režimu, ktorý však podľa kritikov v súčasnej kríze urobil množstvo chýb.

Niektorí poukazujú na to, že spočiatku Čína umlčiavala varovania týkajúce sa koronavírusu. Absencia slobodnej tlače podľa Hunga Ho-Funga, profesora politológie na americkej Univerzite Johnsa Hopkinsa, oneskorila včasnú reakciu.

Wang očakáva, že „vojna bez dymu“ Čínu oslabí len krátkodobo, ale dlhodobo vyjde z problémov silnejšia. „Po búrke vždy prichádza dúha,“ poznamenal.

Na zmenu k lepšiemu podľa neho ukazujú aj aktuálne čísla. Uzdravených, ktorí boli nakazení chorobou COVID-19 spôsobujúcu koronavírus, je podľa neho cez 8000. Celková úmrtnosť v pevninskej Číne na nákazu je 2,29 percenta, bez najpostihnutejšej provincie Chu-pej len 0,55 percenta.

Francúzsko oznámilo prvé úmrtie na koronavírus v Európe

Francúzsko v sobotu informovalo o prvom prípade úmrtia spôsobeného novým druhom koronavírusu mimo Ázie. Podľa ministerstva zdravotníctva v Paríži ochoreniu vo Francúzsku podľahol 80-ročný čínsky turista. Oznámila to agentúra AFP.

Podľa francúzskej ministerky zdravotníctva Agnes Buzynovej pacient zomrel na pľúcne ochorenie spôsobené vírusom. Televízia Sky News uviedla, že k úmrtiu došlo v parížskej nemocnici Bichat-Claude-Bernard.

USA odvezú domov Američanov z lode

Vláda Spojených štátov chce evakuovať amerických občanov a ich rodiny, ktorí zostali na výletnej lodi Diamond Princess. Napísal to denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroj z amerického Centra pre kontrolu chorôb (CDC). Loď je v karanténe v jokohamskom prístave, pretože sa na nej šíri nákaza novým typom koronavírusu.

USA zorganizujú dva evakuačné lety, ktoré by mali prepraviť zhruba 380 ľudí z Japonska späť od USA. Priletieť by mohli už v nedeľu. Evakuujúci majú byť prepravení do Kalifornie na leteckú základňu Travis, kde prejdú lekárskou kontrolou. Potom by ich čakala povinná karanténa 14 dní.

Úrady na Havaji tiež v piatok oznámili, že japonský turista, ktorý bol na Havaji na prelome januára a februára, bol po návrate domov pozitívne testovaný na koronavírus. Hľadajú preto všetky osoby, ktoré s ním mohli prísť do styku. Muž sa zrejme nakazil ešte pred cestou prípadne po ceste, napísala agentúra Reuters.

Všetkých zhruba 3400 cestujúcich a členov posádky je v karanténe na lodi Diamond Princess viac ako týždeň. Na lodi je viac ako 200 nakazených. Podozrenie, že sa choroba na plavidle Diamond Princess šíri, mali úrady potom, keď Hongkong potvrdil koronavírus u človeka, ktorý na lodi predtým bol.

Japonské ministerstvo zdravotníctva pôvodne plánovalo nechať všetkých cestujúcich a členov posádky na lodi do stredy budúceho týždňa, nakoniec však v piatok nechalo vystúpiť z lode na breh všetky osoby, ktorým je 80 a viac rokov a trpia nejakou chronickou chorobou alebo mali kajuty bez okien s podmienkou, že budú mať negatívne testy na nový koronavírus.

Americký prezident Donald Trump tiež poďakoval Kambodži, že nechala vo svojom prístave po dvoch týždňoch na mori pristáť výletnú loď spoločnosti Carnival Cruise s 1455 cestujúcimi na palube, z ktorých 650 bolo Američanov. Plavidlo pritom predtým pre obavy zo šírenia nákazy odmietlo prijať päť ázijských krajín, hoci sa na palube u žiadneho z pasažierov ani členov posádky neobjavili symptómy choroby.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus