Zelenskyj chce v októbri uskutočniť komunálne voľby, aj na Kryme

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že chce v októbri uskutočniť komunálne voľby na celom území Ukrajiny vrátane Ruskom anektovaného Krymu.

15.02.2020 13:25
debata (87)

„Našou ambíciou je uskutočniť v októbri komunálne voľby na celej Ukrajine, radi by sme ich zorganizovali aj na Kryme,“ povedal na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii Zelenskyj, ktorého citovala agentúra TASS.

Zároveň však zdôraznil, že pri hlasovaní musia byť dodržané príslušné ukrajinské zákony. Ukrajinský prezident v prejave prednesenom v Mníchove vyjadril pripravenosť na dialóg s obyvateľmi samozvaných republík v Donbase, odmietol však možnosť rozhovorov s lídrami tamojších separatistov.

Zelenskyj okrem toho navrhol postupné stiahnutie vojsk z frontovej línie v Donbase. Podľa neho by mal odsun prebiehať po jednotlivých sektoroch a jeho realizáciu by overovali členovia pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Zelenskyj označuje ukončenie konfliktu v Donbase sa jednu zo svojich hlavných priorít. V decembri sa po prvý raz stretol v Paríži s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Po stretnutí sa uskutočnila rozsiahla výmena zadržiavaných osôb medzi Kyjevom a separatistami v Donbase.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby #Ukrajina #Krym #Volodymyr Zelenskyj