Húsíovia mali zostreliť lietadlo koalície vedenej Saudskou Arábiou

Vo vojne zmietanom Jemene havarovalo v piatok saudskoarabské vojenské lietadlo, oznámila v sobotu medzinárodná koalícia pod vedením Rijádu. Píše o tom agentúra AFP s tým, že k zodpovednosti sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci húsíovia.

15.02.2020 15:08
debata (2)

Lietadlo Tornado havarovalo v provincii al-Džawf na severe Jemenu počas operácie zameranej na podporu jemenských vládnych síl, spresnila koalícia vo vyhlásení, ktoré zverejnila oficiálna saudskoarabská agentúra SPA.

Bližšie detaily o príčine havárie ani osude posádky však koalícia neuviedla. S povstalcami spriaznená televízia al-Masíra avšak informovala, že saudskoarabské lietadlo zostrelila protivzdušná obrana húsijského hnutia.

Televízia dodala, že jemenskí povstalci v sobotu hlásili v oblasti, kde stroj havaroval, viacero náletov koalície s tým, že pri útoku zahynulo 30 ľudí vrátane civilistov.

Konflikt v Jemene sa začal v roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, stojaca na strane legitímnej jemenskej vlády. Húsíov podporuje Irán, ktorý je rivalom Saudskej Arábie v oblasti Blízkeho východu. Dočasným sídlom medzinárodne uznanej jemenskej vlády sa stalo mesto Aden, zatiaľ čo metropola Saná je v rukách húsíov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #zostrelené lietadlo #húsíovia