Viac ako päťtisíc ľudí protestovalo v nemeckom Erfurte proti AfD

Viac ako päť tisíc ľudí dnes dorazilo do nemeckého Erfurtu na demonštráciu proti pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (Alternative für Deutschland - AfD). S odvolaním sa na políciu o tom dnes informoval server denníka Thüringer Allgemeine.

15.02.2020 19:28
debata (43)

Minulý týždeň bol v Durínsku ministerský predseda prvýkrát v niektorej zo spolkových krajín zvolený aj hlasmi AfD. Člen Slobodnej demokratickej strany (Freie Demokratische Partei – FDP) Thomas Kemmer sa ale po jedinom dni pod silným politickým tlakom premiérskej funkcie vzdal. Durínska kauza otriasla aj celonemeckou politikou.

Zhromaždenie do centra durínskej metropoly Erfurt zvolali zástupcovia ľavicových strán, organizácií a odborov združených v zoskupení pod názvom Nedeliteľní. Okrem nich sa demonštrácie zúčastnili aj zástupcovia durínskej židovskej obce. Podľa polície sa akcia zaobišla bez incidentov.

Rečníci dnes kritizovali správanie Kresťanskodemo­kratickej únie (Christlich Demokratische Union Deutschlands – CDU) i FDP. Kemmer sa minulý týždeň stal ministerským predsedom vďaka hlasom oboch týchto strán, ale aj AfD, ktorú v Durínsku vedie Björn Hock.

Zvolenie Kemmericha spoločne s AfD jeden z rečníkov dnes označil za dôkaz „neuveriteľnej ignorancie a posadnutosti mocou“ u členov CDU a FDP. „Táto voľba znamená koniec tabu,“ povedal agentúre AFP zástupca odborárov Michael Rudolph.

Zvolenie Kemmericha vzbudilo v Nemecku ostré reakcie a napríklad kancelárka a bývalá predsedníčka CDU Angela Merkelová ho označila za neodpustiteľné. Kemmer na funkciu rezignoval a odchod v pondelok oznámila aj šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, ktorej sa nepodarilo kresťanských demokratov v Durínsku presvedčiť o tom, aby pri voľbe predsedu vlády hlasovali inak. Tiež predseda durínskej organizácie CDU Mike Mohring v piatok oznámil, že sa svojej funkcie vzdá.

V pondelok by sa mali v Erfurte stretnúť predstavitelia strán zastúpených v krajinskom sneme s výnimkou AfD, aby sa dohodli na tom, ako krízu vyriešiť. Konať by sa mohli predčasné voľby, v hre je ale aj menšinová koalícia ľavice, sociálnej demokracie a zelených pod vedením doterajšieho zemského premiéra Boda Ramelowa.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #demonštrácia #AfD