Novému koronavírusu už podľahlo v Číne viac ako 1600 ľudí

Epidémia koronavírusu v Číne si už vyžiadala viac ako 1600 obetí. Najnovšie údaje zverejnila v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na čínske zdravotné úrady.

16.02.2020 08:22 , aktualizované: 22:01
debata (12)

Vo svojej každodennej bilancii čínske úrady uviedli, že evidujú 1843 nových prípadov nakazenia koronavírusom. To znamená, že výskyt nových prípadov má už po tretí deň klesajúcu tendenciu, keďže predchádzajúci deň ich bolo evidovaných 2420.

AFP informovala, že od vypuknutia nákazy na ňu v Číne zomrelo už najmenej 1662 ľudí a viac ako 68 000 sa nakazilo. Väčšina obetí pochádza z provincie Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy.

Čínska národná banka v sobotu uviedla, že v rámci boja proti vírusu bude dezinfikovať použité bankovky a skladovať ich po dobu dvoch týždňov predtým, než ich vráti späť do obehu.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019.

Taiwan v nedeľu informoval o prvom potvrdenom prípade úmrtia spôsobeného novým druhom koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na taiwanského ministra zdravotníctva.

V sobotu prvú obeť tejto epidémie ohlásilo už aj Francúzsko, pričom ide zároveň aj o prvú obeť na území celej Európy. Stal sa ňou 80-ročný turista z Číny, ktorého vo Francúzsku hospitalizovali 25. januára a krátko nato sa začal jeho stav rapídne zhoršovať. Hospitalizovaná je vo Francúzsku aj jeho dcéra, tá by sa však podľa francúzskych lekárov mala uzdraviť.

V Európe zatiaľ evidujú 46 prípadov nakazenia sa novým koronavírusom a ním spôsobeným ochorením COVID-19. Jednotlivé prípady nahlásilo už deväť rôznych európskych štátov, pričom najviac nakazených, deväť, je v Nemecku. Mimo Číny bol odvtedy zaznamenaný vo viac ako 25 krajinách sveta.

Slovák žijúci v Číne: Vláda v meste Wu-chan situáciu podcenila

Vláda v meste Wu-chan situáciu podcenila a následky jej konania zapríčinili problematický stav v celej Číne. Myslí si to Slovák Pavel Dvořák, ktorý žije v Číne skoro desať rokov a cez vlastnú cestovnú kanceláriu v krajine ponúka netradičné zájazdy pre slovenských a českých turistov.

Obyvatelia Číny však podľa Dvořákových slov vláde v jej postupoch naďalej dôverujú. „Je to komplikované. Všetci veľmi vážne pristupujú k tejto hrozbe a poslúchajú nariadenia a odporúčania, aby sa z toho krajina čo najskôr dostala. Zároveň všetci dôverujú vláde, že k problému pristupuje zodpovedne a podporujú lekárov, ktorí každý deň bojujú proti vírusu,“ povedal Dvořák. Dodal, že v rámci celej Číny je informovanosť veľmi dobrá a neustále aktuálna.

Číne a jej obyvateľom ublížilo prepuknutie vírusu nie len po zdravotnej, ale aj po ekonomickej stránke. „Ľudia dúfajú v to, že sa situácia čoskoro zmení, keďže to ničí ekonomiku všetkých. Väčšina z nich nepracuje a sú už niekoľko týždňov doma a veľa firiem je pred krachom,“ vysvetlil Dvořák, ktorý žije aj s manželkou v Šanghaji.

Ekonomické problémy však zastihli oboch a momentálne sú bez práce. „Žiaľ, prišiel som o všetky zájazdy, ktoré som mal na tento rok naplánované, a momentálne sme ja a moja žena, ktorá tiež pracuje v turizme, bez práce a snažíme sa situáciu nejako vyriešiť. Čo sa však týka zdravia, neberieme situáciu na ľahkú váhu, zdržiavame sa najmä doma, a tak sa cítime bezpečne,“ priblížil s tým, že situácia je zlá, ale panika podľa neho nie je na mieste.

Čínske vedenie vedelo o nebezpečenstve koronavírusu už dávno, no tajilo to

Čínsky prezident Si Ťin-pching vydal prvé interné rozkazy v súvislosti s bojom proti novému nebezpečnému koronavírusu už 7. januára, teda dva týždne predtým, ako sa o ňom prvýkrát zmienil verejne.

V čase, keď už Si organizoval opatrenia proti nákaze, pritom čínske vedenie ešte na verejnosti horúčkovito argumentovalo, že nový koronavírus nie je nebezpečný, a že v žiadnom prípade nehrozí prenos z človeka na človeka.

Dvojtvárnosť čínskeho režimu dokazuje aj prípad lekára z mesta Wu-chan, medzičasom už nebohého, ktorý ako prvý začal v januári v tejto veci biť na poplach, no namiesto toho, aby ho na vyšších miestach vypočuli, radšej ho zatkli a snažili sa ho donútiť, aby svoje údajne „poplašné“ vyhlásenia odvolal.

Dôkaz o tom, že Si Ťin-pching vedel, o aké veľké nebezpečenstvo v prípade nového koronavírusu ide, predložil cez víkend samotný prezident, ktorý o tom, že prvé príkazy v boji proti nemu vydal už 7. januára, sám informoval.

„Dôkazy o tom, že pán Si konal vo veci šírenia koronavírusu skôr, ako sa doteraz vedelo, boli teraz zverejnené evidentne s cieľom ukázať, že je to on, kto velí boju proti tejto epidémii,“ napísal v sobotu americký denník The New York Times (NYT). Zrejme nevedomky tak však seba a vedenie Komunistickej strany Číny usvedčil z neúprimnosti a z neadekvátnej reakcie na nebezpečnú epidému.

Epiémia sa medzičasom stala obrovskou hrozbou nielen pre Čínu, ale pre celý svet, pričom pred závažnými dôsledkami varujú mnohí odborníci aj samotná Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Politici z provincie Chu-pej prišli o funkcie

Viac než polovicu politických predstaviteľov čínskej provincie Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy koronavírusom, odvolali z funkcie za to, že sa im nepodarilo udržať situáciu pod kontrolou a dovolili aby nákaza prerástla do stavu epidémie. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na čínske zdroje.

Podľa kontrolného a disciplinárneho výboru komunistickej strany sú medzi prepustenými aj zástupca starostu okresu Chung-šan mesta Wu-chan a zástupca starostu okresu Čchi-čchun v meste Chuang-kang, ktoré patria medzi aglomerácie najviac postihnuté nákazou. O funkcie prišli takisto poprední predstavitelia okresu Jün-si.

Odvolaným funkcionárom je vyčítané, že nedokázali zabezpečiť včasné izolovanie podozrivých prípadov do karantény, zamlčali skutočnú bilanciu nakazených v štatistikách, neprijali dostatočné preventívne opatrenia a vykonávali iba „povrchnú“ kontrolu prípadov cez telefón či textové správy.

Na výletnej lodi vzrástol počet nakazených koronavírusom na 355

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom 2019-nCOV na veľkej výletnej lodi Diamond Princess sa vyšplhal na 355, uviedla agentúra TASS v nedeľu s odvolaním sa na japonské zdravotnícke úrady.

„Doteraz sme testovali 1200 ľudí na prítomnosť koronavírusu. Spomedzi nich bolo 355 pozitívnych,“ uviedol japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató. V priebehu posledného dňa tak pribudlo 70 potvrdených prípadov na palube lode, ktorá sa nachádza od začiatku februára v karanténe v japonskom prístave Jokohama.

Pasažierov Diamond Princess japonské úrady vyzvali, aby sa zdržiavali vo svojich kabínach a na otvorenú palubu vychádzali iba na krátky čas, a to s rúškami na tvárach a s rukavicami. Medzi osobami na lodi sa nachádza aj jeden Slovák.

Pohľad na SARS-CoV-2 (oranžovou farbou) - tiež... Foto: SITA/AP, The National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Covid-19 / vírus / Pohľad na SARS-CoV-2 (oranžovou farbou) - tiež známy ako 2019-nCoV, vírus, ktorý spôsobuje COVID-19 cez elektrónový mikroskop.

Spojené štáty v nedeľu spustili evakuáciu svojich občanov z výletnej lode Diamond Princess. Podľa spravodajcu agentúry AFP sa smerom od lode pohol konvoj s autobusmi, i keď vozidlá z areálu prístavu bezprostredne neodišli.

Jedna z amerických pasažierok Sarah Aranaová pre AFP potvrdila, že nastúpila na palubu autobusu. Ďalej by mala podľa plánu v pondelok skoro ráno miestneho času odletieť do Spojených štátov jedným z dvoch pripravených charterových letov.

Američania na prepravu svojich občanov z Japonska späť do Spojených štátov pripravili dve charterové lietadlá. Niektorí z nich ostatnú na vojenskej základni v Kalifornii a ďalších prevezú do Texasu.

Veľvyslanectvo USA v Tokiu v sobotu ráno avizovalo, že amerických občanov z plavidla Diamond Princess evakuujú charterovými letmi naspäť do vlasti. Na výletnej lodi bolo podľa medializovaných správ približne 380 Američanov.

Evakuanti budú po prílete na letecké základne v USA umiestnení do 14-dňovej karantény. Ešte pred vstupom do lietadla budú musieť všetci evakuanti absolvovať lekársku prehliadku a na palubu budú vpustení len tí, u ktorých sa neprejavujú nijaké symptómy ochorenia, uviedla americká ambasáda.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus