Sýrska armáda oslobodila väčšinu provincie Haláb z rúk rebelov

Vojská sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorých hlavným spojencom je Rusko, dnes z rúk odporcov vlády v Damasku dobyli väčšinu provincie Haláb. S odvolaním na oznámenie sýrskych štátnych médií o tom informovala agentúra Reuters.

16.02.2020 20:04
debata (24)

Ruské vojenské lietadlá začali dnes intenzívne nálety v provincii Haláb. Zasiahnutý bola podľa miestnych aktivistov rad miest vrátane Anadánu, ktorý neskôr dobyli pozemné vojská sýrskej armády s pomocou Iránom podporovaných milícií.

Sýrska štátna agentúra SANA uviedla, že armáda dobyla 30 dedín a miest v okolí rovnomenného hlavného mesta provincie Haláb. Informáciu potvrdil aj šéf exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) Ramí Abdar Rahmán, podľa ktorého vládne vojská zabezpečili plnú kontrolu nad celým Halábom.

V blízkosti sýrskej hranice s Tureckom v meste Tal Abdžád medzitým explózia nálože umiestnenej v aute zabila niekoľko ľudí, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov. Bližšie podrobnosti o počte mŕtvych a páchateľoch zatiaľ nie sú známe. V uplynulých mesiacoch si ale podobné útoky v meste, z ktorého vlani v októbri turecká armáda vyhnala milíciu sýrskych Kurdov, vyžiadali životy desiatok civilistov.

Vojna v Sýrii, ktorá začala rozsiahlymi protivládnymi demonštráciami v roku 2011, sa postupne skomplikovala zapojením rôznych regionálnych a zahraničných síl. Doteraz si vyžiadala už najmenej 400 000 ľudských životov a ďalších viac ako 11 miliónov obyvateľov, čo je asi polovica predvojnovej populácie, muselo opustiť svoje domovy. Z toho 5,6 milióna ľudí utieklo do zahraničia.

Boje momentálne prebiehajú aj v severozápadnej sýrskej provincii Idlib, ktorú chce z rúk radikálov a povstalcov dobyť sýrska armáda. Podľa štvrtkového oznámenia Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN boje v severozápadnej Sýrii od začiatku decembra vyhnali z domovov vyše 800 000 ľudí.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria