Čína v snahe zastaviť šírenie koronavírusu sterilizuje peniaze

Čínske banky v rámci úsilia o obmedzenie šírenia nového koronavírusu dostali príkaz dezinfikovať finančnú hotovosť predtým, ako ju uvoľnia pre verejnosť. Banky po celej krajine musia stiahnuť potenciálne infikované peniaze z obehu a dezinfikovať ich ultrafialovým žiarením alebo teplom. Dekontaminovaná hotovosť sa potom musí pred návratom na trh 14 dní skladovať. Informuje o tom portál cnbc.com.

17.02.2020 06:42 , aktualizované: 22:25
Čína / Koronavírus / Foto: ,
debata (14)

Peniaze stiahnuté z vysokorizikových miest, ako sú nemocnice a tržnice, sa zapečatia a špeciálne ošetria, pričom sa hneď nevrátia do obehu ale uložia ich v čínskej centrálnej banke. Avšak virológ na Lancaster University v Anglicku Muhammad Munir pre CNBC v pondelok povedal, že snaha Číny o dekontamináciu finančnej hotovosti bude mať minimálny vplyv na obmedzenie šírenia koronavírusu. „Dĺžka prežitia vírusu na bankovkách nie je zistená,“ uviedol a poznamenal, že to sťažuje určenie efektívnej metódy odstránenia stôp vírusu z peňazí.

Počet obetí v Číne stúpol na 1 770

Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne dosiahol v pondelok 1 770 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 105 ľudí, väčšina z nich v najviac postihnutej provincii Chu-pej v strednej časti krajiny. Vyplýva to z oznámení miestnych úradov, o ktorých informovala agentúra AFP.

V provincii Chu-pej – epicentre šírenia nákazy – bolo za uplynulých 24 hodín hlásených 1 933 nových prípadov nákazy, uviedla provinčná zdravotnícka komisia v každodennej aktualizácii.

Takýto nárast počtu infikovaných od nedele znamená, že po troch dňoch s klesajúcou tendenciou sa výskyt nových prípadov v provincii znova zvýšil – oproti 1843 prípadom z predošlého dňa -, aj keď je výrazne nižší než údaje z piatka a soboty.

Čínska Národná zdravotnícka komisia neskôr oznámila, že mimo provincie Chu-pej evidujú 115 nových prípadov. Počet novoinfikovaných mimo epicentra tak klesá už 13 dní po sebe.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Od vypuknutia nákazy sa týmto vírusom infikovalo vyše 70 500 ľudí v pevninskej Číne, mimo nej evidujú okolo 780 infikovaných na takmer 30 miestach. Po jednom úmrtí hlásili dosiaľ Taiwan, Filipíny, Hongkong a Japonsko, prvú smrť mimo Ázie oznámili v sobotu vo Francúzsku, kde zomrel starší čínsky turista.

Vyliečení pacienti majú darovať krv

Predstavitelia čínskeho zdravotníctva vyzvali v pondelok pacientov, ktorí sa vyliečili z nákazy novým koronavírusom, aby darovali krv. Z nej sa potom môže získať plazma na liečbu iných chorých ľudí, ktorí sa nachádzajú v kritickom stave. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Výrobcovia liekov sa snažia rýchlo vyvinúť očkovaciu látku a liek na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom, ktorý už v celej Číne usmrtil 1770 ľudí a nakazilo sa ním vyše 70.500 osôb. Plazma od pacientov, ktorí sa vyliečili zo zápalu pľúc spôsobeného vírusom, obsahuje protilátky a tie môžu pomôcť znížiť koncentráciu vírusu u kriticky chorých pacientov. Na tlačovej konferencii to v pondelok povedala predstaviteľka čínskej Národnej zdravotníckej komisie (NHC) Kuo Jen-chung.

„Chcem vyzvať všetkých uzdravených pacientov, aby darovali svoju plazmu (tekutú zložku krvi), ktorá môže priniesť nádej kriticky chorým pacientom,“ uviedla. Jedenásť pacientov v stredočínskom meste Wu-chan, ohnisku ochorenia s novým označením COVID-19, dostalo infúziu plazmy už minulý týždeň. Informáciu poskytla Sun Jen-žung z Biologického centra na ministerstve pre vedu a technológie.

„Jedného z týchto pacientov už prepustili z nemocnice, jeden je schopný vstať z postele a chodiť a ďalší sa už všetci uzdravujú,“ dodala Sun. Výzva prišla niekoľko dní po tom, čo čínsky, štátom vlastnený výrobca liečiv hlásil úspešné výsledky pokusu v Prvej ľudovej nemocnici vo Wu-chane.

Spoločnosť China National Biotec Group napísala v odkaze na svojom oficiálnom účte na čínskej sociálnej sieti WeChat, že stav veľmi vážne chorých pacientov, ktorým dali infúzie plazmy, „sa zlepšil do 24 hodín“.

Na lodi Diamond Princess sa vírus potvrdil u ďalších 99 ľudí

Nákaza koronavírusom sa potvrdila u ďalších 99 pasažierov veľkej výletnej lode Diamond Princess (Diamantová princezná), ktorá je od začiatku februára v karanténe v japonskom prístave Jokohama. Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi dosiaľ potvrdili, tak stúpol na 454. Oznámilo to japonské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra DPA.

Medzi 99 nových prípadmi je podľa rezortu 43 Japoncov. Nie je zrejmé či sú v najnovšom čísle zarátaní aj 14 Američania, u ktorých infekciu preukázali testy, no bolo im v pondelok umožnené odletieť spolu s ďalšími evakuovanými do USA, uviedla agentúra AFP.

Rusko má prvý prípad nákazy

Nákaza novým druhom koronavírusu bola zaznamenaná aj u ruskej pasažierky výletnej lode Diamond Princess. Ide o prvý potvrdený prípad nákazy týmto vírusom medzi občanmi Ruska. Informovala o tom v pondelok ruská ambasáda v Japonsku, píše agentúra TASS. Ako uviedli zdroje z diplomatickej misie, Rusku, u ktorej sa potvrdila nákaza vírusom SARS-CoV-2, čoskoro prevezú do nemocnice, kde sa podrobí liečbe.

Japonské úrady dosiaľ otestovali na Diamantovej princeznej v súvislosti s koronavírusom 1723 z celkových približne 37 000 pasažierov a posádky, uviedla japonská verejnoprávna televízia NHK.

Na lodi Diamond Princess, ktorá z Jokohamy vyplávala 20. januára a vrátila sa začiatkom tohto mesiaca, sa nachádzalo 3 700 ľudí z 50 krajín sveta. V karanténe, ktorá sa skončí v stredu, je plavidlo od 4. februára. Viaceré štáty sa však svojich občanov rozhodli z lode evakuovať už skôr. Podnietil ich k tomu rýchlo stúpajúci počet nakazených.

Prvou takou krajinou boli USA, ktoré v pondelok evakuovali z lode dvoma lietadlami vyše 300 amerických pasažierov. Austrália, Kanada, Taliansko a Hongkong avizovali, že sa chystajú spraviť to isté.

Z karantény prepustili všetkých Maďarov, ktorí sa vrátili z Wu-chanu

Siedmich občanov Maďarska, ktorí boli 2. februára evakuovaní z čínskeho Wu-chanu a po návrate do vlasti absolvovali dvojtýždňovú karanténu, už prepustili domov. Podľa agentúry MTI o tom v pondelok informovala štátna tajomníčka rezortu ľudských zdrojov zodpovedná za zdravotníctvo Ildikó Horváthová.

„Maďari, ktorých v Juhopeštianskej nemocnici Centrum držali dva týždne v karanténe, nemali žiadne príznaky ochorenia a infekcia (koronavírusom SARS-CoV-2) sa u nich nepotvrdila – preto boli prepustení domov,“ povedala štátna tajomníčka.

Horváthová zdôraznila, že Maďarsko vytvorilo kontrolné mechanizmy, ktoré sú určené na odhalenie prípadného príchodu infikovaných ľudí do krajiny.

Maďari, ktorí pricestovali z lode z Kambodže, idú do karantény

Dvoch Maďarov, ktorí sa minulú sobotu vrátili z výletnej lode MS Westerdam kotviacej v Kambodži, umiestnia do karantény, uviedla v pondelok agentúra MTI s odvolaním sa na Centrum národného zdravia (NNK). Jedna z pasažierok výletnej lode, ktorá pricestovala do Malajzie, má totiž pozitívne testy na koronavírus SARS-CoV-2.

Dvojica sa v období od 1. do 14. februára zdržiavala na MS Westerdam, ktorá zakotvila minulý štvrtok (13.2.) v kambodžskom meste Sihanoukville. Povolenie na vylodenie pasažierov z tejto lode predtým odmietli vydať Thajsko, Japonsko, Taiwan, Guam aj Filipíny.

Podľa NNK nemožno vylúčiť, že maďarskí občania sú v latentnej fáze nákazy, preto musia ísť do karantény.

Taiwan hlásil dva ďalšie prípady koronavírusu

Taiwan nahlásil v pondelok dva ďalšie potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom súvisiace s prvým úmrtím na ostrove. Počet nakazených sa tak na Taiwane zvýšil na 22. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Pozitívne testy mali matka zosnulého, ktorý zomrel v sobotu 15. februára, a mužský príbuzný. Na tlačovej konferencii vysielanej v televízii to oznámil taiwanský minister zdravotníctva a sociálnych vecí Čchen Š'-čung.

Okrem toho minister informoval, že z karanténnych centier bude v utorok prepustených 246 taiwanských občanov, ktorých 3. februára letecky evakuovali do vlasti zo stredočínskeho mesta Wu-chan, ohniska epidémie smrtiacej nákazy.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus