Strelca v mešite pri nórskom Osle obvinili z vraždy a terorizmu

Nóra Philipa Manshausa (22) obvinili v pondelok z vraždy a terorizmu po tom, čo vlani v auguste zavraždil nevlastnú sestru a spustil streľbu v mešite neďaleko metropoly Oslo. Informovala o tom prokuratúra, ktorých citovala tlačová agentúra AFP.

17.02.2020 19:34
debata (2)

Manshausa zatkli po tom, čo minulý rok 10. augusta strieľal v mešite al-Noor na bohatom predmestí Osla s názvom Baerum a premohol ho tam 65-ročný muž.

V čase streľby sa v mešite nachádzali iba traja veriaci a k vážnym zraneniam nedošlo. Telo mladíkovej 17-ročnej nevlastnej sestry našli neskôr v ich dome.

Johanne Zhangjia Ihleová-Hansenová, ktorú si adoptovala priateľka jeho otca, bola zabitá štyrmi nábojmi, dodala polícia.Polícia predtým uviedla, že podľa jej presvedčenia bol motív vraždy rasistický a Manshaus zabil tínedžerku pre jej ázijský pôvod.

Zoznam obvinení predložených na okresnom súde na predmestí Osla obsahoval dva body: jedno obvinenie z vraždy za zabitie nevlastnej sestry a jedno obvinenie z „teroristického činu“ v štádiu pokusu, keďže mladík sa pokúsil zabíjať „s úmyslom vyvolať veľký strach medzi obyvateľmi“. Súdny proces sa podľa očakávania začne 7. mája.

Manshaus sa už predtým ku skutkom priznal, ale odmietol obvinenia z vraždy a terorizmu. Vyhlásil totiž, že išlo o „určitý druh sebaobrany“. Na súdnom pojednávaní vo veci predĺženia väzby 9. septembra Manshaus zdvihol pažu a týmto nacistickým pozdravom sa predviedol pred zhromaždenými médiami.

Právnička obvineného Unni Friesová povedala pre stanicu NRK, že obvinenia nie sú prekvapujúce. „Bližšie sa na ne pozrieme a budeme sa pripravovať na súdny proces,“ dodala.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #mešita #strelec