Aktivista sa pripútal k dverám centrály FSB

Ruského aktivistu v pondelok zadržali po tom, čo sa pripútal ku vchodovým dverám centrály ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Moskve. Konstantin Fokin tak spravil na protest proti konaniu úradov v súvislosti s kontroverzným prípadom siedmich aktivistov z ľavicovej skupiny Sieť. Tých minulý týždeň odsúdili na šesť až 18 rokov väzenia za terorizmus.

17.02.2020 20:13
debata (4)

Ľudskoprávni aktivisti a členovia ruskej opozície obviňujú FSB z toho, že si prípad vymyslela a priznania podozrivých si vynútila mučením. Niektorí z obžalovaných pôvodne priznali vinu v prípade niektorých obvinení, neskôr však uviedli, že priznania boli falošné a vynútené elektrošokmi.

Fokin, ktorého zadržali pár minút po pripútaní sa, neskôr na Facebooku oznámil, že ho polícia obvinila zo zorganizovania demonštrácie, ktorá bránila vstupu do budovy. Vo väzbe musí zostať do utorka, kedy sa jeho prípadu bude venovať súd.

Voči FSB sa v pondelok ohradila aj skupina umelcov a kurátorov, ktorá zverejnila list obviňujúci službu z mučenia podozrivých.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #aktivisti