Austrálske požiare zasiahli tri štvrtiny obyvateľov, ukázal prieskum

Dôsledky nebývalej vlny požiarov buša v Austrálii pocítili priamo alebo nepriamo vyše tri štvrtiny tamojších obyvateľov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Austrálskej národnej univerzity (ANU) v Canberre, informovala v utorok agentúra DPA.

18.02.2020 10:07
debata (1)

Rozsiahle požiare v rôznych častiach Austrálie zasiahli od septembra územia s celkovou rozlohou vyše 12 miliónov hektárov.

Štrnásť percent účastníkov prieskumu uviedlo, že táto katastrofa ich priamo zasiahla, čo znamená, že ich majetok bol zničený, poškodený či ohrozený ohňom, alebo im úrady odporučili evakuáciu. Približne 64 percent uviedlo, že požiare mali na nich nepriamy dosah, napríklad v podobe vystavenia dymu, nutnosti zmeniť cestovné plány, pocitov znepokojenia, ale aj poškodenia či ohrozenia majetku niektorého z priateľov alebo rodinných príslušníkov.

Zistený podiel zodpovedá vyše 18 miliónom obyvateľov.

Prieskum ANU tiež priniesol zistenie, že odozva austrálskej federálnej vlády na požiare sa odrazila v poklese obľúbenosti premiéra Scotta Morrisona. Jeho „skóre dôvery“ dosahovalo v januári 3,92 z desiatich bodov, zatiaľ čo vlani v júni to bolo 5,25.

Polovica respondentov uviedla, že životné prostredie je pre Austráliu najdôležitejším alebo druhým najdôležitejším problémom.

Univerzita prieskum uskutočnila počas dvoch týždňov od 20. januára na vyše 3000 osobách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Austrália #lesné požiare