Putin prepustil Surkova, architekta ruskej politiky voči Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok prepustil svojho dlhoročného poradcu a architekta politiky Kremľa voči Ukrajine Vladislava Surkova. Ten bol až donedávna považovaný za jedného z najmocnejších mužov v krajine. V utorok o tom informovala agentúra AFP.

18.02.2020 21:45
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (5)

Správa o prepustení 55-ročného Surkova bola zverejnená na oficiálnych stránkach Kremľa bez toho, aby sa tam objavila informácia o jeho prípadnom vymenovaní do novej funkcie.

Surkov riadil v posledných rokoch politiku Kremľa voči Ukrajine, pričom udržiaval úzke vzťahy s lídrami samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).

Na pozícii hlavného vyjednávača vo vzťahoch medzi Kyjevom a Moskvou podporovanými separatistami na východe Ukrajiny ho však ešte 12. februára nahradil Dmitrij Kozak.

Podľa svojej oficiálnej biografie sa Surkov narodil 21. septembra 1964 v meste Solncevo v Lipeckej oblasti. Z jeho neskorších vyjadrení vyplynulo, že sa narodil v čečenskom meste Šali pod menom Aslambek Dadajev čečenskému otcovi Andarbekovi Dudajevovi a ruskej matke Zinaide Surkovovej. Po rozchode svojich rodičov sa presťahoval aj s matkou do mesta Lipeck, kde bol pokrstený ako pravoslávny kresťan.

Surkov pomáhal ako hlavný politický stratég Kremľa s premenou ruského parlamentu na servilný nástroj štátnej moci, pričom sa podieľal taktiež na umlčaní nezávislých médií a neutralizácii reálnej opozície v krajine. Následne dohliadal na parlamentné politické strany a organizoval volebné kampane, ktoré viedli k Putinovým víťazstvám, píše AFP.

Do stredu záujmu sa Surkov dostal znova v roku 2014 po tom, ako Rusko anektovalo Krym a začalo podporovať proruských separatistov na východe Ukrajiny. Lídri separatistov neskôr priznali, že im radil práve Surkov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina