Čínske štátne médiá v USA budú podliehať rovnakým pravidlám ako veľvyslanectvá

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa v utorok oznámila, že pre päť najväčších čínskych štátnych médií pôsobiacich v Spojených štátoch začnú platiť rovnaké pravidlá ako pre cudzokrajné veľvyslanectvá. Informovala o tom agentúra Reuters.

18.02.2020 22:03
debata (5)

Pre dotknuté médiá to znamená, že budú musieť registrovať svojich zamestnancov aj budovy na ministerstve zahraničných vecí. Kúpu pozemku alebo novej budovy bude musieť schváliť ministerstvo.

Nové pravidlá sa dotknú tlačovej agentúry Sinchua, televíznej siete CGTN (China Global Television Network), rozhlasovej stanice China Radio International, denníka China Daily a distribučnej spoločnosti Hai Tian Development.

Dvaja predstavitelia ministerstva zahraničných vecí ozrejmili, že rozhodnutie prišlo z dôvodu sprísňujúcej sa kontroly vlády nad médiami. Biely dom sa údajne obáva agresívnejšej čínskej propagandy na americkom území.

„Kontrola (vlády) nad obsahom aj edičnými princípmi sa počas vlády prezidenta Si Ťin-pchinga iba sprísňovala,“ povedal jeden z predstaviteľov. „Títo chlapci sú predĺženou rukou propagandistickej mašinérie Komunistickej strany Číny,“ dodal.

„Kontrola Pekingu nad štátnymi médiami sa stáva čoraz drastickejšou a drakonickejšou,“ vyhlásil druhý pracovník. Obaja svoje vyjadrenia poskytli pod podmienkou anonymity.

Predstavitelia vyhlásili, že Trumpov krok nemá súvis s posledným vývojom americko-čínskych vzťahov a administratíva ho zvažovala dlhší čas.

Biely dom o svojom rozhodnutí Peking vopred neinformoval. Pretože zahraničné médiá v Číne už dnes pracujú v prísnych podmienkach, strach z odvetných opatrení v Bielom dome podľa zdrojov z mierstva nepanuje.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #médiá