Čína prvýkrát hlási viac nových vyliečených než nakazených koronavírusom

Epidémia nového koronavírusu šíriaceho sa zo stredočínskeho mesta Wu-chan dosiahla v stredu sľubný medzník. Informoval o tom portál Shanghaiist.

19.02.2020 06:39 , aktualizované: 21:25
debata (33)

Za posledných 24 hodín prepustili z nemocnice 2159 pacientov vyliečených z nákazy koronavírusom – pre porovnanie, nových potvrdených prípadov nákazy je iba 1753. Na rozdiel od značného minulotýždňového nárastu infekcií, spôsobeného zmenou v klasifikovaní a diagnostikovaní vírusu, počet nových prípadov nákazy potom už postupne klesal.

Tento trend potvrdzuje predpovede čínskych odborníkov, podľa ktorých má epidémia vrcholiť niekedy tento mesiac a môže sa skončiť do apríla. Medzitým však epidémia dosiahla ďalší medzník – počet mŕtvych v Číne totiž prekročil 2000.

EÚ podporí návrat Európanov z lode Diamond Princess

Európska komisia v stredu oznámila, že EÚ bude spolufinancovať repatriáciu občanov krajín EÚ, ktorí sa nachádzajú na výletnej lodi Diamond Princess zakotvenej v japonskej Jokohame, kde prešli zdravotnou kontrolou v súvislosti so šírením nového koronavírusu SARS-CoV-2.

Letecké presuny zabezpečí Taliansko, ktoré akciu zmobilizovalo prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU).

„Vypuknutie tejto epidémie je plné ľudských drám. Nesmieme na ľudí zabudnúť medzi všetkými tými číslami a štatistikami,“ uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá.

Komisár sa poďakoval talianskym orgánom a všetkým letovým posádkam a personálu za ochotu pomôcť pri bezpečnom návrate občanov EÚ. A dodal, že Únia je aj naďalej v nepretržitom kontakte so všetkými svojimi členskými štátmi, ako aj s Čínou.Lenarčič v tejto súvislosti upozornil, že už v najbližších dňoch EÚ odošle do Číny ďalšie dôležité dodávky zdravotnej pomoci.

Evakuovaní Ukrajinci z provincie Chu-pej sú zdraví

Všetci Ukrajinci, ktorých úrady v stredu evakuujú z čínskej provincie Chu-pej, v ktorej sa nachádza ohnisko nákazy, mesto Wu-chan, sú zdraví. S odvolaním sa na štátneho tajomníka ukrajinského ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

„Všetci sú zdraví. Nič nám nehrozí“, povedal v televíznom vysielaní štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Dmytro Kovaľ.

Ukrajina evakuuje z provincie Chu-pej 48 svojich občanov. Do Kyjeva by mali doraziť charterovým letom vo štvrtok ráno. V rovnakom lietadle sedí takisto osem Argentíncov a niekoľko ďalších občanov iných krajín.

Demonštranti nechcú o svojom meste evakuovaných z Číny

Desiatky demonštrantov v západoukrajinskom meste Vynnyky vo štvrtok protestovali proti umiestneniu osôb evakuovaných z Číny do karantény v mestskej nemocnici. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra AFP.

Lietadlo z centra epidémie koronavírusu, mesta Wu-chan, so 48 Ukrajincami a 29 občanmi inej štátnej príslušnosti by malo pristáť v Kyjeve vo štvrtok ráno. Hoci ministerstvo zdravotníctvo informovalo, že všetci pasažieri sú zdraví, vláda ich má v pláne umiestniť na dva týždne do karantény.

Niekoľko desiatok demonštrantov zablokovalo cestu blízko nemocnice v meste Vynnyky po tom, ako sa objavila správa, že evakuovaní by mohli byť umiestnení práve do miestnej nemocnici. Podľa lokálnych médií boli medzi protestujúcimi aj pracovníci nemocnice.

„Demonštrujeme, pretože tu nechceme vírus,“ vyhlásil jeden z demonštrantov v bielom plášti vo videu zverejnenom na spravodajskom portáli Zaxid. Vo štvrtok z nemocnice prepustili niekoľko pacientov, čo vyvolalo obavy, že vedenie tak uvoľňovalo miesto pre evakuovaných. Úrady nešpecifikovali, kde by mali byť evakuovaní Ukrajinci umiestnení.Ukrajina nemá nijaký potvrdený prípad vírusu koronavírusu, na ktorý zomrelo už 2000 ľudí, prevažne v Číne.

Dvaja Iránci zomreli

Dvaja Iránci, u ktorých v stredu potvrdili nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2, neskôr v nemocnici v meste Kom tomuto ochoreniu podľahli. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na riaditeľa miestnej lekárskej univerzity, ktorého citovala iránska tlačová agentúra Mehr. Úmrtie oboch pacientov potvrdil na Twitteri aj hovorca iránskeho ministerstva zdravotníctva.

V stredu iránske úrady potvrdili prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom v krajine. Iránske ministerstvo zdravotníctvo informáciu o výskyte koronavírusu SARS-CoV-2 u dvoch osôb potvrdilo podľa agentúry ISNA s tým, že oba prípady boli zistené v meste Kom v posledných dvoch dňoch a pacienti, ktorí boli umiestnení do karantény, budú podrobení ďalšiemu testovaniu.

V Južnej Kórei žena nakazila najmenej 15 ľudí

Južná Kórea v stredu potvrdila 20 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 51. Všetci nakazení sú v karanténe a podstupujú liečbu, informovala agentúra Jonhap. Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) uviedlo, že 18 nových pacientov sa objavilo v meste Tegu, ktoré leží 300 kilometrov južne od Soulu v provincii Severný Kjongsang.

Kórejské úrady zároveň informovali, že 61-ročná žena, ktorá je 31. potvrdenou infikovanou osobou, je zrejme „superprenášačom“. Údajne nakazila najmenej 15 ľudí a do kontaktu prišla celkovo so 166 osobami. Žena žijúca v meste Tegu, dostala horúčku 10. februára a v utorok bol u nej potvrdený koronavírus SARS-CoV-2. V januári navštívila Soul a keďže pokračovala vo svojom každodennom živote a používala verejnú dopravu, existujú obavy, že mohla nakaziť aj ďalších ľudí.

Z predbežného epidemiologického vyšetrovania vyplýva, že potenciálna superprenášačka sa zúčastnila na viacerých bohoslužbách v tom istom kostole, rovnako ako aj ľudia, u ktorých sa vírus najnovšie zistil, a takisto bola v priamom kontakte s jednou osobou v nemocnici v Tegu.

Zdravotníci plánujú testovať na prítomnosť vírusu všetkých, ktorí sa zúčastnili na bohoslužbách súčasne s nakazenou pacientkou.

Hoci nie je pojem superprenášača presne definovaný, väčšinou sa ním označuje človek, ktorý ochorením infikuje viac ako desať ľudí.

Stovky ľudí opustili výletnú loď Diamond Princess. Koronavírus sa potvrdil u ďalších 79

Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u ďalších 79 pasažierov veľkej výletnej lode Diamond Princess (Diamantová princezná), ktorá od začiatku februára kotví v prístave japonského mesta Jokohama, pričom až do stredy bola v karanténe. Oznámilo to v stredu japonské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala spravodajská stanica CNN.

Ministerstvo uviedlo, že 68 zo 79 nových prípadov je bezpríznakových. Najnovšie prípady sa zistili z výsledkov testov, ktorým podrobili 607 ľudí na palube lode. Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi potvrdili, tak stúpol na 621.

Z lode Diamond Princess vystúpilo v stredu približne 800 pasažierov, povedal pre CNN predstaviteľ japonského ministerstva zdravotníctva, presné číslo však neuviedol. Na lodi sa pred ich odchodom nachádzalo v stredu ráno približne 3100 pasažierov a členov posádky.

Zvyšní pasažieri sú občanmi Kanady, Austrálie, Talianska a ďalších krajín, pričom na palube lode momentálne čakajú na evakuáciu do svojej vlasti.

Z lode už počas uplynulého víkendu evakuovali vyše 300 občanov USA, ktorí sú momentálne v karanténe na amerických vojenských základniach.

V Číne už viac ako dvetisíc obetí

Pevninská Čína nahlásila v stredu 1749 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. Podľa miestnych zdravotníckych zdrojov, ktoré cituje tlačová agentúra Reuters, momentálne činí táto bilancia v pevninskej Číne 74 185 potvrdených prípadov.

Počet úmrtí na Covid-19 v pevninskej Číne dosiahol na konci utorka číslo 2004, čo je oproti predchádzajúcemu dňu zvýšenie o 136 mŕtvych. Epicentrum epidémie, provincia Chu-pej, zaznamenala 1693 nových potvrdených prípadov nákazy a 132 nových úmrtí. Mimo tejto provincie sa však šírenie vírusu postupne spomaľuje.

Renomovaný čínsky epidemiológ Čung Nan-šan na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že k prenosu nového koronavírusu z človeka na človeka stále dochádza vo Wu-chane, hlavnom meste zmienenej provincie.

Okrem Číny sa infekčné ochorenie Covid-19 objavilo v 26 ďalších krajinách, pričom po jednej osobe zabilo v Hongkongu, na Taiwane, v Japonsku, Francúzsku a na Filipínach, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nezaznamenala pretrvávajúce lokálne šírenia vírusu až na niekoľko špecifických prípadov, akým je napríklad výletná loď Diamond Princess. Toto plavidlo sa momentálne nachádza v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama, pričom na jeho palube bolo potvrdených už 542 prípadov nákazy novým koronavírusom.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Irán #koronavírus #Covid-19