Pri streľbe v nemeckom Hanau zomrelo 11 ľudí vrátane útočníka

Útočník, identifikovaný ako 43-ročný Tobias R. v stredu večer zastrelil v nemeckom meste Hanau deväť ľudí v dvoch miestnych baroch, ktoré mali v ponuke fajčenie vodných fajok. Po niekoľkých hodinách ho polícia našla mŕtveho v jeho byte s jeho mŕtvou matkou.

20.02.2020 01:00 , aktualizované: 20:57
debata (341)

Podľa dnešných vyjadrení miestnych úradov bola motívom činu zrejme xenofóbia a najvyššie štátne zastupiteľstvo vyšetruje prípad s podozrením na terorizmus. Turecké veľvyslanectvo v Berlíne predtým informovalo, že medzi obeťami je päť tureckých občanov. Agentúra DPA navyše uviedla, že všetky obete okrem páchateľovej matky (72) majú migračné pozadie. Útok už odsúdil rad miestnych i zahraničných politikov, ktorí vyzvali na boj proti extrémizmu a násiliu.

Útočník podľa médií pochádzal z Hanau. V tomto stotisícovom meste neďaleko Frankfurtu nad Mohanom strieľal v miestnych baroch s ponukou vodných fajok, obľúbených najmä v arabskom svete. Potom odišiel domov, kde seba a zrejme aj svoju matku zastrelil. Policajti útočníka vypátrali podľa auta, ktoré použil pri úteku. Podľa miestnych úradov mal páchateľ legálne držanú zbraň a bol športový strelec.

Šesť zranených, z toho jedného ťažko, si vyžiadala stredajšia streľba v nemeckom meste Hanau. Oznámil to vo štvrtok nemecký spolkový prokurátor Peter Frank, píše agentúra DPA. Frank potvrdil, že všetkých deväť osôb zastrelených v stredu večer v dvoch baroch s vodnými fajkami v Hanau malo migračné pozadie. Turecké veľvyslanectvo v Berlíne predtým informovalo, že medzi obeťami je päť tureckých občanov.

Hoci zatiaľ nie je oficiálne známa totožnosť obetí, niektoré miestne médiá hovoria moslimoch či Kurdov. K tejto nepotvrdenej informácii sa vyjadril napríklad už aj predseda kurdského združenia v Nemecku Ali Ertan Toprak, ktorý vyzval na rezolútny boj proti pravicovému extrémizmu. „Na toto nebezpečenstvo upozorňujeme už niekoľko rokov,“ povedal Toprak podľa denníka Bild.

K útoku sa vyjadrilo aj moslimské združenia v Nemecku. „Je načase, aby sme sa spojili a stáli pri sebe v boji proti pravicovému extrémizmu,“ citoval denník Bild predsedu koordinačnej rady moslimov (KRM) Zekeriyu Altug. Tiež hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podľa nemeckých médií vyzval nemecké úrady k „maximálnemu úsiliu“ o vyšetrenie streľby.

Páchateľ zanechal video a list

Podľa miestnych médií vyšetrovatelia skúmajú list, ktorý údajne páchateľ zanechal a z ktorého podľa nich vyplýva pravicovo radikálny motív. Aj podľa videa, ktoré podozrivý niekoľko dní pred činom zverejnil na sociálnych sieťach, mal strelec xenofóbne sklony. Podľa agentúry DPA sa negatívne vyjadroval o migrantoch z arabských krajín a Turecka.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier čin odsúdil. „Som presvedčený, že veľká väčšina ľudí v Nemecku odsudzuje tento čin aj akúkoľvek formu rasizmu, nenávisti a násilia,“ napísal prezident vo vyhlásení.

Sústrasť blízkym obetí vyjadrili aj šéfovia Európskej rady, komisie aj parlamentu. Francúzsky prezident Emmanuel Macrona zmienil spoločný boj za „naše hodnoty a ochranu našich demokracií“.

Čaputová zaslala sústrastný telegram nemeckému prezidentovi

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram nemeckému prezidentovi Frankovi-Walterovi Steinmeierovi v súvislosti so stredajšou streľbou v meste Hanau. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. „S hlbokým zármutkom som prijala správu o zákernej streľbe v nemeckom meste Hanau, ktorá si vyžiadala obete na životoch a ťažko zranených. Som presvedčená, že každý útok, ktorý pramení z neznášanlivosti či extrémizmu, je potrebné dôrazne odsúdiť,“ uviedla prezidentka. Čaputová vyjadrila v mene občanov Slovenska prezidentovi a rodinám a blízkym obetí úprimnú sústrasť a zraneným skoré zotavenie.

Merkelová: Rasizmus je jed v nemeckej spoločnosti

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok v reakcii na stredajšiu streľbu v meste Hanau v Hesensku, motivovanú údajnými krajne pravicovými názormi 43-ročného nemeckého občana, vyhlásila, že rasizmus je jed, ktorý je prítomný v nemeckej spoločnosti. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

„Rasizmus je jed. Nenávisť je jed. A tento jed existuje v našej spoločnosti a je zodpovedný už za priveľa zločinov od zločinov NSU (pravicovo-extrémistickej skupiny Národnosocialis­tické podzemie), vraždu Waltera Lübckeho až po vraždy v Halle,“ vyhlásila. „So všetkou silou a rozhodnosťou sa postavíme proti tým, ktorí sa pokúšajú v Nemecku rozdeľovať,“ dodala. Kancelárka zdôraznila, že Nemecko verí v „dôstojnosť“ každého človeka bez ohľadu na jeho rasu či etnickú príslušnosť.

„Dnešok je pre našu krajinu veľmi smutným dňom,“ povedala Merkelová v krátkom vyhlásení a vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám obetí. Dodala, že je v úzkom kontakte so všetkými príslušnými orgánmi a priebežne ju informujú o vývoji vyšetrovania. Hoci je podľa nej ešte priskoro na celkové zhodnotenie tohto násilného činu, veľa nasvedčuje tomu, že páchateľ konal na základe „pravicovo-extrémistických a rasistických motívov“.

Predsedníčka Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová na Twitteri napísala, že myslí na obete, ich rodiny a priateľov. Občanov vyzvala, aby spoločne vyjadrili nesúhlas s krajne pravicovým násilím.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer pripomenul, že vo štvrtok vstúpil do platnosti nový zbraňový zákon, od ktorého očakáva pokrok v boji proti extrémizmu. „Zbrane nepatria do rúk extrémistov,“ povedal.

Chronológia prípadov streľby v Nemecku (od roku 2015)

10. júla 2015 – Tiefenthal

Nemecká polícia zadržala muža, ktorý v Bavorsku postrelil a zabil dvoch ľudí a následne unikol na aute. Páchateľ strieľal na ľudí zo svojho auta v meste Tiefenthal v blízkosti Ansbachu.

21. decembra 2015 – Bayreuth

Traja ľudia zahynuli pri streľbe v nemeckom meste Bayreuth. Neďaleko miesta činu našli ďalšieho ťažko zraneného. Polícia predpokladala, že sa zúčastnení poznali, podľa miestnych novín bola motívom žiarlivosť.

24. júna 2016 – Viernheim

Muža, ktorý zamaskovaný zajal viacerých návštevníkov komplexu kín Kinopolis neďaleko veľkého nákupného centra, zastrelili príslušníci elitného útvaru polície. Devätnásťročný rodák z neďalekého Mannheimu zajal 18 ľudí, medzi ktorými boli aj deti. Jeho motív nebol známy.

22. júla 2016 – Mníchov

Osemnásťročný Nemec iránskeho pôvodu Ali David Sonboly zastrelil v nákupnom stredisku v bavorskej metropole deväť ľudí. Podľa polície nemal napojenie na islamistov. Pri prehliadke bytu, ktorý mladík liečený na psychiatrii obýval so svojimi rodičmi, našli vyšetrovatelia materiály poukazujúce na jeho fascináciu masovými útokmi strelnými zbraňami, ktoré spáchali tínedžeri či mladí muži.

13. júna 2017 – Mníchov

Vážne zranenia utrpela nemecká policajtka počas streľby na železničnej stanici na predmestí Mníchova. Zranených bolo viacero ľudí vrátane podozrivého, 37-ročného občana Nemecka, ktorého zadržali a vzali do väzby.

19. mája 2018 – Saarbrücken

Životy dvoch ľudí si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v Saarbrückene, hlavnom meste nemeckej spolkovej krajiny Sársko. Muž zastrelil na oslave svojich dvoch príbuzných a niekoľko ďalších osôb zranil. Zatkli ho ešte na mieste činu.

19. októbra 2018 – Kirchheim

Dvaja ľudia zahynuli a dvaja boli ťažko zranení pri prestrelke v meste Kirchheim v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Došlo k nej počas policajného zásahu na ulici, pričom na mieste zahynuli dve osoby. Policajt a policajtka utrpeli ťažké zranenia. V prípade obetí išlo o matku a syna. Žena zavolala na políciu s tým, že jej syn začal „vyčíňať“.

3. októbra 2019 – Mníchov

Jeden muž prišiel o život počas streľby na parkovisku v meste Abensberg v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Ďalší muž podľa polície utrpel v dôsledku streľby vážne zranenia.

9. októbra 2019 – Halle

Najmenej dve osoby zahynuli pri streľbe blízko synagógy vo východonemeckom meste Halle. Streľbu pri synagóge hlásili počas židovského sviatku Jom kipur, ktorý je pre židovských veriacich jedným z najvážnejších sviatkov v roku.

24. januára 2020 – Rot am See

Šesť ľudí zahynulo a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri streľbe, ku ktorej došlo v piatok v mestečku Rot am See na juhozápade Nemecka. Medzi mŕtvymi sú rodičia muža podozrivého z tohto činu a ďalšie obete boli pravdepodobne tiež jeho príbuznými.

341 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #streľba #xenofóbia