Ukrajinci protestujú proti umiestneniu evakuovaných z Číny do miestnych nemocníc

Protesty vypukli v dedine Novi Sanžary v Poltavskom regióne, kde niekoľko stoviek ľudí zablokovalo cestu k miestnej nemocnici na protest proti plánu vlády umiestniť do nej časť evakuovaných do 14-dňovej karantény. Demonštranti sa obávajú nového koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny.P.

20.02.2020 06:34 , aktualizované: 22:27
Ukrajina Čína koronavírus evakuácia Foto:
Lietadlo s evakuovanými ľuďmi z čínskeho mesta Wu-chan pristálo na letisku v Kyjeve 20. februára 2020.
debata (47)

Vláda do oblasti z dôvodu demonštrácii nasadila stovky ozbrojených policajtov aj obrnený transportér. Regionálna polícia uviedla, že keď miestom protestov prevážali evakuovaných, niekoľko demonštrantov zablokovalo cestu autobusu, čím vyvolali krátku zrážku s políciou.

Premiér Hončaruk na sociálnej sieti uviedol, že z dôvodu vyhrotenej situácie „naliehavo cestuje“ na miesto zrážok medzi demonštrantmi a políciou. Na miesto už dorazil minister vnútra Arsen Avakov, ktorý sa protestujúcich snažil ubezpečiť, že ľudia, ktorých vláda umiestnila do karantény, sú zdraví a ide iba o preventívne opatrenie. „Buďme trochu šľachetnejší a veľkorysejší,“ vyhlásil Avakov.

Prezident Volodymyr Zelenskyj sa takisto snažil protestujúcich upokojiť a vyzval ich, aby demonštrácie zastavili. „Mnohí z pasažierov majú menej ako 30 rokov. Mohli by nám mnohým byť deťmi,“ povedal. Obyvateľom dediny podľa neho nehrozí nijaké nebezpečenstvo. „Je tu však iné nebezpečenstvo, ktoré by som rád zmienil. Nebezpečenstvo, že zabudneme, že sme všetci ľudia a Ukrajinci,“ dodal.

Lietadlo so 48 Ukrajincami a 29 občanmi inej štátnej príslušnosti vzlietlo z čínskeho mesta Wu-chan vo štvrtok ráno. Po medzizastávke v Kazachstane malo pôvodne pristáť v ukrajinskom Charkove, ale z dôvodu zlého počasia ho úrady odklonili do Kyjeva, kde dotankovalo a odletelo späť do Charkova.

Dedinčania zahádzali kameňmi ľudí evakuovaných z Číny

Obyvatelia obce Novi Sanžary v centrálnej časti Ukrajiny vo štvrtok zahádzali kameňmi autobusy s ukrajinskými občanmi, ktorých evakuovali z Číny v súvislosti s obavami zo šírenia nového koronavírusu. Vyše 70 Ukrajincov, ktorých previezli ukrajinské úrady z Číny, chceli umiestniť do sanatória v tomto meste, stretli sa však s veľkým odporom miestnych obyvateľov. Ako uvádza agentúra The Associated Press (AP), niektorí z miestnych vyzerali byť veľmi opití.

Autobusy sa nakoniec dostali k zamýšľanému cieľu, ale trvalo im to cez cestné blokády a nahnevaných miestnych obyvateľov niekoľko hodín. Demonštranti na jednom z autobusov aj rozbili okno, cestujúcim sa však podľa ukrajinských médií nič nestalo. Jeden z demonštrantov sa dokonca pokúsil s autom vraziť do kordónu policajtov.

Po zrážkach s nahnevanými miestnymi obyvateľmi museli hospitalizovať deviatich policajtov a jedného civilistu.

Na lodi Diamond Princess má koronavírus ďalších 13 ľudí

Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u ďalších 13 pasažierov veľkej výletnej lode Diamond Princess, ktorá od začiatku februára kotví v prístave japonského mesta Jokohama a do stredy bola v karanténe. Oznámilo to vo štvrtok japonské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého správy citovala agentúra AFP.

Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi dosiaľ potvrdili, tak stúpol na 634. Nové prípady preukázali lekárske testy, ktorým podrobili dovedna 52 ľudí.

Na Diamond Princess (Diamantová princezná) sa v stredu skončila 14-denná karanténa. Z lode v tento deň vystúpilo 443 pasažierov, u ktorých sa prítomnosť koronavírusu COVID-19 nepotvrdila a počas uplynulých 14 dní nevykazovali nijaké príznaky nákazy. Vo štvrtok z lode odišlo takmer 250 ďalších pasažierov. Evakuácia zvyšných pasažierov z plavidla by mala trvať najmenej nasledujúce tri dni.

Dovedna 1 045 členov posádky by malo v karanténe na lodi ostať ešte ďalších 14 dní, ktoré začnú plynúť od odchodu posledného z pasažierov.

Viaceré krajiny medzičasom evakuovali z lode svojich občanov a oznámili, že po príchode do vlasti budú ďalších 14 dní v karanténe.

Na lodi Diamond Princess, ktorá z Jokohamy vyplávala 20. januára a vrátila sa začiatkom tohto mesiaca, sa pôvodne nachádzalo 3711 ľudí z 50 krajín sveta. Medzi pasažiermi bol aj jeden Slovák.

Počet nových nakazení koronavírusom v Číne je najnižší za takmer celý mesiac

Čínske úrady vo štvrtok zaznamenali najnižší počet nových prípadov nákazy koronavírusom za takmer jeden celý mesiac, píše agentúra AFP. Úrady hlásia 628 nových prípadov v najviac postihnutej provincii Chu-pej a 45 ďalších prípadov v iných častiach krajiny.

Počet obetí vírusu v Číne v ten istý deň však narástol na 2 118, keďže infekcii podľahlo ďalších 114 ľudí.

Čínska provincia Chu-pej, epicentrum koronavírusu, vo štvrtok požiadala firmy, aby neobnovili prácu až do 11. marca. Výnimku dostali len podniky zapojené do prevencie a kontroly epidémie alebo potrebné verejné služby.

Aj školy v provincii zostávajú zavreté, uviedla vláda v Chu-pej na svojom oficiálnom účte Weibo. Výrazne sa predĺžila odstávka podnikov, ktorá sa mala pôvodne skončiť 21. februára.

Chu-pej je ohniskom epidémie koronavírusu v Číne, ktorá už eviduje zhruba 75 000 nakazených.

Medzičasom zomreli aj dvaja pasažieri z výletnej lode Diamond Princess, ktorá od začiatku februára kotví v prístave japonského mesta Jokohama. Podľa miestnych médií malo ísť o dvoch japonských osemdesiatnikov, muža a ženu. Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi potvrdili, v stredu stúpol na 621.

Zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) varoval, že aj keď sa Číne podarilo spraviť pokrok v počte nových prípadov ochorenia, krajina ešte stále nedosiahla bod zlomu.

V Kórei zaznamenali prvé úmrtie

Celkovo 15 prípadov nákazy novým koronavírusom potvrdili v jednej nemocnici v Južnej Kórei, vrátane muža, ktorý ako prvý v krajine na vírus zomrel.

Obyvatelia Tegu majú na základe upozornenia ak je to možné nosiť ochranné rúška aj v interiéroch. Jeho starosta zároveň apeloval na centrálnu vládu, aby pomohla so zvládnutím situácie, pretože aktuálne opatrenia v boji proti šíreniu vírusu sú podľa neho nedostatočné.

Predstavitelia nového náboženského hnutia Sinčchondži, ktoré vzniklo v roku 1984 a je inšpirované kresťanstvom, uviedli, že zatvorili všetkých 74 kostolov v krajine a veriacim odporučili, aby bohoslužby sledovali na portáli YouTube. Hnutie, ktoré má zhruba 200 000 členov, vo vyhlásení informovalo, že zdravotníci dezinfikujú kostol v Tegu, ktorý navštevuje približne 8 000 ľudí.

Z vyhlásenia hnutia vyplýva, že veriacim už od konca januára odporúčali, aby do kostolov nechodili, ak v nedávnej dobe cestovali do zahraničia alebo pociťujú príznaky chrípky. Infikovaná žena však napriek tomu do kostola naďalej chodila, keďže sa domnievala, že trpí len bežnou chrípkou a navyše nebola v zahraničí.

Dvadsaťosem z 35 novo nakazených osôb sa zúčastnilo na bohoslužbách v tamojších kostoloch, ktoré navštívila aj 61-ročná žena považovaná za superprenášačku, uviedlo KCDC.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #koronavírus #priotest