Bývalého Trumpovho poradcu Stonea odsúdili na 40 mesiacov väzenia

Bývalý poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa bol vo štvrtok odsúdený na 40 mesiacov väzenia.

20.02.2020 18:46 , aktualizované: 22:17
Roger Stone Foto: ,
Bývalý poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Roger Stone.
debata (3)

Roger Stone bol vlani uznaný vinným v siedmich bodoch obžaloby vrátane klamania Kongresu, ovplyvňovania svedka a marenia vyšetrovania. Prokuratúra pôvodne požadovala trest v rozmedzí siedmich až deviatich rokov.

Trump navrhnutý trest kritizoval ako príliš prísny a minister spravodlivosti William Barr odporučil nižší trest.

Sudkyňa Amy Berman Jacksonová dnes predniesla dlhú reč o Stoneových činoch, za ktoré by podľa nej mal byť odsúdený do väzenia. Na začiatku povedala, že sa nenechá ovplyvniť požiadavkou na nižšiu sadzbu. Nakoniec ale vyhlásila, že nie je nutné poslať poradcu do väzenia na sedem až deväť rokov. Stoneovi obhajcovia žiadali podmienečný trest s poukázaním na Stoneov vek (67 rokov), zdravotný stav a čistý trestný register.

Podľa dnešného rozsudku dostal Stone 18 mesiacov za ovplyvňovanie svedka, 12 mesiacov za klamstvo a 40 mesiacov za marenie vyšetrovania. Tresty si bude odpykávať súbežne. K verdiktu patrí ešte pokuta 20 000 dolárov. Jacksonová sa riadila odporúčaním ministerstva spravodlivosti, ktoré 11. februára odstúpilo od pôvodnej požiadavky na deväťročný trest a odporučilo potrestanie v rozmedzí troch až štyroch rokov.

Trump dnes povedal, že nemá v pláne Stonea hneď omilostiť a že dá súdnemu konaniu voľný priebeh. „V určitej chvíli urobím rozhodnutie,“ dodal. „S Rogerom Stoneom a ostatnými sa musí konať spravodlivo. A toto nebol spravodlivý proces,“ vyhlásil.

Sudkyňa odložila nástup na výkon trestu, pretože Stoneov tím začal kroky k novému procesu, v ktorom má byť jedna z porotkýň v tom terajšom obvinená zo zaujatosti. Stoneovi obhajcovia pôvodne žiadali Bermanová Jacksonovou, aby kvôli tomu odložila dnešné vynesenie rozsudku, čo sudkyňa odmietla. Podľa Stoneových právnikov bola jedna členka poroty zaujatá proti Trumpovi, čo podľa nich vyplýva z jej vyjadrení na Facebooku pred začatím procesu. Trump k tomu dnes povedal, že existuje názor o veľmi zlej povesti porotkyne.

Tie body obžaloby, v ktorých bola Stoneovho vina uznaná, vzišli z práce osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý objasňoval vplyv Ruska na americké prezidentské voľby v roku 2016. Vyšetro­vatelia zistili, že Stone klamal o snahe Trumpovej volebnej kampane získať e-maily, ktoré boli ukradnuté zo serverov Demokratickej strany s cieľom poškodiť protikandidátku Hillary Clintonovú. Stone tiež vopred vedel o zverejnení týchto e-mailov na portáli WikiLeaks. Trump v písomnom vyhlásení pre Muellerovo vyšetrovanie uviedol, že si nespomína na žiaden rozhovor sa Stonom, ktorý by sa týkal WikiLeaks. Stone sa tiež vyhrážal moderátorovi Randymu Credicoovi, aby ho prinútil podporiť lživú výpoveď o ukradnuté pošte, ktorú urobil v Kongrese.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #ruský zásah do prezidentských volieb v USA #Roger Stone