USA chcú podpísať dohodu s Talibanom 29. februára

Oznámil to v piatok šéf americkej diplomacie Mike Pompeo, ktorého citovala agentúra AFP. K podpísaniu dohody dôjde, ak sa v priebehu nasledujúceho týždňa podarí v Afganistane obmedziť násilie, k čomu sa zaviazali Taliban na jednej strane a afganské a americké bezpečnostné sily na strane druhej.

21.02.2020 09:41 , aktualizované: 17:15
debata (7)

„Očakáva sa, že po úspešnej implementácii (dohovoru o obmedzení násilia) budeme môcť pristúpiť k podpísanou dohody medzi USA a Talibanom,“ uviedol Pompeo vo vyhlásení, ktoré zverejnil po ukončení návštevy Saudskej Arábie.

Dohovor o obmedzení násilia v Afganistane, faktickom čiastočnom prímerí, by mal platiť sedem dní od 22. februára o polnoci miestneho času (20.30 h SEČ). Ak sa podarí násilie skutočne obmedziť, malo by v sobotu 29. februára dôjsť k podpísaniu dohody medzi USA a Talibanom.

Následne by mali v katarskej metropole Dauha začať mierové rokovania za účasti všetkých strán konfliktu v Afganistane. Z rozhovorov by mala vzísť dohoda o „komplexnom a trvalom prímerí“ a plán budúceho politického vývoja v Afganistane, uviedol Pompeo.

Militantné hnutie Taliban prestalo útočiť na veľké mestá v snahe pokračovať v mierových rozhovoroch s USA, hoci boje v provinciách nezastavilo. Dohoda medzi Washingtonom a Talibanom by mala otvoriť cestu k tomu, aby americké jednotky začali opúšťať Afganistan výmenou bezpečnostné záruky.

Pred podpisom dohody obmedzia násilie

Afganské militantné hnutie Taliban na jednej strane a afganské a americké bezpečnostné sily na strane druhej sa pred možným podpísaním dohody o prímerí zaviazali na týždeň trvajúce „obmedzenie násilia“. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

„Obmedzenie násilia sa začne 22. februára o polnoci miestneho času (20.30 h SEČ) a bude trvať jeden týždeň,“ uviedol pre AFP hovorca afganskej Rady národnej bezpečnosti Džavíd Fajsal.

Posledný veľký útok s 12 obeťami sa v afganskej metropole Kábul sa odohral v novembri. Atentátnici pri ňom použili minivan, ktorým vrazili do vozidla patriaceho súkromnej kanadskej bezpečnostnej firme GardaWorld prepravujúceho v čase rannej dopravnej špičky cudzincov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Taliban