Z Talianska hlásia dve obete koronavírusu, v Číne ich majú 2345

Počet obetí koronavírusu v Číne stúpa, ale pomalšie ako predtým. Taliansko hlási už dve obete, vírus prvýkrát objavili v Izraeli a Libanone. Výrazný rast počtu nakazených hlási Južná Kórea. Čínski vedci identifikovali nový typ koronavírusu v moči pacientov.

22.02.2020 00:00 , aktualizované: 17:46
koronavírus, Wu-chan, dočasná nemocnica Foto: ,
Pacienti v čínskom meste Wu-chan v dočasnej nemocnici, ktorá vznikla v miestnom športovom centre.
debata (11)

Talianske úrady v sobotu oznámili, že nákaze spôsobenej novým koronavírusom podľahol už druhý človek. Informovala o tom agentúra ANSA. Po 78-ročnom mužovi, ktorý zomrel v piatok v Lombardsku, podľahla nákaze novým koronavírusom v tom istom regióne aj žena, ktorej vek úrady nezverejnili.

Talianske úrady v piatok oznámili že v Lombardsku evidujú 15 prípadov nákazy novým koronavírusom. Ďalšie dva prípady zaznamenali v susednom regióne Benátsko. Spolu by malo ísť o 50 nakazených v krajine.

Novým typom koronavírusu sa nakazili stovky väzňov v čínskych väzniciach, 100 nových prípadov v piatok ohlásila tiež Južná Kórea, kde chorobe podľahol ďalší človek. Prudko tým stúpol počet nakazených mimo provincie Chu-pej, ktorá je považovaná za epicentrum súčasnej epidémie. Dve nové obete vírusu v piatok oznámil tiež Irán. Koronavírus na svojom území po prvýkrát zaznamenali Izrael a Libanon.

Nakazení: Čína spomaľuje, Kórea zrýchľuje

Koronavírusu v pevninskej Číne podľahlo už 2 345 ľudí. Počas piatku ich zomrelo 109, o deväť menej ako vo štvrtok. Nakazených je 76 288. Počet novo chorých sa v piatok výrazne znížil na 397 zo štvrtkových 889. Informovala o tom v sobotu s odvolaním na čínske zdravotnícke úrady agentúra Reuters.

Epicentrum epidémie, provincia Chu-pej, hlási za piatok výrazne nižší počet nových prípadov ochorenia aj mierne nižší počet nových úmrtí. Počet nových chorých klesol na 366 zo štvrtkových 631. Počet mŕtvych v tejto najviac zasiahnutej čínskej provincii predstavoval v piatok 106, zatiaľ čo vo štvrtok to ešte bolo 115. Celkovo v Chu-pej už zomrelo 2250 ľudí a celkový počet nakazených tam bol k piatku 63 454.

Výrazný nárast novo nakazených chorobou COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, hlási Južná Kórea. Podľa tamojších úradov v piatok pribudlo 142 nových prípadov ochorení, čo je dvojnásobok oproti štvrtkovému stavu. Celkom je v krajine infikovaných už 346 ľudí. Ochoreniu tam podľa úradov zatiaľ podľahli dvaja ľudia.

V Južnej Kórei boli v piatok zatvorené školy, cirkvi nariadili veriacim, aby nenavštevovali svätostánky a zakázané boli niektoré zhromaždenia. Najhoršie zasiahnuté je 2,5-miliónové mesto Tegu. Z tohto štvrtého najväčšieho mesta v krajine a jeho okolie pochádza 131 zo 142 novo pozitívne testovaných.

Vedci našli koronavírus v moči pacientov

Čínski vedci identifikovali nový typ koronavírusu v moči pacientov. Ako dnes oznámil čínsky denník The Global Times, vírus sa presúva krvou k orgánom a mnohé môže poškodiť. Jeho prítomnosť v moči tiež znamená, že sa dostane do kanalizácie.

Vírus v moči ohlásil tím epidemiológa Čung Nan-šana. Zistenie podľa denníka prispieva k osvetleniu spôsobu, ako sa vírus šíri a aká je možná prevencia. Vírus sa našiel aj v stolici pacientov.

V ohrození sú tak najmä nemocnice s množstvom pacientov, kde sa vírus dostane do kanalizácie. Ak sa nebude so splaškami náležite zaobchádzať, môže vírus zamoriť vzduch, povedal zástupca riaditeľa patogénnej biológie na univerzite vo Wu-chane Jang Čan-čchi.

„Nemôžeme to však preháňať, nie je nutné dezinfikovať kanalizáciu v celom meste, pretože veľké množstvo dezinfekčných prostriedkov môže nadlho zamoriť vodu,“ povedal Jang. Fakt, že sa vírus našiel v moči, podľa neho znamená, že sa s krvou premiestňuje po tele, takže zasiahnuť môže nielen pľúca, ale aj ďalšie orgány, napríklad obličky a srdce. Odborníci zatiaľ ale za hlavný prenos nákazy považujú respiračné cesty a kontakt s chorým.

Podobná obava zo spôsobov šírenia sa objavila v roku 2003 u epidémie SARS. Na hongkonskom sídlisku Amoy Gardens sa vtedy nakazilo mnoho ľudí a až 300 z nich zrejme z presakujúcej kanalizácie. Práve tento prípad pripomenul Čung.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19