Beblavý tvrdí, že schôdza NR SR nie je zákonná, Erik Tomáš to odmieta

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR bola zvolaná a otvorená nezákonne. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy Miroslav Beblavý z koalície strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia. Erik Tomáš (Smer) tieto tvrdenia odmieta, podľa jeho názoru stranu Smer viedlo k presadeniu 13. dôchodku či dvojnásobných rodinných prídavkov správanie sa opozície.

22.02.2020 13:55
parlament beblavý NRSR Schôdza Mimoriadna Foto: ,
Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý sedí v rokovacej sále parlamentu pred začiatkom mimoriadnej schôdze NR SR v stredu 19. februára 2020 v Bratislave.
debata (123)

Parlament nebol v závere uplynulého pracovného týždňa uznášaniaschopný. Schôdza bude pokračovať v utorok 25. februára.

„Z vecného hľadiska ide o jasnú predvolebnú korupciu. Nie je možné zdôvodniť porušovania zákona tým, že opozícia nám niečo vyčítala. Ja si myslím, že sociálne je ľuďom pomáhať tam, kde to ide, a nie ich klamať a nemať na to peniaze. Parlament bol jednoznačne zvolaný nezákonne,“ uviedol Beblavý. Skonštatoval, že Most-Híd pri hlasovaní zaskakujú zástupcovia ĽSNS. Obštrukciu s blokovaním rečníckych pultov v parlamente označil za poslednú možnosť, ktorá im zostala.

.....

VIDEO: Kresák: Otvorenie schôdze sa nedá napadnúť na ústavnom súde.

Video

Pripomenul Tomášovi zákony z dielne opozície, ktoré boli odložené a mohli byť podľa neho užitočné pre ľudí, hoci mali nižší dosah na štátny rozpočet. Líder strany Spolu – občianska demokracia dodal, že strana Smer má paniku z klesajúcich preferencií.

Erik Tomáš tvrdí, že opatrenia nie sú populizmom. „Nikto nemôže povedať, že vyťahujeme sociálne opatrenia iba pred voľbami. Mali sme to v programových prioritách, ale keďže nás pravicové strany obviňovali, že sú to iba prázdne sľuby, tak sme sa rozhodli, že to presadíme pred voľbami. Schôdza bola zvolaná a otvorená zákonne. Nič nie je protizákonné,“ povedal Tomáš. Za prioritu označil aj odmietnutie Istanbulského dohovoru.

Zástupcovia strán sa vyjadrili aj k zverejneným videám, ktoré majú diskreditovať exprezidenta a predsedu mimoparlamentnej strany Za ľudí Andreja Kisku. Tomáš odmietol, že za nimi stojí človek zo Smeru. Tvrdí, že treba riešiť hlavne obsah. „Ak (video) nie je zostrihané, pán Kiska má vážny problém, ak je zostrihané, tak je nevinný,“ poznamenal Beblavý.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Miroslav Beblavý #Erik Tomáš #mimoriadna schôdza NR SR