Demokratické primárky v Nevade vyhral Sanders

Vermontský senátor Bernie Sanders podľa predbežných výsledkov jednoznačne zvíťazil v americkom štáte Nevada v straníckom súboji demokratov o nomináciu na kandidatúru v prezidentských voľbách.

23.02.2020 07:10
debata (10)

V nedeľu o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej si Sanders upevnil pozíciu aktuálneho lídra medzi demokratickými ašpirantmi na post šéfa Bieleho domu. Ďalšie uchádzači o stranícku nomináciu Joe Biden, Pete Buttigieg a Elizabeth Warrenová za ním skončili s veľkým odstupom.

Po sčítaní 22 percent volebných okrskov má Sanders podporu 47 percent delegátov. Druhé miesto má s 23 percentami bývalý viceprezident Joe Biden, ktorý dlho platil za favorita volebného súboja. Tretí v poradí Buttigieg, ktorý je bývalým starostom mesta South Bend v Indiane, získal 13 percent a Senátorka za Massachusetts Warrenová deväť percent hlasov. Štyri percentá zatiaľ berie podnikateľ Tom Steyer, senátorka za Minnesotu Amy Klobucharová má ešte o percento menej.

„Dnes ide o historické víťazstvo, pretože sme zvíťazili v najviac rozmanitom štáte v Amerike,“ uviedol Sanders v prejave, v ktorom sa vyhlásil víťazom. „Vyhráme, pretože spájame náš národ v multirasovú a viacgeneračnú koalíciu,“ dodal ľavicový politik, ktorý sa označuje za socialistu. Urobil tak s odkazom na skutočnosť, že Nevada bola prvým štátom straníckeho zápolenia demokratov s výrazným podielom černošského a hispánskeho obyvateľstva.

Prvé dve zápolenia o kandidatúru na post šéfa Bieleho domu za Demokratickú stranu sa odohrali v prevažne belošských štátoch Iowa a New Hampshire. Po nich v súboji o nomináciu viedol Sanders pred Buttigiegom, ktorý bol v predchádzajúcich dvoch meraniach síl prekvapivo úspešný.

Biden zaznamenal v Nevade vytúžený slušný výsledok po chabých výkonoch v Iowe a New Hampshire, kde skončil štvrtý, respektíve piaty. „Tlač je pripravená ľudí rýchlo vyhlásiť za mŕtvych, ale my sme nažive, vraciame sa a vyhráme,“ povedal Biden svojim stúpencom v najväčšom nevadskom meste Las Vegas.

Bloomberg si dal pauzu

Do straníckeho súboja v Nevade nezasiahol miliardár Michael Bloomberg, ktorý do neho chce vstúpiť až v takzvanom volebnom superutorku 3. marca, keď sa bude hlasovať v 14 štátoch naraz a bude sa rozdeľovať viac ako tretina všetkých kandidátov na júlový nominačný zjazd strany v Milwaukee.

V súboji v Nevade sa rozdelí len 36 demokratických delegátov na stranícky zjazd z celkových 3979, ktorí budú vyberať prezidentského kandidáta. Okrem toho však Nevada vyšle ešte 12 takzvaných superdelegátov, čo sú vysokí funkcionári strany a členovia Kongresu.

Stranícki funkcionári z niekoľkých miest Nevady hlásili nezrovnalosti so sčítaním hlasov. Dialo sa tak napriek opatreniam, ktoré demokrati prijali v snahe vyhnúť sa podobným problémom, ktoré nastali pri straníckom súbojov v Iowe. Výsledky tam boli zverejnené až s niekoľkodňovým oneskorením.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #primárky #Bernie Sanders