Sever Talianska napadol koronavírus, zrušili aj Benátsky karneval

Nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Taliansku potvrdili lekárske testy už u 152 ľudí, pričom v tomto čísle sú už zarátané tri obete na životoch, uviedol v nedeľu šéf civilnej ochrany Angelo Borrelli, ktorého citovala agentúra AFP. Taliansko sa tak stalo najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Takmer všetci infikovaní sú koncentrovaní na severe krajiny. Najviac z infikovaných (88) hlásila z Lombardska. Prvé prípady boli zaznamenané aj v regiónoch Piemont a Emilia-Romagna. Stav 26 infikovaných je kritický.

23.02.2020 08:50 , aktualizované: 24.02.2020 05:44
benátky taliansko koronavírus Foto: ,
V Benátkach predčasne rušia karneval, aby zabránili šíreniu koronavírusu.
debata (65)

Posledná obeť – staršia žena – bola hospitalizovaná s rakovinou v meste Crema v talianskom regióne Lombardsko, pričom koronavírus potvrdili výsledky jej lekárskych testov. Oznámil to v nedeľu splnomocnenec pre zdravotníctvo v regióne Lombardsko Giulio Gallera, ktorého citovala agentúra DPA. „Hospitalizovaná bola niekoľko dní, " uviedol Gallera. "Robili jej lekárske testy, a už vedeli, že mala koronavírus,“ dodal. V prvých dvoch prípadoch išlo o 78-ročného muža a o 76-ročnú ženu,“ spresnil šéf civilnej obrany Angelo Borrelli.

VIDEO: Kontroly na letisku v Benátkach pre koronavírus.

Talianska vláda v súvislosti so šírením koronavírusu nariadila dočasnú izoláciu desiatich miest a obcí v regióne Lombardsko (Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo a San Fiorano) a mestečka Vo v regióne Benátsko. Izolácia sa v Lombardsku týka okolo 50 000 ľudí, mestečko Vo má približne 3 300 obyvateľov.

Tieto oblasti nemôžu ich obyvatelia opustiť a zvonka sa do nich nikto nedostane, keďže prístupové cesty sú zablokované, uviedol taliansky premiér Giuseppe Conte. Pohyb v nich je možný iba na „osobitné výnimky“.

V Benátkach predčasne ukončia karneval

Talianske úrady oznámili, že rušia karnevalové podujatia v Benátkach. Usilujú sa tak zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Guvernér regiónu Benátsko Luca Zaia oznámil, že opatrenie začne platiť od polnoci. Karneval, ktorý do Benátok láka desiatky tisíc návštevníkov, by trval do utorka. V meste a celom regióne tiež zavrú školy, univerzity, múzeá a ďalšie verejné miesta. Toto opatrenie bude platiť prinajmenšom do 1. marca. Pre hrozbu koronavírusu odložili aj štyri zápasy talianskej futbalovej Serie A. Talianska opera La Scala v Miláne v nedeľu taktiež na Twitteri oznámila, že až do odvolania ruší všetky svoje predstavenia

Rakúsko pozastavilo vlakové spojenie

Rakúsko v nedeľu z obáv zo šírenia nákazy novým koronavírusom pozastavilo železničnú dopravu s Talianskom. Ako oznámila rakúska štátna železničná spoločnosť ÖBB, všetky vlakové spojenia so susednou krajinou boli zastavené, pretože u dvoch cestujúcich vlaku z Talianska vzniklo podozrenie na infekciu koronavírusom, informuje agentúra DPA. Prevádzku obnovili po niekoľkých hodinách, keď sa zistilo, že nejde o koronavírus. Vlaky stáli štyri hodiny.

Epicentrum šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 v Taliansku je lombardská provincia Lodi. Ako sa tam vírus dostal, však zatiaľ nie je známe. „Na situácii v Taliansku je znepokojujúce to, že nie všetci infikovaní ľudia mali priame alebo nepriame kontakty s ľuďmi, ktorí boli v Číne, alebo s potvrdenými prípadmi infekcie,“ povedal riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge v rozhovore pre denník La Repubblica.

Šírenie nového koronavírusu v severnom Taliansku vyvolalo obavy z vážnych dopadov na ekonomiku krajiny. V lombardskej provincii Lodi totiž sídli niekoľko spoločností generujúcich miliardové zisky a Lombardsko je motorom talianskeho priemyslu. Taliansky minister hospodárstva Roberto Gualtieri vyzval krajiny skupiny G20, aby prijali koordinované kroky na zmiernenie hospodárskeho dopadu epidémie.

Južná Kórea vyhlásila najvyšší stupeň varovania

Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil v nedeľu v krajine najvyšší stupeň varovania v súvislosti s novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AP. Mun Če-in uviedol, že úrady by mali podniknúť „bezprecedentné“ a „silné“ kroky v boji proti epidémii. Situácia podľa neho dosiahla „kľúčový bod“ a „nasledujúce dni budú veľmi dôležitým a rozhodujúcim okamihom“. Prezident sa takto vyjadril na začiatku zasadnutia vlády po tom, čo úrady v nedeľu ohlásili 123 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo tak evidujú 556 nakazených a päť mŕtvych.

Na snímke pracovníci na miestnom trhu v Daegu... Foto: SITA/AP, Im Hwa-young
severná kórea koronavírus dezinfekcia Na snímke pracovníci na miestnom trhu v Daegu rozprašujú preventívne dezinfekčný sprej. Južná Kórea.

Zistilo sa, že viac ako polovica nových prípadov je spojená s prostredím menšej kresťanskej cirkvi v meste Tegu na juhovýchode krajiny po tom, ako 61-ročná žena (známa ako 31. potvrdená infikovaná osoba), ktorá chodila na miestne bohoslužby, bola v utorok 18. februára pozitívne testovaná na koronavírus SARS-CoV-2, KCDC uviedla vo vyhlásení.

Predseda vlády Čung Sje-kjun v piatok prisľúbil „silné a razantné“ opatrenia, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu. Tieto opatrenia zahŕňajú aj to, že mestá Tegu a Čchongdo boli označené ako „zóny s osobitnou starostlivosťou“, uviedla tlačová agentúra Jonhap.

Ochorenie potvrdili u štyroch ľudí evakuovaných z Diamond Princess

Štyria z britských a írskych občanov, ktorí v sobotu pristáli v Británii po evakuácii z lode Diamond Princess, mali pozitívne testy na koronavírus, informovala v nedeľu na svojej webovej stránke stanica Sky News. Počet prípadov nákazy v Spojenom Kráľovstve sa tým zvýšil na 13.

Štvorica sa vírusom SARS-CoV-2 nakazila počas pobytu na lodi Diamond Princess, ktorá bola od začiatku februára až do stredy 19. februára v karanténe pri pobreží Japonska. Britské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že testy vykonané pred odletom u nich nákazu nezistili.

Skupina 30 Britov a dvaja Íri pristáli v Británii v sobotu na základni ministerstva obrany neďaleko mesta Salisbury v grófstve Wiltshire. Následne ich autobusmi previezli do nemocnice. V karanténe majú stráviť dva týždne. Viac ako 100 ľudí, ktorí boli už dávnejšie do Británie prevezení z epicentra výskytu vírus v Číne, už z karantény prepustili.

Na palube lode Diamond Princess, ktorá z Jokohamy vyplávala 20. januára a po svojom návrate začiatkom februára sa nachádzala 14 dní v karanténe, bolo pôvodne 3 711 cestujúcich a členov posádky. Počet osôb s pozitívnymi výsledkami testov na nový koronavírus sa v nedeľu zvýšil na viac ako 690.

V provincii Chu-pej 96 nových obetí

Počet obetí spôsobený epidémiou koronavírusu vzrástol v Číne v nedeľu na viac ako 2 400 ľudí, po tom ako ďalších 96 osôb zomrelo v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa denných aktualizácií zdravotníckej komisie v provincii Chu-pej, bola prevažná väčšina úmrtí v metropole provincie, meste Wu-chan.

Provincia nahlásila aj 630 nových potvrdených prípadov, čím sa celkový počet infikovaných v Číne zvýšil na približne 77 000 osôb.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

V Iráne potvrdili ôsmu obeť

Novému koronavírusu podľahlo v Iráne už osem ľudí a počet nakazených sa zvýšil na 43. Informovali o tom v nedeľu agentúry AP a DPA s odvolaním sa na iránske ministerstvo zdravotníctva. Nákaza sa v Iráne šíri najmä v mesta Kom a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny.

Iránske úrady podľa AP v nedeľu oznámili 15 nových prípadov nákazy. Sedem z nich zaznamenali v meste Kom, štyri v hlavnom meste Teherán, dva v provincii Gílán ležiacej na severe krajiny a po jednom v provinciách Markazí a Mázandarán.

Koronavírus zaznamenali v Iráne prvýkrát v stredu. Nákazu vtedy potvrdili v meste Kom u dvoch starších Iráncov, ktorí ešte v priebehu toho istého dňa ochoreniu COVID-19 podľahli. Išlo o prvé úmrtia na Blízkom východe súvisiace s koronavírusom. Iránske úrady uviedli, že títo muži v poslednom čase necestovali do zahraničia a sami povedali, že ani neopustili Kom. Iránske úrady v tejto súvislosti zavádzajú opatrenia s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy.

Krajiny uzatvárajú hranice s Iránom

Pre obavy zo šírenia nového koronavírusu uzavreli Turecko, Arménsko, Irak a Pakistan svoje hranice s Iránom, ktorý sa potýka so stúpajúcim počtom prípadov nákazy aj úmrtí. Afganistan zase pre koronavírus zastavil leteckú aj cestnú dopravu z Iránu aj doň. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Turecký minister Fahrettin Koca uviedol, že turecko-iránska hranica bude uzavretá od nedele. Turecko tiež zastavilo lety z Iránu a uzavrelo cestné aj železničné priechody. Uzavretie hranice platí aj pre Nachičevan, autonómnu exklávu Azerbajdžanu. Cestovanie z Turecka do Iránu bude naďalej pokračovať, uviedol minister.

Turecko, ktoré zatiaľ nemá žiaden potvrdený prípad nákazy koronavírusom, v piatok zaviedlo zdravotné prehliadky osôb prichádzajúcich z Iránu. Odvtedy úrady vrátili naspäť osem ľudí, povedal Koca.

Pakistan, ktorý s Iránom zdieľa viac 900-kilometrovú hranicu, zriadil v pohraničí 100-lôžkovú stanovú nemocnicu pre prípad núdze, informuje televízia CNN.

V sobotu večer izraelské bezpečnostné zložky odmietli nechať vystúpiť cestujúci z lietadla pravidelnej linky spoločnosti Korean Air zo Soulu. Na letisku v Tel Avive sa z lietadla dostali von len izraelskí občania, zvyšní cestujúci sa museli vrátiť späť do Južnej Kórey. Podľa izraelských úradov išlo len o jednorazové opatrenie, ktoré bolo reakciou na zistenie, že u deviatich zo skupiny 77 juhokórejských turistov, ktorí vo februári navštívili Izrael, bola neskôr zistená nákaza novým typom koronavírusu.

Juhokórejské ministerstvo zahraničia poslalo izraelskej vláde protestnú nótu, uviedla agentúra Jonhap. Podľa Soulu by Izrael nemal voči juhokórejským občanom uplatňovať neprimerané opatrenia.

Izraelské ministerstvo zahraničia kvôli šíreniu koronavírusu v Južnej Kórei a Japonsku tiež rozšírilo povinnosť karantény aj na všetkých občanov, ktorí sa do vlasti vracajú z týchto dvoch krajín. Doteraz museli do dvojtýždňovej izolácie iba ľudia, ktorí prišli Z Číny, Singapuru a Thajska.

Izrael zatiaľ registruje iba jednu osobu, u ktorej bola preukázaná infekcia koronavírusu. Ide o pasažierku z výletnej lode Diamond Princess, kde sa nakazilo vyše 600 ľudí.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Čína #koronavírus #Covid-19