Deťom do 12 rokov zakázali v Británii na futbalových tréningoch hlavičkovať

Podľa nových regulí strešných futbalových organizácií Anglicka, Škótska a Severného Írska bude na futbalových tréningoch detí do dvanásť rokov úplne zakázané hlavičkovať.

24.02.2020 17:25
debata (4)

Vo vekovej kategórii 12 až 15 rokov sa môže trénovanie odohrania lopty hlavou už postupne zavádzať, no treba k nemu pristupovať s čo najväčšou rozvahou, a vo vekovej kategórii 16 až 17 rokov môže tréner učiť deti hlavičkovať najviac počas jedného tréningu týždenne.

Toto rozhodnutie v pondelok zverejnili spoločne anglická Futbalová asociácia, Škótska futbalová asociácia a Írska futbalová asociácia, ktorá zastrešuje futbal v Severnom Írsku.

Hlavným dôvodom na rozhodnutie o obmedzení hlavičkovania bola podľa britských médií minuloročná štúdia vedcov z Glasgow University, podľa ktorej majú bývalí profesionálni futbalisti v porovnaní s celkovou populáciou tri a pol krát vyššiu šancu, že zomrú na demenciu či iné mozgové ochorenie.

Štúdia síce nekonkretizuje, či je za to zodpovedné hlavičkovanie, britské futbalové asociácie však uvádzajú, že chcú „minimalizovať akékoľvek možné riziko“ pre zdravie detí.

Futbalová asociácia Walesu sa zatiaľ ako jediná k zákazu nepridala. Ako v pondelok uviedla, svoj postoj k hlavičkovaniu detí stále zvažuje.

Zákaz v Anglicku, Škótsku a Severnom Írsku sa týka iba tréningov. Na zápasoch sa bude môcť aj ďalej hlavičkovať, čo asociácie vysvetľujú tým, že je aj tak veľmi malý počet detských hráčov, ktorí na zápasoch hlavičkujú.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #futbal #hlavičkovanie