Vo veku 101 rokov zomrela fenomenálna matematička Katherine Johnsonová

Vo veku 101 rokov zomrela v pondelok matematička amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Katherine Johnsonová, ktorá zohrala kľúčovú úlohu pri výpočtoch pilotovaných vesmírnych letov uskutočňovaných NASA v 60. rokoch. Informovala o tom agentúra AP.

24.02.2020 18:14
debata (13)

Johnsonová bola jedným z tzv. „počítačov“, ktorých úlohou bol manuálny výpočet štartovacích okien, trajektórií rakiet a obletov Zeme. Zároveň bola jedným z prvých Afroameričanov, ktorí pre NASA pracovali. Podieľala sa aj na vývoji počítačov, ktoré následne manuálne výpočty v oblasti astrodynamiky nahradili.

Riaditeľ NASA Jim Bridenstine nazval Johnsonovú americkou hrdinkou. „Pani Johnsonová pomohla nášmu národu rozšíriť hranice vesmíru… Tu v NASA nikdy nezabudneme na jej odvahu a vodcovské schopnosti, ani na míľniky, ktoré by sme bez nej nemohli dosiahnuť,“ uvádza sa vo vyhlásení NASA.

Johnsonovej život sa stal námetom pre životopisnú drámu Skryté čísla, ktorú v roku 2016 nakrútil režisér a scenárista Theodore Melfi.

V roku 2015 americký prezident Barack Obama udelil Johnsonovej Prezidentskú medailu slobody. V roku 2019 jej bola udelená Zlatá medaila Kongresu USA.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #Katherine Johnsonová