Hlasovanie o novej rumunskej vláde zrušili po rozhodnutí Ústavného súdu

Rumunský parlament v pondelok na poslednú chvíľu zrušil plánované hlasovanie o vyslovení dôvery novej vláde dočasného premiéra Ludovica Orbana. Stalo sa tak po rozhodnutí Ústavného súdu, ktorý označil Orbanovu opätovnú nomináciu na post predsedu vlády za protiústavnú. Informovala o tom agentúra DPA.

24.02.2020 22:03
Rumunsko politika parlament nedôvera vláda Foto: ,
Rumunský premiér Ludovic Orban počas hlasovania o dôvere jeho vláde v rumunskom parlamente v Bukurešti v stredu 5. februára 2020.
debata (3)

Orbanova menšinová vláda padla 5. februára po tom, čo jej bola vyslovená nedôvera. Prezident Klaus Iohannis však Orbana, lídra Národnej liberálnej strany (PNL), o deň neskôr opätovne poveril zostavením kabinetu.

Rumunský prezident totiž opakovane tvrdil, že poverenie zostaviť vládu odovzdá iba Orbanovi, ktorý by pri pokuse o získanie dôvery v parlamente s najväčšou pravdepodobnosťou neuspel. Po dvoch neúspešných pokusoch o zostavenie vlády v priebehu 60 dní má totiž prezident právo vyhlásiť predčasné voľby.

Ako poznamenala DPA, oneskorenie vzniku novej vlády znižuje šance na konanie sa predčasných volieb, keďže Iohannis teraz musí zostavením vlády poveriť niekoho iného než Orbana.

Ústavný súd svoj verdikt zdôvodnil tým, že nominácia na post premiéra „musí slúžiť účelu vytvoriť parlamentnú väčšinu“.

Rozhodnutie privítal aj šéf hlavnej opozičnej Sociálnodemokra­tickej strany (PSD) Marcel Ciolacu, ktorého citovala agentúra AFP. PSD vyhrala posledné parlamentné voľby v roku 2016, avšak po masových protikorupčných protestoch stratila podporu a po hlasovaní o nedôvere vláda padla. Strana PSD však má aj naďalej 203 zo 465 kresiel v parlamente.

Poslanci PSD, ako aj ďalších menších strán, bojkotovali pondelňajšie zasadnutie parlamentu, na ktorom sa malo o vyslovení dôvery vláde hlasovať a potrebná bola účasť najmenej 233 zákonodarcov.

Podľa Orbana bol Ústavný súd pri svojom rozhodovaní neobjektívny a preferoval PSD. Po vynesení rozsudku Iohannis na tlačovej konferencii neuviedol, aký bude jeho ďalší krok. Priznal ale, že šance na vypísanie predčasných volieb sa teraz znížili.

Parlamentné voľby sú v Rumunsku naplánované na koniec roku 2020. Od pádu komunizmu pred 30 rokmi sa v Rumunsku zatiaľ predčasné parlamentné voľby nekonali.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko