S výnimkou Antarktídy sa koronavírus dostal už na všetky kontinenty

Potom, čo Brazília potvrdila v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom ako prvá krajina Južnej Ameriky, sa s výnimkou Antarktídy vírus objavil už na každom kontinente.

26.02.2020 06:01 , aktualizované: 21:53
debata (47)

Podľa dostupných informácií sa 61-ročný muž zo Sao Paula mohol nakaziť v Taliansku, ktoré navštívil v dňoch 9. až 21. februára. Ako uviedlo brazílske ministerstvo zdravotníctva, po návrate vykazoval symptómy typické pre toto ochorenie – ako napríklad horúčku a bolesť v krku. Muž sa nachádza v domácej karanténe.

„Samozrejme nám to robí starosti,“ povedal podľa G1 brazílsky minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta.

Nórsko potvrdilo prvý prípad nákazy koronavírusom

Nórsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámil to nórsky inštitút verejného zdravia (NIPH) s tým, že osoba, u ktorej testy koronavírus potvrdili, je v domácej izolácii, informovala agentúra Reuters.

Ide o človeka, ktorý sa minulý týždeň vrátil z Číny. Podľa NIPH nie je chorý ani nevykazuje nijaké symptómy.

Británia spustila náhodné testovanie na koronavírus

Británia spustila u pacientov s príznakmi podobnými chrípke náhodné testovanie na prítomnosť koronavírusu ako súčasť systému včasného varovania pre prípad, že by sa nákaza rozšírila po krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

V Británii sa dosiaľ potvrdilo 13 prípadov nákazy koronavírusom. Situácia v Taliansku, kde sa po Číne a Južnej Kórei nachádza najviac nakazených, sa v stredu ešte zhoršila.

Predstavitelia Británie preto povedali, že zvýšili ostražitosť po tom, ako sa vírus začal šíriť aj ďalej do sveta.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock podľa Reuters povedal, že vláda má pripravené plány pre prípad, že šírenie koronavírusu prepukne do pandémie.

Náhodné testy v Británii vykonajú v 11 nemocniciach a 100 ordináciách všeobecných lekárov na ľuďoch, ktorí majú príznaky podobné chrípke vrátane kašľa, dýchavičnosti a horúčky.

Na základe testov zdravotníci určia, či je rozšírenie nákazy horšie, než sa predpokladalo.

Hancock v parlamente povedal, že vláda ďalšie prípady v Británii očakáva. „Prijímame všetky potrebné opatrenia na minimalizáciu rizika,“ uviedol.

Britské médiá informovali, že niekoľko škôl zatvorili alebo poslali žiakov domov po návrate z výletov v severnom Taliansku počas minulotýždňových školských prázdnin. Hancock povedal, že celkovo nie je potrebné zatvárať školy alebo posielať domov žiakov či zamestnancov.

Vo francúzskej metropole Paríž zomrel dnes 60-ročný pacient infikovaný koronavírusom. Ide o prvú francúzsku obeť tohto ochorenia. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na francúzske ministerstvo zdravotníctva.

Muž zomrel v noci na stredu po tom, ako ho v utorok večer vo vážnom stave hospitalizovali v parížskej nemocnici. Počet obetí tohto ochorenia v krajine tak podľa ministerstva stúpol na dve.

Prvou obeťou koronavírusu vo Francúzsku a zároveň v celej Európe bol 80-ročný čínsky turista, ktorý chorobe podľahol v Paríži v polovici februára.

Grécko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom v krajine. Ide o 38-ročnú grécku občianku, ktorá sa vrátila zo severného Talianska. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na grécke ministerstvo zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Vasilis Kikilias uviedol, že pacientku hospitalizovali v nemocnici v meste Solún a je v dobrom stave.

V Brne hospitalizovali muža s podozrením na koronavírus, vrátil sa z Talianska

Vo Fakultnej nemocnici Brno po stredajšom vyšetrení leží pacient s podozrením na koronavírus. Uviedol to prednosta Kliniky infekčných chorôb Petr Husa. Ide o muža, ktorý sa vrátil z dovolenky z talianskych hôr. Výsledky testu budú známe najskôr v priebehu štvrtka.

„Leží u nás muž, Čech, ktorý sa vrátil z dovolenky z talianskych hôr. Mal podozrenie na koronavírus, odobrali sme mu vzorky. Skôr než zajtra výsledky nebudú, takže u nás zostane cez noc,“ povedal Husa. Hovorca nemocnice Pavel Žára k tomu doplnil, že pacient má príznaky choroby a je izolovaný.

V Brne riešili ešte jeden prípad možnej nákazy koronavírusom. Vo Fakultnej nemocnici u sv. Anny, konkrétne na Oddelení praktických lekárov, vyšetrila v utorok lekárka pacienta, ktorý sa vrátil z talianskych hôr a mal zvýšenú teplotu. Pacienta, ktorým bol 20-ročný muž, vyšetrili a doporučili mu 14-dennú domácu karanténu. V prípade zhoršenia stavu má volať na Kliniku infekčných chorôb do FN Brno.

V Českej republike bolo doteraz podľa premiéra Andreja Babiša na koronavírus testovaných 112 ľudí. U nikoho sa nákaza nepotvrdila, teraz sa testuje ďalších 12 ľudí, informuje český portál iDNES.cz.

Nemecký minister zdravotníctva Spahn: Sme na prahu epidémie nového koronavírusu

Nemecko sa podľa ministra zdravotníctva Jensa Spahna nachádza na prahu epidémie nového koronavírusu.

„Musíme žiaľ priznať, že situácia sa v posledných hodinách zmenila,“ povedal Spahn v stredu počas telefonickej konferencie s ministrami zdravotníctva jednotlivých spolkových krajín. Pandémia zatiaľ nevypukla, ale je dôležité, aby sme boli na túto situáciu pripravení, zdôraznil Spahn.

Vzhľadom na aktuálnu situáciu je podľa ministra otázne, či bude fungovať doterajšia stratégia na zamedzenie šírenia vírusu to znamená ohraničiť ho a prerušiť reťazce jeho šírenia.

Spahn vyzval ministrov zdravotníctva spolkových krajín, aby preverili svoje pandemické plány a pripravili sa aj na ich možné spustenie.

Spolková vláda z dôvodu šírenia koronavírusu v Nemecku zriadi krízový štáb, informovala agentúra DPA. Vo štvrtok o ňom bude informovať Spahn s ministrom vnútra Horstom Seehoferom.

Najnovšie prípady v Nemecku hlásili v stredu zo Severného Porýnia-Vestfálska (2), Bádenska-Württemberska (4) a Porýní-Falcka (1). Jedným z infikovaných v Bádensku-Württembersku je 60-ročný lekár z mesta Tübingen, ktorý počas uplynulého víkendu prišiel do kontaktu s ďalšími miestnymi lekármi. Desiatku lekárov už na koronavírus otestovali a sú na pozorovaní.

Vírusom sa infikovala aj jeho 24-ročná dcéra, ktorá je v izolácii. Tá nedávno navštívila talianske mesto Miláno spolu s 25-ročným mužom, ktorý je prvou infikovanou osobou v tejto spolkovej krajine. Poslednou tamojšou nakazenou osobou je 32-ročný muž z okresu Rottweil, ktorý takisto navštívil rizikovú oblasť v Taliansku a nemal nijaký kontakt so zvyšnými troma nakazenými, oznámilo ministerstvo zdravotníctva v Stuttgarte.

WHO: Zaznamenaných bolo viac nových prípadov mimo Číny než v nej

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že v utorok po prvý raz bolo za jeden deň zaznamenaných viac nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, mimo Číny než v nej. Informovala o tom agentúra AFP.

„Včera presiahol po prvý raz počet nových prípadov hlásených mimo Číny počty hlásené z tejto krajiny,“ vyhlásil v Ženeve riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Zdravotnícka agentúra OSN zaregistrovala v utorok v Číne 411 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, zatiaľ čo zo zvyšku sveta hlásili 427 nových nakazených.

K zmene daného pomeru v počte nových prípadov došlo podľa agentúry v súvislosti s nedávnym prudkým rozšírením tohto potenciálne smrtiaceho ochorenia v Taliansku, Iráne a Južnej Kórei. Rýchlosť, akou sa koronavírus šíri v týchto krajinách, je podľa Tedrosa „veľmi znepokojivá“, pričom WHO pošle podľa jeho slov cez víkend do Iránu svoj tím, aby tam vyhodnotil aktuálnu situáciu.

Bruce Aylward, ktorý stojí na čele misie WHO v Číne, v tejto súvislosti ocenil drastické karanténne opatrenia Pekingu s tým, že „zvrátili“ doterajší priebeh boja s epidémiou v tejto krajine. Naopak, ostatné štáty podľa jeho názoru nie sú na šírenie tohto infekčného ochorenia pripravené.

V Severnom Macedónsku majú prvého nakazeného koronavírusom

Severné Macedónsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o ženu, ktorá sa nedávno vrátila z Talianska, oznámilo severomacedónske ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra Reuters.

„Pacientka bola pozitívne testovaná na koronavírus… Je prvou pacientkou v Severnom Macedónsku, ktorá mala pozitívny test na tento patogén,“ povedal minister zdravotníctva Venko Filipče s tým, že žena je v stabilizova­nom stave.

Občianka Severného Macedónska sa vrátila do vlasti v dodávke s dvoma ďalšími ľuďmi, ktorí teraz podstupujú testy, spresnil Filipče.

V utorok nahlásilo prvý prípad aj Chorvátsko. Nakazeným je mladý muž, ktorý sa vírusom infikoval počas pobytu v Miláne, kde sa nachádzal od 19. do 21. februára.

Srbský prezident Aleksandar Vučič po stretnutí s zdravotníckymi predstaviteľmi v stredu uviedol, že v Srbsku sa doposiaľ nevyskytol žiaden prípad infikovania koronavírusom.

Irán potvrdil už 19 úmrtí

V Iráne potvrdili v stredu ďalšie štyri úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy koronavírusom. Celková bilancia tak v Iráne podľa štátnych médií stúpla na 19 mŕtvych. V celej krajine zatiaľ potvrdili 139 prípadov nákazy koronavírusom.

Nákaza sa v Iráne šíri najmä v meste Kom a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny. Miestny zákonodarca Ahmad Amírabádí Faráhání v pondelok uviedol, že počet úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu v meste Kom stúpol až na 50. Faráhání obvinil iránsku vládu, že sa snaží ututlať rozsah šírenia koronavírusu v Kome a jeho okolí.

Iránsky prezident Hasan Rúhání v súvislosti so šírením nákazy obvinil v stredu Spojené štáty, že sa snažia šíriť „strach“. Vyjadril sa tak po tom, ako americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok vyzval Irán, aby „povedal pravdu“ o vypuknutí epidémie spôsobenej koronavírusom na svojom území.

Rúhání zdôraznil, že Irán dosiahol pokrok v boji proti vírusu, keďže podľa jeho slov klesol „počet prehliadok (v nemocnici)“ a došlo aj „k pokroku v liečbe“. Zároveň sa zaviazal k transparentnosti, pokiaľ ide o počet úmrtí a nakazených v krajine.

Iránsky prezident zároveň dodal, že Teherán zatiaľ neplánuje umiestniť mestá do karantény v súvislosti s koronavírusom, ktorý sa rýchlo šíri po celej krajine, a to aj napriek tomu, že islamská republika má najvyšší počet obetí mimo Číny.

Južná Kórea hlási viac ako tisíc nakazených

Južná Kórea dnes ohlásila 169 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo sa v tejto ázijskej krajine nakazilo už 1146 ľudí. Ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo 11 z nich, napísala s odvolaním sa na zdravotnícke úrady agentúra AP.

Väčšina dnešných nakazených (134) je stále spájaná s jedným kostolom v meste Tegu, medzi členmi tamojšieho náboženského hnutia infekciu zrejme rozniesla 61-ročná žena.

Čínske úrady dnes podľa štátnej televízie CCTV umiestnili do karantény 94 pasažierov lietadla zo Soulu do Nankingu. Urobili tak po tom, čo traja z cestujúcich vykazovali príznaky horúčky. Žiadny z čínskych turistov s horúčkou, nemal akékoľvek väzby na čínsku provincii Chu-pej či mesto Wu-chan, odkiaľ sa nákaza koncom minulého roka začala šíriť.

Podľa oznámenia amerických jednotiek v Južnej Kórei sa koronavírus potvrdil aj u amerického vojaka slúžiaceho v krajine. Ide o prvý potvrdený prípad nákazy u príslušníka americkej armády, píše v noci na stredu agentúra AFP.

Vojak slúži na základni Camp Carroll približne 30 kilometrov severne od južného mesta Tägu, ktoré je epicentrom nákazy v Kórei. Vojak sa od ostatných izoloval do karantény mimo základne.

Japonsko uzavrie školy na ostrove Hokkaidó

Úrady na japonskom ostrove Hokkaido dnes vyzvali k dočasnému uzavretiu verejných škôl. Urobili tak po tom, čo bolo na ostrove potvrdených už 35 prípadov nákazy koronavírusom, najviac mimo Tokio. Dnes o tom informovala agentúra Kjódó. Japonská vláda kvôli obave z šírenia koronavírusu tiež vyzvala na zrušenie športových a kultúrnych podujatí.

Dôvodom k uzavretiu vzdelávacích inštitúcií na Hokkaide je skutočnosť, že medzi nakazenými na severnom japonskom ostrove je množstvo študentov, učiteľov a tiež vodič školského autobusu. Všetkých 1600 verejných základných a časť stredných škôl zostane uzavreté od štvrtka.

K utorku bolo v Japonsku zaznamenaných 862 prípadov nákazy koronavírusom, započíta ak sa 691 nakazených z výletnej lode Diamond Princess, ktorú úrady vzali do karantény.

Zrušia olympiádu?

Postup Japonska v prípade nákazy na lodi podrobne sleduje celý svet kvôli blížiacim sa letným olympijským hrám, ktoré 24. júla začnú v Tokiu. Kvôli epidémii už usporiadatelia odložili školenie približne 80 000 dobrovoľní­kov, podľa člena Medzinárodného olympijského výboru majú však Japonci ešte tri mesiace čas, než bude potrebné zaujať definitívne stanovisko a konania súťaží potvrdiť alebo zrušiť.

Japonská vláda dnes zároveň vyzvala k zrušeniu všetkých väčších kultúrnych a športových podujatí. Zákaz by mal trvať dva týždne. Podľa agentúry Reuters tak kabinet urobil v obavách, že budú olympijské hry kvôli koronavírusu musieť byť zrušené.

„S ohľadom na to, že budúci týždeň či dva budú krajne dôležité pre zastavenie šírenia infekcie, vláda považuje riziko prenosu (nákazy) na športových a kultúrnych akciách či veľkých zhromaždeniach ľudí za veľmi vysoké,“ povedal premiér Šinzó Abe.

Ďalšie tri prípady ochorení COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, dnes oznámilo Thajsko. Celkový počet nakazených tým vystúpil na 40. Podľa thajského ministerstva zdravotníctva sa dvaja z novo nakazených vrátili z dovolenky na Hokkaide a ochorením nakazili tretieho.

Čína hlási 2715 úmrtí

V pevninskej Číne, do ktorej sa nepočítajú autonómne oblasti Hongkong a Macao, doteraz podľahlo koronavírusu 2715 ľudí, za utorok sa tak bilancia zvýšila o 52 mŕtvych. Dnes to podľa agentúry Reuters oznámili čínske úrady.

Všetky prípady utorkových úmrtia hlási provincie Chu-pej, ktorá je ohniskom nákazy. Ide o pokles oproti pondelku, kedy v pevninskej Číne podľahlo chorobe 71 ľudí.

V utorok čínske úrady zaznamenali v pevninskej Číne 406 nových potvrdených prípadov, v pondelok ich bolo 508. Väčšina nakazených pripadá na Chu-pej, v utorok to bolo 401 prípadov. Celkom sa v pevninskej Číne doteraz nakazilo 78 064 ľudí.

San Francisco vyhlásilo stav núdze

Kalifornské mesto San Francisco vyhlásilo v utorok pre koronavírus miestny stav núdze i napriek tomu, že nemá žiadne prípady nákazy. Predstavitelia Spojených štátov krátko predtým vyzvali Američanov, aby sa pripravili na šírenie infekcie vo svojom prostredí. Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Štvrté najväčšie mesto amerického štátu Kalifornia vysvetlilo, že tento krok urobilo, aby zlepšilo svoju pripravenosť a zvýšilo povedomie verejnosti o riziku, že vírus sa môže po meste rozšíriť.

„Aj keď máme stále nula potvrdených prípadov nákazy medzi obyvateľmi San Francisca, celosvetová situácia sa rýchlo mení a musíme zvýšiť pripravenosť,“ uviedla vo vyhlásení starostka mesta London Breedová.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporučilo vláde Spojených štátov, aby sa pripravila na šírenie koronavírusu medzi obyvateľmi, keďže infekcia sa objavila v niekoľkých ďalších štátoch sveta ako Irán, Južná Kórea či Taliansko a Európa sa ju snaží zastaviť.

Anne Schuchatová, zástupkyňa riaditeľa CDC, vyhlásila, že momentálne riziko v Spojených štátoch je nízke, ale pandémia „nevyhnutne“ nastane. „Nie je otázka, či nastane, ale kedy a koľko ľudí sa nakazí,“ dodala.

Štrnásť potvrdených amerických prípadov koronavírusu súvisí väčšinou s cestovaním, iba v dvoch prípadoch ide o šírenie z človeka na človeka. Takisto je zaznamenaných 39 prípadov medzi Američanmi evakuovanými z výletnej lode Diamond Princess zakotvenej pri japonskom pobreží a z čínskeho mesta Wu-chan.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #koronavírus